0530 708 54 54
0530 708 54 54
24 Ocak 2019 Perşembe 16:30:00 - Güncelleme:24 Ocak 2019 Perşembe 16:58:00

Bakan Albayrak Davos'ta

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Davos'ta açıklamalarda bulunuyor. Albayrak, "2019 ilk çeyreği noktasında birçok beklentilerin aksine olumlu bir şekilde tamamlayıp, reel ekonomi ve büyümede 2019'u güçlü bir şekilde kapatacağız." dedi.

İşte Bakan Albayrak'ın açıklamalarından satır başları:

Mayıs ayında Fransız mevkidaşımızı Türkiye'de ağırlayacağız. Almanya'yla bir iletişime geçeceğiz. İlkbaharda seyahatimiz gerçekleşecek. Güven ortamının gerek küresel gerek kurumsal açıdan, Türkiye ve paydaşları açısından çok güçlü bir şekilde yeni döneme gireceğimizi belirtebiliriz. Davos farklı tehdit, sınama ve kaygıların dile getirip, ortak hareket etmenin önemli olduğu sıkça işlendiği bir ortam. Türkiye tüm tehditlere rağmen, Ortadoğu'da yaşanan süreçlerin bertaraf etme noktasındaki güçlü reflekslerin tekrar ettiği, ortaya koyulan performansın takdir edildiği başarılı bir süreç.

3 MİLYAR TL'YE YAKIN FAİZ GİDERLERİNDE TASARRUF ELDE ETTİK

Daha stratejik, aktif bir hazinecilik ortaya koyacağız. Maliyetleri düşürmek, likiditeyi doğru ilerletmek, çok daha etkin hazinecilikten bahsettik. Farklı anlaşılamaz denilen şeylerle karşı karşıya kaldılar. Sadece son çeyrekte 3 milyar TL'ye yakın faiz giderlerinde tasarruf elde ettik, geçtiğimiz yılın son çeyreğinde.

NE KADAR GÜÇLÜ BİR DÜŞÜŞ TRENDİNE DOĞRU YAKLAŞTIĞIMIZI ÜÇÜNCÜ ÇEYREKTE GÖRECEĞİZ

2019 ilk çeyreği noktasında birçok beklentilerin aksine olumlu bir şekilde tamamlayıp, reel ekonomi ve büyümede 2019'u güçlü bir şekilde kapatacağız. İkinci ve üçüncü çeyrek açısından çok daha optimistiz. 6 ay önce bir kaygı, korku endişe ifade edildi. Bütçe, cari denge, enflasyon.. 6 ay içinde bakınca üçünde de beklenenin çok üstünde güçlü neticeler aldık. Enflasyonda 2019'un eylül ayı 6,5'a yakın baz etkisi oluşturacak. Ne kadar güçlü bir düşüş trendine doğru yaklaştığımızı üçüncü çeyrekte göreceğiz. Turizm rakamları, büyüme rakamları, gerçekleşmeler açısından çok güçlü şekilde neticeler gördüğümüz şekilde devam ediyor.

ÇOK DAHA RAHAT BİR BÜTÇE OLACAĞINI ÖNGÖRÜYORUM

2019 bütçesinde tek seferlik gelir öngörmedik. 2019'da gerek büyüme gerek piyasa beklentileri, enerji tahminlerinden tutun çok güçlü alanlarımız olacak. 2019 bütçesinin bizim açımızdan çok daha rahat bir bütçe olacağını öngörüyorum.

ÖNCELİĞİMİZ FAİZ TASARRUFUNU SÜRDÜRMEK

Kur konusunda stratejik akılla sahada olmalıyız. Birinci önceliğimiz faiz tasarrufunu sürdürmek.

KDV İADELERİ KONUSU ÇOK BASİT BİR KONU DEĞİL

KDV iadeleri konusu çok basit bir konu değil. Gerçek manada ciddi bir çalışma yapılması gerekiyor. Bütçe dengesi içinde oluşacak rakamlarla ilgili çalışma yaparak realite içerisinde bununla ilgili adımlar atabiliriz.

İNŞALLAH GÜZEL GÜNLER BİZİ BEKLİYOR

Yıl sonuna kadarki gerçekleşmeler popülizmden uzak gerçekleşmeler. Ocak ayı itibariyle ortaya çıkan resim iyileşmenin beklenenden daha hızlı olduğu yönünde. Rakamlar nisan mayıs ayına hızlı döndüğümüzü gösteriyor. Kredi piyasasındaki canlanmayla birlikte toparlanmanın hızlı şekilde hayata geçeceğini düşünüyoruz. 31 Mart'tan sonra seçimsiz bir döneme girdiğimiz için kazanımların çok daha güçlü olduğu bir döneme gireceğiz. İnşallah daha güzel günler bizi bekliyor.

Davos ziyareti kapsamındaki görüşmelerin pozitif etkisini son bir iki gündür piyasalarda görüyoruz.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX