0530 708 54 54
0530 708 54 54
19 Mart 2019 Salı 08:00:00 - Güncelleme:19 Mart 2019 Salı 08:00:00

Hastalıksavar kamkat

Mandalina ve limona benzeyen 'kamkat' tam bir vitamin deposudur. Kabuğuyla birlikte yenilen bu meyve, bağışıklığı güçlendirerek hastalıklara karşı kalkan oluyor.

Turunçgiller ailesinin tek atımlık en değerli besinlerinden biri olan kamkat; halk dilinde kumkuat, kumkat, süs mandalinası ve altın portakal gibi isimlerle bilinir. Bu meyvenin diğer turunçgillerden en önemli farkı kabuğunun soyulmadan tüketilmesidir. C vitamini bakımından fazlasıyla zengin olan kamkat grip, nezle, soğuk algınlığı ve öksürüğe karşı koruyucudur. Bu nedenle bağışıklık sistemini güçlendirmek için bol miktarda kamkat yemek gerekir.

ALTIN PORTAKAL DA DENİLİYOR

Lif içeriği özelliğiyle gastrointestinal sistemini hareketli tutmayı sağlar. Böylelikle sağlıklı bir düzeyde sindirimi düzenler. Ayrıca kabızlık, gaz, şişkinlik, kramp gibi şikayetlere iyi gelir. Cilt üzerindeki kırışıklıkların lekelerin giderilmesinde etkili olan kamkat, sivilce izlerini de yok ederek sağlıklı bir cilde sahip olmanıza yardımcı olur.  Daha çok Doğu Asya ve Çin’de görülen kamkat, zamanla ülkemizde de popülaritesini yükselterek altın portakal adıyla sofralarımızda yer bulmayı başardı. Turunçgil ailesinin en zengin içerikli meyvelerinden biri olan kamkatın diğer faydaları şu şekilde sıralanıyor:

- İçeriğinde bol miktarda bulunan C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. 

- Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. 

- Güçlü bir idrar söktürücüdür.

- Kanı temizleyerek kan dolaşımını kolaylaylaştırır. 

- Damar sertli­ğini ve tıkanıklığı önler.

- Sivilce ve akne problemlerinin giderilmesinde yardımcıdır.

- Diş ve diş eti tedavisinde kullanılabilir. 

- Kansızlığı yani anemiyi giderir.

- Sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağ­lar.

- Mide bulantısını geçirir.

- Mikrop öldürücü özelli­ği sayesinde grip, nezle gibi enfeksiyonları geçirir.

- Kumkuat antioksidanlardan zengin bir meyve oldu­ğundan dolayı, oksidatif stresi ve kronik hastalıkları önlemede yardımcı olabilir.

- A, B, B2 ve B3 vitaminlerinden yüksek olması nedeniyle sinir sistemi üzerinde olumlu etkisi vardır.

Nasıl yenir? 

Diğer kabuklu meyvelerin aksine kamkat kabuğu ve çekirdekleriyle birlikte yenilen bir besindir. Ancak çekirdekler bir nebze daha ekşi ve acı bir tada sahip olduğundan çekirdekleri çıkarılarak da tüketilebilir. Kabuğunun soyulması zor olduğundan kabuğunu yemek istemeyen bir kişi, meyvenin ucunu keserek suyunu emebilir. Bunun dışında;

- Reçel, marmelat veya jöle olarak tüketilebilir

- Tatlılara veya keklere eklenebilir

- El yapımı dondurmalarda kullanılabilir

- Salatalara eklenebilir

- Bitkisel çay olarak tüketilebilir

- Turşusu kurulabilir.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX