0530 708 54 54
0530 708 54 54
23 Ağustos 2019 Cuma 08:00:00 - Güncelleme:23 Ağustos 2019 Cuma 11:26:00

ABD'de yapılan bir araştırmaya göre hava kirliliği delirtiyor

ABD’deki Chicago Üniversitesi’nden uzmanlar, 151 milyon Amerikalı ve 1.4 milyon Danimarkalı kişinin sağlık sigortası verilerini inceleyerek, çocuk yaşta hava kirliliğine maruz kalanlarla akıl hastalıkları arasındaki bağlantıyı ortaya çıkardı.

ŞİZOFRENİ OLMA RİSKİNİ ARTIRIYOR

Hava kalitesinin en düşük olduğu bölgelerde bipolar bozukluğun yüzde 27, ağır depresyonun da yüzde 6 arttığı gözlemlendi. Danimarka’da ise hava kirliliğine en fazla maruz kalanlarda,  şizofreni oranlarının yüzde 150, bipolar bozukluğun yüzde 29, kişilik bozukluğunun yüzde 162 ve yüzde 50 arttığı tespit edildi.

Türkiye'de havası en temiz il Ardahan, en kirli il ise Iğdır

Türk Hava Hakkı Platformu'nun raporuna göre Türkiye'de uluslararası standartlar açısından en kirli havaya sahip il Iğdır olarak açıklanırken, en temiz ilin ise 1900 metre rakımlı Ardahan olduğu belirtildi. Ardahan'ın tarihte de bölgenin en temiz havaya sahip yerleşim yeri olduğu ifade edilirken, Doğu'nun Çukurova'sı olarak bilinen Iğdır'da kirliliğin sebebinin kalitesiz kömür ve hava sirkülasyonunun az olması olarak gösterildi.

Havası en temiz ülke İsviçre 

Her konuda zirveyi zorlayan refahın hayat bulmuş hali olan İsviçre, havası en temiz ülke listesinin de en başında yer alıyor. Dünyanın en zengin, ferah seviyesi ve eğitim oranı en yüksek ülkelerden olmasının da etkisiyle İsviçre, doğaya da hak ettiği değeri verebiliyor.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX