0530 708 54 54
0530 708 54 54
24 Mayıs 2019 Cuma 08:00:00 - Güncelleme:24 Mayıs 2019 Cuma 08:00:00

Okul seçerken bunlara dikkat

'Doğru yönlendirmeyle başarılı olamayacak çocuk yok' diyen uzmanlar, okul seçiminde kurumun sınav tecrübesine ve öğretmen kadrosuna dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yapıyor.

Çocukların aldığı eğitim onların bütün hayatını etkiliyor. Bu çerçevede doğru okul seçimi tam bu noktada karşımıza çıkıyor. Okula karar verirken fiziki yeterlilik, öğretmen ve eğitim kalitesi, sosyal aktiviteler ve benzeri birçok kriterin göz önünde bulundurulması gerekiyor. Peki, hem öğrencilerin hem de velilerin okul seçimi konusunda özellikle dikkat etmesi gereken başlıca konular nelerdir? 

FİZİKİ YETERLİLİK 

Her türlü fiziki yapının çocuğu huzurlu hissettirebilecek ferahlıkta olması ve ayrıca çeşitli aktivite ve benzeri çalışmalara uygun salonlarının bulunması gerekir. Bu yüzden, seçeceğiniz okulun sahip olduğu açık ve kapalı alanlara, fiziki yeterliliğine mutlaka dikkat edin.

YABANCI DİLİN GÜCÜ 

Okulda verilen yabancı dil eğitimi önemli ve kritik bir konu. Bu durum göz önüne alındığında, tercih edilecek okulun uluslararası standartlarda bir yabancı dil eğitim sistemini uyguluyor olması oldukça önemli. Örneğin, Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı (CEFR), dilde yeterlilik seviyesini ölçmek için uluslararası bağlamda tanınmış bir standarttır. Avrupa çapında geniş ölçüde kabul edilmiştir ve dünya çapında git gide daha yaygın hale geliyor. Türkiye’de de bu sistemi uygulayan okullar yabancı dil eğitimi konusunda öne çıkıyor. 

ÇOK YÖNLÜ EĞİTİM 

Uluslararası düzeyde geçerli akademik bir eğitimin, öğrencilerin yetişmesine yönelik hazırlık eğitimleriyle bir arada sağlanması gerekiyor. Okul tercihi yaparken, çocuğunuzun standart akademik eğitimine ek olarak Uluslararası Bakalorya (IB) Programı’na yönelik hazırlık eğitiminin de verilecek olması önem teşkil ediyor.

ÖĞRETMEN AKADEMİLERİ

Bir okulun öğrencisi kadar öğretmeninin de gelişimine ve mutluluğuna önem vermesi gerekir. Çocuğunuza eğitim verecek öğretmen okul tarafından destekleniyor ve her anlamda kendini mutlu hissediyorsa, bu enerji doğal olarak çocuğa da yansıyor. O nedenle okulun, öğretmenlerine yönelik hem kişisel hem de akademik anlamda zenginleşebilecekleri eğitimler ve atölyeler düzenleyen ‘Öğretmen Akademileri’ne sahip olup olmadığını sorgulayın. 

KÜTÜPHANENİN ÖNEMİ

Kitap okuma bilincinin çocuğun zihinsel gelişimini besleyen ve zenginleştiren temel bir bilinç olduğunu unutmayın. Bu anlayışa uygun olarak okulun zengin bir kütüphaneye sahip olması gerekiyor. Bu nedenle okul seçerken içinde bilim, mühendislik, tarih, insan ve toplum, sanat, edebiyat, gezi, Türk ve Dünya klasikleri, çocuk kitapları ve yabancı dilde yazılan kitapları barındıran zengin bir kütüphanenin varlığı gelişim için önemli.

TEKNOLOJİ YATIRIMI VAR MI?

Okulda verilen eğitimi destekleyici internet kullanımının öğretilmesi ve bunun teşvik edilmesi yönünde teknolojik imkanların sağlanması gerekir. Bu kapsamda tercih edilecek okulun, güçlü bir bilişim altyapısına ve sürekli internet erişimine açık denetimli bilgisayar odalarına sahip olmasını göz ardı etmeyin.

SOSYAL AKTİVİTELER

Okul denince sadece akademik başarı değil, farklı dallarda sanatsal-sosyal başarıları da önemseyen ve destekleyen bir yapının akıllara gelmesi gerekiyor. Bu anlayıştan hareketle okulun, uygulama laboratuarları, bilimsel çalışmalar, yurtiçi ve yurtdışı geziler, müzik, resim, sinema, tiyatro gibi sanatsal alanlar ve sportif faaliyetlerle, bunların ulusal-uluslararası düzeyde temsil edilmesine yönelik çalışmaların ne boyutta olduğunu araştırın.

TAKIM OLMA BİLİNCİ

Takım olma bilincinin, tüm verimi, üretkenliği, paylaşımı ve sorumluluğu maksimuma çıkardığının farkında olunması gerekiyor. Bu nedenle okul tercih ederken yönetimden idareye, öğretmenden öğrencilere kadar okulun tüm kademelerinde ‘Yüksek Performanslı Takım Koçlukları’ çalışmalarının yapılıp yapılmadığına mutlaka dikkat edin.

GELİŞİM TESTLERİ

Her çocuğun farklı olduğunun bilinciyle ve pozitif bir bakış açısıyla onları birey olma yolunda desteklemek gerekir. Bu çerçevede tercih edilecek okulun, öğrencileri için iletişim, özgüven, liderlik, üretkenlik, sorumluluk, IQ ve EQ’ya yönelik sağ-sol beyin dengesini destekleyecek çalışmalar yapan bir ‘Öğrenci Gelişim Akademisi’ birimine sahip olup olmadığını araştırın.

SINAV TECRÜBESİ

Sınavlar her öğrencinin hayatında var olan bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor. Sistem değişse de sınavlar bir şekilde varlığını sürdürüyor ve çocukların hayatında belirleyici bir rol oynuyor. Bu nedenle seçeceğiniz okulun sınavlara hazırlık sürecinde 20 yılın üzerinde bir tecrübeye sahip olmasına ve ülke genelinde önemli dereceler elde etmiş olmasına mutlaka dikkat edin.

OYUNLA ÖĞRETİM 

Yaş kaç olursa olsun oyunla öğrenmenin en etkin yol olduğunun farkında olun gerekiyor. Bu bağlamda seçilecek okulun iletişim ve öğrenme aracı olarak oyun ve oyun araçlarını kullanmaktan çekinmeyen bir okul olmasına mutlaka dikkat edin.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX