0530 708 54 54
0530 708 54 54
10 Aralık 2019 Salı 08:00:00 - Güncelleme:10 Aralık 2019 Salı 08:00:00

5G devrimi

Beş yıl içinde dünya nüfusunun yüzde 65’i, 5G hızına erişecek. Aylık 7.2 GB olan mobil data kullanımı, sanal gerçeklik ve yapay zeka teknolojilerinin yaygınlaşmasıyla, 24 GB’a ulaşacak. 5G ile akıllı şehir ve otonom araçların dönemi başlayacak.

Dünya genelinde 5G abone sayısının, önümüzdeki 6 yıl içinde hızla gelişen 5G ekosisteminin etkisiyle 2.6 milyara ulaşması bekleniyor. Bu tahminin yanı sıra 2025 yılının sonuna kadar iletişim teknolojilerinin kullanımına dair diğer öngörülerin de yer aldığı Ericsson Mobilite Raporu'nun 2019 sayısı yayımlandı. 

VR’IN ETKİSİ OLACAK 

Buna göre sanal gerçeklik (VR - Virtual Reality) akışları gibi çeşitli yeni tüketici davranışlarıyla birlikte akıllı telefon başına, aylık veri trafiğinin 2025 yılının sonunda 7.2 GB'tan 24 GB'a çıkacağı tahmin ediliyor. Kullanıcılar, aylık 7.2 GB ile günde 21 dakika HD (1280 x 720) video izleyebilirken, 24 GB ile 30 dakika HD video ve ilave olarak 6 dakika sanal gerçeklik yayını izleyebiliyor. Raporda ayrıca, 5G'nin 2025 yılının sonuna kadar, dünya nüfusunun yüzde 65'ini kapsayacağı ve küresel mobil veri trafiğinin yüzde 45'inin 5G üzerinden geçeceği öngörülüyor. 

İLK GÜNEY KORE GEÇTİ 

2019 yılında Asya, Avustralya, Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Amerika'daki önde gelen iletişim hizmeti sağlayıcıları, 5G şebekelerini kullanıma sundu. 5G hizmetlerini geçen nisan ayında sunmaya başlayan Güney Kore'de büyük bir kullanıcı patlaması yaşandı. Ülke genelinde 2019 Eylül ayına kadar 5G'ye geçen kullanıcı sayısı 3 milyona ulaştı. Ekim ayında 5G hizmeti sunmaya başlayan Çin'de ise ilginin büyük olmasından dolayı 2019 yılının sonuna kadar 10 milyon olması beklenen kullanıcı sayısı tahmini 13 milyon olarak güncellendi

DEĞİŞİMİN ANAHTARI AĞ MODERNİZASYONU

5G'nin hemen hemen tüm cihaz üreticilerinden geniş bir destek almasının çok cesaret verici olduğunu belirten Ericsson Başkan Yardımcısı ve Ağ Teknolojilerinden Sorumlu Yönetici Başkanı Fredrik Jejdling, şu değerlendirmeyi yaptı: “2020 yılında piyasaya sürülen 5G destekli cihazların artması, 5G adaptasyonunun daha geniş ölçekli olmasını sağlayacak. O zaman sorulması gereken soru; kullanım senaryolarını tüketiciler ve kurumlar için uygulamaya dönüştürebilir miyiz değil, kullanım senaryolarını tüketiciler ve kurumlar için nasıl hızlı bir şekilde dönüştürebiliriz olarak değişecek. 4G dünyanın birçok yerinde güçlü bir bağlantı seçeneği olmaya devam ederken, ağları modernize etmek yaşadığımız teknolojik değişimin anahtarı olacak.” 

YÜZDE 20 DAHA PAHALI OLABiLiR 

Hindistan'daki akıllı telefon kullanıcı sayısının artması, Çin'deki akıllı telefon başına aylık veri trafiğinin yükselmesi, daha iyi cihaz özellikleri, verinin yoğun olduğu içeriklerin artması ve daha uygun maliyetli veri planları nedeniyle, 2019'un üçüncü çeyreğinde, yıldan yıla trafik artışı yüzde 68'e yükseldi. Raporda servis sağlayıcıların ücret tarifeleri de derinlemesine inceleniyor ve 5G hizmetlerini sunmaya başlayan servis sağlayıcıların büyük bölümünün, 5G paketlerini en yakın 4G paketine göre yüzde 20 daha yüksek fiyatlandırdığı görülüyor. 

4G’DEN DAHA HIZLI YAYILACAK

Mevcut artış göz önüne alındığında, 5G'ye geçişlerin LTE'den (4G) çok daha hızlı olması bekleniyor. En hızlı kullanıcı sayısı artışının, 2025 yılında abonelerin yüzde 75'inin 5G'ye geçeceği tahmin edilen, Kuzey Amerika bölgesinde yaşanması bekleniyor. Bunu yüzde 56 ile Kuzey Doğu Asya ve yüzde 55 ile Avrupa'nın takip edeceği tahmin ediliyor. Diğer tahminler ise şöyle: 2019 yılının sonunda 1,3 milyar olan toplam hücresel IoT bağlantı sayısı, yıllık yüzde 25 artışla 2025 yılının sonunda 5 milyara ulaşacak. 2025 yılında, bu hücresel IoT bağlantılarının yüzde 52'sini NB-IoT ve Cat-M teknolojilerinin oluşturacağı tahmin ediliyor.

NELERİ DEĞİŞTİRECEK?

• Kablo tarihe karışacak: 5G ile beraber evde yüksek internet bağlantısı için illa kablolara bağımlı olmayacaksınız. Wi-Fi üzerinden Ethernet ile bağlı olduğunuz hızdan kat kat fazla performans almak mümkün olacak. Ancak bulunduğunuz bölgenin altyapısının iyi olması gerekiyor.  

• Artırılmış gerçeklik: 5G yalnızca mobil interneti geliştirmeyecek elbette cihazlar arasındaki etkileşimi de etkileyecek. Mobil cihazlar ve sanal gerçeklik gözlükleri sayesinde gerçek zamanlı oyunlar oynanabilecek.

• Baz istasyonları azalacak: Şimdilik baz istasyonsuz bir mobil internet düşünülemez belki ancak 5G, daha az baz istasyonuyla çalışabiliyor. Yalnızca daha az değil, aynı zamanda daha küçük yapılarda tasarlanacaklar. Öte yandan bu gelişim, akıllı telefonların tasarımlarını da etkileyecek. Zira telefonlarda yer alacak antenlerin de boyutları küçülecek.

• Otonom araçlar yollarda: 5G'nin en fazla heyecanla beklendiği alan kuşkusuz otonom teknolojisi. 5G ile beraber otonom konusunda daha rahat test imkanı sağlayacak olan otomobil şirketleri, böylece bu yenilikçi otomobilleri günlük hayata daha kolay entegre edebilecekler.

• Bulut servisleri yaygınlaşacak: Kuşkusuz 5G bağlantısından bulut teknolojisi ve bulut şirketleri de faydalanacak. Yeni dönemde bulut servislerinin arttığına ve kullanımının da insanlar tarafından yaygınlaştığına şahit olacağız.

• 8K TV’ler için 5G bağlantısı: Yakın gelecekte daha çok hayatımıza girmesi beklenen ve 4K'nın yerini alacak olan 8K, video akışının temelinde olacak. Ancak bu çözünürlüğü kullanacak televizyonlar henüz oldukça az sayıda ve pahalı da olsa, telefonların bu teknolojiyi desteklemiyor olmamasını da (şimdilik) düşündüğümüzde, 5G'nin bu yöndeki değişikliği için birkaç sene daha beklememiz gerekeceği açıkça ortada. 

• En hızlı dil çevirisi: 5G teknolojisinin sihirli değneği ‘dil çeviri’ teknolojilerine de dokunacak. Çeviriler, anlık olarak yapılabilecek. Google geçtiğimiz günlerde bu alanda tasarladığı CHIP teknolojisini duyurmuştu. 

• İkinci beyin: Bu yıl örneklerini gördüğümüz ‘kişisel sosyal iletişim asistanı’ teknolojileri de çağ atlayacak. Günlük hayatınızda kiminle tanıştıysanız hakkında bir araştırma yapan ve size onunla ilgili bilgileri toplayan, üzerinde minik bir kamera bulunduran cihazlar,  5G'den yararlanacak ve gelecekte farklı modüllerle hayatımızda olacak. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX