ASELSAN, önümüzdeki günlerde Tuz Gölü’nde TUFAN’ın ilk test atışlarını gerçekleştirecek

Yayın Tarihi: 22 Mayıs 2018 Salı 09:08:00

Güncelleme Tarihi: 22 Mayıs 2018 Salı 09:22:00

ASELSAN, dünyada “railgun” olarak adlandırılan ve ateşli silahların yerini alması beklenen elektromanyetik top (EMT) sistemlerini geliştiren sayılı şirketlerden birisi olarak dikkat çekiyor. Çok yakında ise uluslararası platformlarda TUFAN ismi verilen projesiyle konuşulmaya başlanacak. Çünkü EMT Sistemi TUFAN’ın prototip testlerini 2016’da gerçekleştiren ASELSAN, önümüzdeki günlerde de Tuz Gölü’nde TUFAN’ın ilk test atışlarını gerçekleştirecek.

3 MODELİ VAR

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün’den de TUFAN’ın test atışlarına hazır hale geldiğini teyit ettim. Geçen hafta bir grup gazeteciyle İstanbul’da bir araya gelen Görgün’den ikincil halka arzı hakkında da bilgiler aldım. ASELSAN’ın ikinci yüzde 15’lik halka arz diliminden beklenen 1 milyar dolarlık kaynakğın şirket alımı, birleşmeler ve yeni teknolojilerde kullanılması planlanıyor. 3 modeli (M, S ve D) olan TUFAN da halka arzdan nasiplenecek projelerden birisi. Ancak halka arz olsun veya olmasın TUFAN’daki gelişmenin Türkiye için çok anlamlı olduğunun bilinmesi gerekir. Baykar Makine’nin Bayraktar ve TAI’nin ANKA insansız hava araçlarıyla (İHA) yakaladığı başarıdan sonra ASELSAN’ın TUFAN’ı Türk savunma sanayiinin çok önemli bir başarısı olacaktır. Türkiye, havacılık endüstrisindeki kayıplarını İHA’larla kapatma şansı yakaladığı gibi 1950’li yıllarda geliştirilmeye başlanan füze teknolojisindeki açığını da elektromanyetik sistemlerle gidererek dünyanın sayılı ülkelerinden biri olabilir.

EN CİDDİ SORUNU ENERJİ

Hava savunma sistemlerinin, füzelerin, uçaksavarların, mermili, namlulu yöntemlerin yerini, teknolojik gelişmelerle birlikte elektromanyetik silahların alacağı belirtiliyor. Birçok açıdan henüz geliştirilmeye devam eden “railgun” sistemini ilk operasyonel hale getiren Amerika. Ancak yüksek enerji kaynağıyla çalışma meselesi henüz çözülmüş değil. En ciddi sorunu, enerji. Ancak 5-10 yıl içinde bu sistemin savunmanın her alanında kullanılacağına kesin gözüyle bakılıyor. Teknoloji de bu yönde gelişiyor.

RAİLGUN VEYA ELEKTROMANYETİK SİLAH

Elektromanyetik silahlar, savunma sanayiinde geleceğin silah sistemleri olarak tanımlanıyor. Elektromanyetik silahların geçmişi ise çok eski, ancak çeşitli sebeplerden başarıya ulaşan proje olmamış. Birincisinde Fransızlar, İkinci Dünya Savaşı’nda ise Almanların başarısız denemeleri olmuş. Derken 1990’lı yıllarda Amerika ilk basit örneklerini ortaya çıkarmayı başarmış, ancak etkin sistemlerin ordunun hizmetine verilebilmesi için halen daha üzerinde çalışıyor. 2 yıl önce ilk denemeyi donanmanın bir gemisinde yapan Amerika, “railgun” öncüsü durumunda. Elektromanyetik silah konusu sadece Amerika’nın gündeminde değil elbette. Rusya, Çin ve Güney Kore de elektromanyetik silah çalışması yapan ülkeler olarak biliniyor. Fakat Türkiye ile birlikte toplam 5 ülke dikkat çekiyor. Yüksek güçte elektrik enerjisiyle çalışan sistem, iki adet metal plaka arasında oluşturulan elektromanyetik alan sayesinde ortadaki metal cismin hızla hareket ettirilmesi prensibine göre çalışıyor. ASELSAN TUFAN’ın saatlik hızı 6 bin km üzerine çıkıyor. Amerika’da prototip modellerde ise yapılan çalışmalarda 7 bin km’ye ulaşılmış. Bu sistem hiçbir kimyasal veya patlayıcı maddeye ihtiyaç duymuyor. Ama yüksek enerji için bir platforma konulması gerekiyor.

ASELSAN, elektromanyetik çalışmalarına 2014 yılında özkaynaklarıyla başlamış. Laboratuvar prototipinin sistem seviyesi testleri 2016 yılında gerçekleştirilmiş. Test faaliyetleri 2017 yılında devam etmiş ve 2018’de Tuz Gölü’nde sahada test atışları yapacak seviyeye ulaştı. Ses hızının 6 katını aşan sistem ile hava aracı veya balistik füze gibi hedefler vurulabilecek. ASELSAN TUFAN’ın çeşitli modelleriyle de alanında dünyanın önde gelen üreticilerinden birisi olması bekleniyor.

(Habertürk)