0530 708 54 54
0530 708 54 54
12 Haziran 2018 Salı 16:36:00 - Güncelleme:12 Haziran 2018 Salı 16:47:00

İnsansız hava aracı "Çağatay", Emniyet Genel Müdürlüğü envanterine girdi

Piste ihtiyaç duymaksızın dikey kalkış-iniş imkanına sahip insansız hava aracı (İHA) "Çağatay", Gölbaşı'ndaki test uçuşlarının ardından Emniyet Genel Müdürlüğü envanterine girdi.

"Çağatay"ın envantere alınması dolayısıyla Gölbaşı Havacılık Dairesi Başkanlığı Polis Heliportu'nda düzenlenen törene, Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Daire Başkanı Uygar Elmastaşı, AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu ile İHA'nın yapımını üstlenen firma yetkilileri ve Havacılık Dairesi Başkanlığı çalışanları katıldı.

Kurulumun ardından kanatlarındaki 4 pervane ile dikey kalkış yapan insansız hava aracı "Çağatay", belirli bir irtifaya yükseldikten sonra burun kısmındaki pervanenin harekete geçmesiyle yatay uçuşa geçti. Yaklaşık yarım saatlik test uçuşunun ardından İHA aynı noktaya başarılı şekilde dikey iniş gerçekleştirdi. İHA'nın uçuşu sırasında Elmastaşı, mobil görüntü işleme aracının içerisinde sistemin nasıl çalıştığı ve avantajları hakkında bilgi verdi.

Uygar Elmastaşı, burada yaptığı açıklamada, "Çağatay"ın diğer İHA'lardan farklı olarak piste ihtiyaç duymaksızın dikey iniş-kalkış yapabildiğini ve gereksinimlere yönelik görüntü aktarımı gerçekleştirebildiğini söyledi.

Sistemin entegrasyonu için AFAD'a teşekkür eden Elmastaşı, İHA'nın mobil araçla tüm Türkiye'de acil ya da benzeri durumlarda kullanılabilir hale getirildiğini belirtti. Elmastaşı, "Normalde yerleşke ve civarında görev yapabilirken bu (Çağatay) 81 ilde yaygın olarak göreve gönderebileceğimiz bir sistem oldu. Bununla hem mobilize olduk hem de daha etkin ve caydırıcı görev kabiliyetine sahip olduk. Emniyeti göklere çıkardık." dedi.

AFAD Başkanı Güllüoğlu

AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu ise Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Daire Başkanlığı ile çalışmalarının yıllardır devam ettiğini, bugüne kadar helikopterlerden aldıkları görüntüleri kullandıklarını kaydetti..
Yeni İHA ile görüntü alma kapasitesinin de artığına dikkati çeken Güllüoğlu, kamu kurumlarının kaynaklarını etkin kullanması gerektiğini, bunun için de iş birliğinin önemli olduğu vurguladı.

Güllüoğlu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Havacılık Daire Başkanlığı ile iyi bir iş birliği yaptıklarını, ellerinde olan bir kapasiteyi paylaştıklarını, mobil görüntü işleme aracı sayesinde İHA'nın çektiği görüntülerin kendi kullanımlarında da olacağını anlattı. Güllüoğlu, "Teknoloji insana faydalı olduğu anda amacına ulaşır. Bizim alanlarımızda da hem kiriz durumları için hem de afet öncesi, sırası ve sonrasında bu görüntüye erişme, insan acısını dindirmede, kayıp aramada, enkazlarda, heyelanlarda, depremlerde çok daha kolaylaştıracak." diye konuştu.

(A Haber)

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX