0530 708 54 54
0530 708 54 54
25 Mart 2019 Pazartesi 15:55:00 - Güncelleme:25 Mart 2019 Pazartesi 15:59:00

Kötü anılar artık silinebilecek

Bilim insanları anesteziklerin travmatik anıları zayıflatabileceğini keşfetti

TM Dijital Haber Merkezi

Geçmişte yaşadığımız bazı anılar, yaşamımızın geri kalan bölümünde bizi olumsuz manada etkileyebilir. Örneğin, geçmişte yaşanan bir köpek saldırısı, daha sonra karşılaşılan her köpeğin bize zarar vereceği düşüncesini ortaya çıkarabilir. Yapılan araştırmaya göre bu gibi travmatik hatıralar artık kalıcı olamayabilir.

Araştırmacılar, yapılan yeni bir çalışmada, genel anestezinin duygusal olarak rahatsız edici anıları zayıflatacağını keşfetti. Bulgu, rutin bir anestezinin, fobiler ve anksiyete gibi psikiyatrik hastalıkları potansiyel olarak tedavi edebileceği anlamına geliyor.

Yeni araştırmaya öncülük eden İspanya Madrid Teknik Üniversitesindeki sinirbilimci Bryan Strange, “Geçmişte edinilen duygusal anıları özellikle hedeflemek ve azaltmak için bir anestezi kullanabilirsiniz.” diyor.

Araştırmada, derin sedasyonun (sedatif ilaçlarla hastanın tüm reflekslerinin korunarak, derinliği kontrollü olarak ayarlanabilen uyku hali) 50 katılımcıda duygusal hafızayı yeniden birleştirmeyi engelleyip engellemediği test edildi.

Yeniden etkinleştirme işleminden sonra katılımcılarda olumsuz duygusal anılarda seçici olarak hafıza kaybı meydana geldi.

Strange yeni araştırma hakkında, “Duygusal hatıralarla ilgili uyumsuz düşüncelerin ve davranışların ayarlanması, psikiyatrik bozuklukların tedavisinde çok önemlidir. İnsanlarda spesifik duygusal veya travmatik hatıraların yeniden birleştirilmesini seçici olarak bozma yöntemi, travma sonrası stres bozukluğu gibi durumlar için etkili bir tedaviye yol açabilir.” açıklamasında bulundu.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX