0530 708 54 54
0530 708 54 54
12 Haziran 2018 Salı 11:41:00 - Güncelleme:12 Haziran 2018 Salı 11:42:00

Mars Opportunity ölme riskiyle karşı karşıya

Mars Opportunity uzay aracı, bir toz fırtınasında ölme riskiyle karşı karşıya kaldı. Mars Opportunity, 1 Haziran’dan beri bu fırtına ile mücadele ediyor.

8 Temmuz 2003’de dünyamızdan fırlatılan Opportunity, ikizi Sprit ile bizler için Mars yüzeyini keşfetmeye devam ediyor. Aslında 90 günlük bir görev için Mars’a gönderilen Opportunity, görevindeki 14. yılını doldurmak üzere. Ancak bu gezici araç, son günlerde ölümcül bir toz fırtınası ile mücadele ediyor.
 
İlk olarak 1 Haziran’da başlayan bu toz fırtınası, 6 Haziran’da Opportunity’i düşük güç modundayken etkiledi. Dalaz olarak isimlendirilen bu toz fırtınası, uzay aracının işini zorlaştırıyor. Güneş panelleri ile çalışan Opportunity, enerji üretim verimliliğinin azalması nedeniyle daha az enerji üretmeye başladı. Bu nedende kendisini düşük güç moduna almak zorunda kaldı.

NASA’ya göre, Opportunity’nin 2007 yılında karşılaştığı hava durumu 5.5 civarında opaklık seviyesine sahipti. Bu mevcut fırtınada ise opaklık seviyesinin 10.8 civarında olduğu tahmin ediliyor. Şu anda 18 milyon kilometre karelik bir alana (Amerika Kıtası’ndan daha büyük) bir alanı etkileyen fırtına, uzay aracının geleceğini tehlikeye atıyor.
 Daha önce Sprit aracı tarafından görüntülenen fırtına, Opportunity tarafından ilk defa görüntülendi. Ayrıca Mars’ın fırtınayla birlikte daha soğuk olması nedeniyle, güneş panellerinden elde edilen enerji ile uzay aracının sıcak tutulmaya çalışıldığı belirtiliyor. NASA tarafından 10 Haziran’da yapılan açıklamada, uzay aracının dünya ile iletişim kurabildiği belirtiliyor.
 
(Shiftdelete)

 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX