0530 708 54 54
0530 708 54 54
14 Şubat 2019 Perşembe 10:56:00 - Güncelleme:14 Şubat 2019 Perşembe 10:58:00

NASA'nın Mars'a gönderdiği uzay aracı "öldü"

NASA'nın Mars'a gönderdiği ve yaklaşık 7,5 ay önce toz fırtınasına yakalanna uzay aracı Opportunity ile temas kurma çabaları sonuçsuz kaldı.

TM Dijital Haber Merkezi

Amerika'nın Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, 13 Şubat'ta, Mars Gezgini Opportunity ile yeniden temas kurma çabalarını sona erdirdiğini ve aracın görevini gezegene indikten 15 yıldan daha fazla bir süre sonra sona erdirdiğini duyurdu.

2004 yılından bu yana Mars'ta araştırmalar yapan Opportunity (Fırsat) uzay aracından geçtiğimiz yıl Mars'ta yaşanan devasa toz fırtınasından bu yana haber alınamıyor.

Opportunity (Fırsat) gücünü güneş enerjisinden alıyor. Mayıs ayında yaşanan dev toz fırtınası sırasında güneş panelleri kapanıp bataryalarını şarj edemeyince Dünya'yla iletişimi kesilmişti.

NASA, ağustos ayının ortalarında fırtınanın etkisini kaybetmeye başladığını 11 Eylül'de de gökyüzünün tamamen açıldığını belirtmiş ve uzay aracını kurtarma çalışmalarına başlayıp 45 günlük "aktif dinleme" programını başlatmıştı. Bu aktif dinleme esnasında NASA ekibi uzay aracına son yedi ay boyunca 600'den fazla çağrı gönderdi ancak bu bütün iletişim çabaları sonuçsuz kaldı.

NASA ekibi konu ile ilgili yaptığı son açıklamada, "Araç ile iletişim kurma ihtimalimiz her geçen gün azalsa da son ve farklı bir iletişim sistemi deneyeceğiz. Araç ile tekrar temasa geçebilecek her mantıklı çözümü deneyip devam etmeyi planlıyoruz.” demişti. Ancak tüm yeniden temas kurma çabalarının sonuçsuz kalmasıyla ekip uzay aracının görevinin sona erdiğini açıkladı.

İkizi Spirit ile birlikte 7 Temmuz 2003 yılında fırlatılan Opportunity, 24 Mart 2004'te Kızıl Gezegen'e iniş yapmıştı. Uzay aracı 90 günlük bir görev için fırlatılmış olsa da üzerinden 14 yıl geçmiş olmasına rağmen hala araştırmalarına devam ediyor. Opportunity dünya dışı bir yüzeyde en fazla seyahat etme rekorunu da elinde bulunduruyor. Spirit ise, ikizi Opportunity’den üç hafta önce Mars’a inmiş 2009’a kadar çalışmayı başarmıştı.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX