0530 708 54 54
0530 708 54 54
23 Mayıs 2019 Perşembe 08:00:00 - Güncelleme:23 Mayıs 2019 Perşembe 08:00:00

Sadaka kötülüğün kalkanıdır

Allah, Kuran’da Allah'ın sana ihsan ettiği gibi, sen de ihsanda bulun buyurmuştur. Herkesin imkanı dahilinde yapabileceği bir ibadet olan sadaka vermek, Müslümanların en önemli kulluk görevlerinden birisidir. 

Sadaka, Allah’ın hoşnutluğunu kazanmak için gönüllü veya dinen ihtiyaç sahiplerine yapılan her türlü maddi ve manevi iyilik demektir. Allah’ın Resulü, güneşin doğduğu her gün, insanın bütün eklemleri için sadaka vermesi gerektiğini söylemiştir. Bizlere, iki kişinin arasını düzeltmek, bir kişiye selam vermek, güler yüzlü davranmak, yoldaki rahatsızlık veren şeyleri kaldırmak, karnını doyurmak ve kişinin borçlusuna borcunu ödemesi için mühlet vermek gibi sıradan şeylerin bile sadaka kapsamına girdiğini söylemiştir. 

ALLAH RIZASI İÇİN VERİLİR 

Halis niyetle Allah rızası için verilen her türlü sadaka, Allah katında değerlidir ve mükâfata lâyıktır. Çünkü bir tarafı yoksullardır diğer tarafı ise Allah’tır. Buna riayet edilmezse sadaka vermenin özüne uyulmamış olunur. Peygamber Efendimiz, verilen sadakaların ahiretteki sevabından önce, dünyada da kişiye birçok yararının olacağını söylemiştir. Yanlışlıkla verilen sadakanın dahi insanların hatalarını düzeltmesine imkân vereceğini, çeşitli dünyevî kazanımlara vesile olacağını belirtmiştir. 

HELAL VE TEMİZ OLMALI 

Allah'a karşı bağlılığın bir ifadesi olarak her insanın imkân ve bulunduğu ortama göre yapabileceği bir ibadet çeşidi olan sadakayı verirken dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Bunlardan en önemlisi muhtaç olan kişinin incitilmemesi, gönlünün kırılmaması ve yapılan iyiliğin başına kakılmamasıdır. Sadaka verilirken akraba gözetilmelidir. Çünkü akrabaya verilen sadakada iki sevap vardır. Sadakayı maddi olarak vereceksek temiz ve helal olanı tercih etmeliyiz. Kullanımı olmayan (eski veya çalışmayan veya bozulmuş) mallardan kesinlikle verilmemelidir.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX