Bağırsakları motor gibi çalıştırıyor! En çok lif onda bulunuyor

Yayın Tarihi: 19 Aralık 2024 Perşembe 14:23:00

Güncelleme Tarihi: 19 Aralık 2024 Perşembe 14:23:00

Günümüzde hızlı ve düzensiz beslenmenin sonucunda sindirim sistemimizde bazı sorunlar oluşabiliyor. Kabızlık sorunu hemen hemen her yaşta görülebilir. Kabızlığa faydalı olabilecek besinler haberimizde...

Kabızlık sorunu yaşamayan yoktur. Özellikle devamlı hazır gıda tüketenlerde daha fazla görülebiliyor.

Kabızlık, ara sıra görülebilir veya kronik olabilir ve nedenleri hareketsiz bir yaşam tarzından hassas bağırsak sendromu gibi mide-bağırsak rahatsızlıklarına kadar değişebilir. Ancak hemen hemen her kabızlık vakasında tüketilen gıdalar etkili bir faktördür.

Dışkıyı yumuşatan liften zengin, elma, havuç, incir, üzüm, avokado, kuru erik, kayısı, brokoli, enginar, fasulye, mercimek, kepekli tahıllar ve keten tohumu yanı sıra bol su içmek ve egzersiz yapmak bağırsak hareketlerini tetiklemesi nedeniyle kabızlığı geçirmede etkilidir.

KABIZLIĞA EN CABUK NE İYİ GELİR?

Kabızlığa iyi gelen yöntemler arasında yüksek lifli gıdalar tüketmek, bol su içmek, düzenli egzersiz yapmak ve probiyotik açısından zengin besinler (yoğurt, kefir gibi) tüketmek yer alır. Ayrıca, zeytinyağı veya kuru erik gibi doğal besinler de bağırsak hareketlerini destekleyebilir.

İşlenmiş gıdalar, beyaz ekmek, pirinç ve fazla miktarda et tüketimi dışkılama zorluğuna yol açabilir. Su, bitki çayları (özellikle nane ve zencefil çayı) ve meyve suları (özellikle erik suyu) hafifletebilir.

BAĞIRSAK EN HIZLI NE ÇALIŞTIRIR?

Bağırsak çalıştıran meyve ve sebzeler kayısı, hurma, elma, armut, kivi, incir, turunçgiller, erik, avokado, üzüm, pancar, ıspanak, pazı, enginar, kabak, lahana olarak da sayılabilir. Yulaf ezmesi, ciha tohumu, keten tohumu, zeytin ve zeytinyağı bağırsakları çok çalıştıran gıdalar arasında yer alır.

EN ÇOK LİF HANGİ GIDADA VAR?

Yüksek lif barındıran gıdalar şunlardır: Chia tohumu, yulaf, çavdar, tam buğday, kinoa ve arpa gibi tahıl ve tohumlar ile bunlardan üretilen gıdalar. Enginar, brokoli, mısır, bezelye, havuç, fasulye ve brüksel lahanası gibi sebzeler.

Not: Bu makale sadece genel bilgi verme amacıyla yazılmıştır ve doktor tavsiyesi olarak ele alınmaması gerekir.