0530 708 54 54
0530 708 54 54
12 Haziran 2018 Salı 13:29:00 - Güncelleme:12 Haziran 2018 Salı 14:38:00

Bir fotoğraf hilesi Gülek Boğazı

Mersin'in Tarsus ilçesinde bulunan Gülek Kalesi, sanki uçurumun kenarındaymış görüntüsü veren aslında fotoğrafların kadraj hilesiyle yapıldığı turistik bir mekan. Manzaranın güzelliği de bu duruma eklenince Kale, yerli yabancı turistlerin akınına uğruyor. Fotoğraf üzerinde ufak bir oynamayla algının gerçeklikten nasıl uzaklaşabileceğini ve karar mekanizmasında nelere mâl olabileceğini test etmiş olduk. Peki algı, yönetilmesi gereken bir içgüdü müdür?

(gunes.com)

Mersin'in Tarsus ilçesinde deniz seviyesinden 1650 metre yüksekte bulunan Gülek Kalesi basit fotoğraf hileleriyle ürkütücü bir uçurumun yanı başındaymış izlenimi veriyor. Sosyal medyada da yayılmasıyla son dönemde çok sayıda ziyaretçiyi ağırlıyor. 

Akdeniz'i İç Anadolu'ya bağlayan Gülek Boğazı'na hakim tepede bulunan kale "Torosların damı" olarak biliniyor. Bölge büyüleyici doğayla baş başa kalıp eşsiz manzarayı ölümsüzleştirmek isteyenlerin uğrak yerlerinden oldu.

ALGI HAKİKAT MİDİR?

Son dönemlerin popüler mekanı olan Gülek Boğazı, algının ne kadar kolay yönlendirildiğine dair bizim için güzel bir örnek.

Algı hakikat midir? Yoksa hakikat dediğimiz şey; dünyanın 3 boyutlu yansımasının beynimizde yorumlanması sonucu ortaya çıkan hakikatin çarpıklığı mıdır?

Deneysel kanıtlar, algının zaman içindeki gelişiminin ölçülebildiğini, hatta algının zamanla değişebildiğini ya da birden çok algının oluşabileceğini ortaya koymaktadır. Algı, ışık ve renk ilişkisinin insan beynindeki çözümüdür. Oysa hakikat zaman ve mekandan mülhemdir, yani değişmezdir.

Konuyla ilgilenen bilim alanları yüzyıllardır sıkıştığı hakikat ile algının arasındaki keskin farkı ayırt edememiştir. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX