0530 708 54 54
0530 708 54 54
24 Mayıs 2019 Cuma 08:00:00 - Güncelleme:24 Mayıs 2019 Cuma 08:00:00

İngiltere'de siyasi kriz: May için yolun sonu göründü

İngiltere'nin Avrupa Birliği’nden ayrılma süreci krize dönüşürken, Başbakan Theresa May ile ilgili önemli bir iddia ortaya atıldı. May’in, kabinesinin yeni bir Brexit anlaşmasına karşı çıkması sebebiyle bugün istifasını sunabileceği öne sürüldü. 

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma süreci (Brexit) ülkede ardı arkası kesilmeyen bir krize neden olmuş durumda. Başbakan Theresa May, daha önce parlamentoda üç kez reddedilen Brexit Tasarısı'nda değişiklikler yaparak yeniden milletvekillerinin onayına sunacağını açıklamıştı. May, bu oylamada da teklif reddedilirse 'yeni bir referandum düzenlenebilmesi için de oylama yapılacağını' ifade etmişti. 

BASKILARA DAYANAMADI 

Süreçle ilgili belirsizliğin devam ettiği İngiltere’de önemli bir iddia ortaya atıldı. İngiliz basını, artan baskı nedeniyle May’in bugün istifasını açıklayabileceğini öne sürdü. Times gazetesinin haberine göre, May bu kararı, Brexit anlaşmasını parlamentodan geçirebilmek için verdiği yeni tavizlerin partisi içinde bir isyan başlatması üzerine aldı. May’in, görevi bırakma süreciyle ilgili detayları istifasını sunduğunda kamuoyuyla paylaşacağı ifade edildi. 

BAĞIMSIZLIK ELEŞTİRİSİ 

Son olarak Avam Kamarası'nın gündemini belirlemeden sorumlu bakanı Andrea Leadsom, geçtiğimiz gün istifa etmişti. Leadsom, May'in Avrupa Birliği’yle yaptığı ve parlamentoya sunmaya hazırlandığı anlaşmayla 'tamamen bağımsız bir Birleşik Krallık' olamayacaklarını ve ikinci bir Brexit referandumunun da 'tehlikeli bir şekilde bölücü' olacağını ifade etmişti. 

BREXIT’E 21 KURBAN 

May’in istifa kararında Leadsom’un görevi bırakmasının da etkili olduğu öne sürüldü. Bu istifayla birlikte Theresa May döneminde görevi bırakan bakan sayısı 36'ya yükseldi. Bu istifalardan 21'i Brexit yüzünden gerçekleşti. May, 2016’da yapılan Brexit referandumunun ardından dönemin başbakanı David Cameron’un istifasıyla boşalan koltuğa milletvekillerinin desteğiyle oturmuştu. 

İngiltere Başbakanı Theresa May, son kabine toplantısı sonrası makam aracının arka koltuğunda gözyaşları içinde otururken görüntülendi. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX