0530 708 54 54
0530 708 54 54
20 Mart 2017 Pazartesi 12:25:00 - Güncelleme:20 Mart 2017 Pazartesi 15:04:00

Tarım Bakanlığı: 112 üründe GDO tespit edildi

Adana'da tanınmış bir firmaya ait ekmek katkı maddesinin GDO'lu soya içerdiği iddiası üzerine harekete geçen İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, 30 ekiple fırın, pastane ve ekmek fabrikalarını denetleyip numune almaya başladı

 

Adana'da ekmeğin geç bayatlamasını sağlayan bir katkı maddesinin genetiği değiştirilmiş organizmalı (GDO) soya içerdiğinin iddia edilmesi üzerine harekete geçen İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, 30 ekiple fırın, pastane ve ekmek fabrikalarını denetleyip numune almaya başladı.  
 

Adana'da yaşayan bir gıda mühendisi, ekmeğin hacimli görünmesini ve geç bayatlamasını sağlayan tanınmış markalı bir ekmek katkı maddesinin GDO'lu soya içerdiğini öne sürdü. Adana'da üretilen ekmeklerin neredeyse yüzde 80'inin bu maddeyi içerdiği iddia edilirken, sadece yem amaçlı Türkiye'ye sokulabilen GDO'lu soyanın insan gıdası olarak kullanılmasının yasak olduğu bildirildi.
 

İddialar üzerine kırmızı alarm durumuna geçen Adana İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Adana Valisi Mahmut Demirtaş'ın talimatıyla ekmek, poğaça, simit gibi mamuller üreten ve satan fırın, market, pastane gibi yerlere 30 denetim ekibiyle adeta çıkartma yaptı. İşletmelerden toplanan ekmek ve ekmek üretim katkı maddelerinden numune alınarak incelenmek üzere laboratuvarlara gönderildi.

 

 
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Ali Tekin henüz açıklama yapmak için erken olduğunu ve numunelerin sonuçlarına 3-4 gün içerisinde ulaşabileceklerini kaydetti. Tekin, "İddia edildiği gibi bir sonuç çıkarsa bakanlığımızın mevzuatları gereği yaptırımlar uygulayıp savcılığa suç duyurusunda bulunacağız" dedi.
 

TARIM BAKANLIĞI'NDAN GDO'LU EKMEK AÇIKLAMASI

 

Tarım Bakanlığı'ndan GDO'lu ekmeklerle ilgili açıklama geldi. Açıklamada, '2016- 2017'deki denetimlerde soya içeren 112 üründe GDO tespit edildi' dendi. Adana'daki fırınlardan da yeniden örnek alındığını ve sonucunun açıklanacağı da ifade edildi.

 

İHA

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX