0530 708 54 54
0530 708 54 54
24 Mayıs 2019 Cuma 10:13:00 - Güncelleme:24 Mayıs 2019 Cuma 10:17:00

İşsizlik maaşı bayramdan önce yatacak mı? İşsizlik maaşı ödemeleri ne zaman yapılacak?

Sigortalı işsizlere 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununda belirtilen şartları taşımaları halinde işsiz kaldıkları dönem için yine Kanunda belirtilen süre ve miktarda belirli ödemeler yapılabiliyor. Bu şartlar dahilinde işsiz kalan vatandaşlar 'İşsizlik maaşı bayramdan önce yatacak mı? İşsizlik maaşı ödemeleri ne zaman yapılacak?' sorularının yanıtlarını araştırıyordu. İşsizlik maaşı alanlar tarafından dört gözle beklenen ödemeler için tarih belli oldu. Türkiye İş Kurumu (İŞKUR),5 Haziran'daki işsizlik maaşı ödemelerini Ramazan Bayramı dolayısıyla öne çekti. İşsizlik maaşları 31 Mayıs Cuma günü hesaplara yatırılacak. Bu sayede işsizlik maaşı ödemeleri bayramdan önce hesaplara geçmiş olacak. İşsizlik maaşı alan kimselere, bin 23 lira ile 2 bin 46 lira arasında değişen tutarda ödeme yapılacak. Nisan ayında İŞKUR 657 bin kişiye işsizlik maaşı ödemesi gerçekleştirdi. İşsizlik maaşı ödemeleri hakkında merak edilenlerin tümüne haberimizin içerisinden ulaşabilirsiniz.

İşsizlik maaşı, işsizlik sigortası kapsamındaki işçilerin hak kazanabildiği bir gelir olarak ifade ediliyor. Bu gelir, çalışanların işsiz kalmaları durumunda yeni bir işe girene kadar belirli bir süre için temel ihtiyaçların karşılanmaları amacıyla İşsizlik Fonu üzerinden ödeniyor. İşsiz kalan vatandaşlar tarafından 'İşsizlik maaşı bayramdan önce yatacak mı? İşsizlik maaşı ödemeleri ne zaman yapılacak?' sorularının yanıtları araştırıyor. Hak sahipleri işsizlik maaşı ödeme tarihlerini dört gözle bekliyordu. Bugün işsizlik maaşı ödenme tarihleri açıklandı. Türkiye İş Kurumu (İŞKUR),5 Haziran'daki işsizlik maaşı ödemelerini Ramazan Bayramı dolayısıyla öne çekti. İşsizlik maaşları 31 Mayıs Cuma günü hesaplara yatırılacak. Peki, İşsizlik maaşı nasıl alınır, şartları nelerdir? İşsizlik maaşı kaç ay alınır? İşte tüm bu soruların yanıtlarına haberimizin detaylarından ulaşabilirsiniz. İşte tüm merak edilenler... 

MEMUR ALIM İLANLARI İÇİN TIKLAYINIZ 

 

İŞSİZLİK MAAŞI BAYRAMDAN ÖNCE YATACAK MI? 
Evet işsizlik maaşı bayramdan önce ödenecek. Türkiye İş Kurumu (İŞKUR),5 Haziran'daki işsizlik maaşı ödemelerini Ramazan Bayramı dolayısıyla öne çekti. İşsizlik maaşları 31 Mayıs Cuma günü hesaplara yatırılacak.

İŞSİZLİK MAAŞI ÖDEMELERİ NE ZAMAN YAPILACAK?
İşsizlik maaşı ödemeleri Mayıs ayında 31'nde yapılacak. Hak sahiplerine, bin 23 lira ile 2 bin 46 lira arasında değişen tutarda ödeme gerçekleştirilecek. 

KİMLER İŞSİZLİK MAAŞI ALABİLİR?
Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak,
Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak,
Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,
Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak,

İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine başvurmak gerekmektedir. Başvuru, İŞKUR birimine şahsen gelerek veya elektronik ortamda www.iskur.gov.tr adresinden yapılabilir. Mücbir sebepler dışında 30 gün içerisinde başvurulmaması halinde, başvuruda gecikilen süre, toplam hak sahipliği süresinden düşülmektedir.

İşsizlik ödeneğinin ödenebilmesi için sigortalı işsizlerin Kanun gereği iş almaya hazır durumda olması gerekmektedir. İşsizlik ödeneği başvurusu ile kişinin iş arayan kaydı yapılmakta veya güncellenmektedir. Böylece sigortalı işsizlerin danışmanlık, işe yerleştirme ve mesleki eğitim hizmetlerini alması sağlanmaktadır. Dolayısıyla, vekâletname ile avukat ya da bir başkası tarafından başvuru yapılması imkanı bulunmamaktadır. 

SON 120 GÜNDE KESİNTİ SAYILMAYAN DURUMLAR
Hizmet akitleri kendi istek ve kusuru dışında sona eren sigortalı işsizlerin, hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün içinde,
Hastalık,
Ücretsiz izin/aylıksız izin
Disiplin cezası
Gözaltına alınma,
Hükümlülükle sonuçlanmayan tutukluluk hali,
Kısmi istihdam,
Grev,
Lokavt,
Genel hayatı etkileyen olaylar,
Ekonomik kriz,
Doğal afet,
Fesih tarihinde çalışmamış
Ev hizmetlerinde 30 günden az çalışma
Kısa çalışma ödeneği
Yarım çalışma ödeneği
 
nedenleriyle hizmet akdi devam etmekle birlikte prim yatırılmaması halinde, prim yatırılmayan bu süreler son 120 gün şartının değerlendirilmesinde kesinti sayılmamaktadır.

Bununla birlikte, 18.01.2019 tarihi ve sonrasında hizmet akdi sona erenler için, aynı işverenle olup olmadığına ve eksik gün nedenlerine bakılmaksızın hizmet akdinin feshinden önceki son 120 günlük dönemde hizmet akdinin bulunması halinde son 120 gün şartının sağlanması bakımından yeterlidir.

İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR?
Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %40’ı olarak hesaplanmaktadır. Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’ini geçememektedir. İşsizlik ödeneği damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX