0530 708 54 54
0530 708 54 54
10 Ağustos 2018 Cuma 18:51:00 - Güncelleme:10 Ağustos 2018 Cuma 19:00:00

Kars'ta Ermeni kültüründe önemli yere sahip "Haçkar" taşı ele geçirildi

Kars'ın Digor ilçesinde bir dinlenme tesisinde Ermeni kültüründe önemli yere sahip işlenmiş anıtsal "Haçkar" taşı ele geçirildi.

İlçeye bağlı Halıkışlak köyünde bir dinlenme tesisinin duvarında  üzerinde motif gören vatandaşlar durumu jandarma ekiplerine bildirdi. Bunun  üzerine harekete geçen jandarma ekipleri motifli taşa el koydu.

Ekipler, eserle ilgili Kars Müze Müdürlüğü yetkililerine haber verdi.  Köye giden müze görevlileri tarihi eseri Kars'a getirdi.

Kars Müze Müdür Vekili Özlem Elbüstan, gazetecilere yaptığı  açıklamada, bulunan tarihi eser hakkında bilgi vererek, "Milattan sonra 9.  yüzyılda Ermeni mimarisi, kültüründe sıklıkla rastladığımız anıt, işlenmiş bir  mezar taşıdır." dedi.

İşlemeli taşın üzerinde çok sayıda motifin olduğuna dikkati çeken  Elbüstan, "HaçkarErmenice haç taşıdır. Yoğun şekilde üzerinde haç, hayvan  motifleri, geometrik bezemeleri, insan figürleri olur. Bulmuş olduğumuz taş  üzerinde kanatlı haç motifi vardır. Taşın üzerinde 3 motif haç bir de kuş ve çark  motifi bulunmaktadır." diye konuştu.

Elbüstan, eserin jandarma tarafından bulunduğunu anımsatarak,  "Halıkışlak Jandarma Komutanlığının ihbarı neticesinde bir dinlenme tesisinde  yakalandı ve müzemizde muhafaza altına alındı. Bazalt taş malzemesinden yapılmış,  1 metre 25 santimetre uzunluğunda, 60 santim genişliğinde 30 santimetre  kalınlığındadır."  ifadesini kullandı.

Haçkar, Ermeni kültüründe önemli yere sahip olan işlenmiş anıtsal  taşlar olarak biliniyor.

(AA)

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX