0530 708 54 54
0530 708 54 54
19 Temmuz 2019 Cuma 08:39:00 - Güncelleme:19 Temmuz 2019 Cuma 08:39:00

Kurban Bayramı ayın kaçı? Kurban Bayramı kaç gün kaldı?

Kurban Bayramı Ağustos'un kaçında? Kurban Bayramı ne zaman? soruları gündemin en trend başlıkları arasında yer alıyor. Dini bayramlardan birisi olan Kurban Bayramı'na çok az bir süre kala Kurban Bayramı hakkında internet araştırmaları yapılmaya başlandı. Bu sene Kurban bayramı 11 Ağustos Pazar günü başlayacak. 4 gün süren Kurban Bayramı 14 Ağustos Çarşamba günü sona erecek. Kurban Bayramı tatiline dair merak edilenlerin tümüne haberimizin içerisinden ulaşabilirsiniz. İşte tüm merak edilenler...

Ramazan Bayramı'nın ardından çalışanlar yeniden tatil fırsatı yakalamak için Kurban Bayramı'nı dört gözle bekliyorlar. Kurban Bayramı Ağustos'un kaçında? Kurban Bayramı ne zaman? sorularının yanıtları araştırılmaya başlandı. Hicri takvim ve miladi takvim arasındaki 11 – 12 günlük fark sebebi ile Kurban Bayramı da her yıl bir önceki yıl kutlandığı tarihten 11 – 12 gün önce kutlanıyor. Bu nedenle de her yıl Kurban Bayramı tarihi değişiyor. Ayrıca bazı Arap ülkeleri ve Diyanet’in Ay’ın durumlarındaki tespit yöntemindeki farklılık nedeniyle bayram bazı yıllar Türkiye’de ve Arap ülkelerinde farklı tarihlerde kutlanabiliyor. Kurban Bayramı hakkında tüm merak edilenleri sizler için derledik. İşte tüm detaylar... 

KURBAN BAYRAMI AĞUSTOS'UN KAÇINDA? 

Kurban Bayramı bu yıl Pazar günü başlayıp Çarşamba günü sona erecek. Düşük bir ihtimal olmasına karşın 15 Ağustos Perşembe ve 16 Ağustos Cuma’nın idari izin ilan edilmesi halinde Kurban Bayramı 2019 tatili 9 gün olabilecek. Ancak Kurban Bayramı tatili hakkında henüz resmi bir açıklama gelmedi. 

2019 KURBAN BAYRAMI TARİHLERİ 

10 Ağustos Cumartesi Kurban Bayramı Arefesi
11 Ağustos Pazar Kurban Bayramı 1. Gün
12 Ağustos Pazartesi Kurban Bayramı 2. Gün
13 Ağustos Salı Kurban Bayramı 3. Gün
14 Ağustos Çarşamba Kurban Bayramı 4. gün

KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?
Hicri takvim ve miladi takvim arasındaki 11 – 12 günlük fark nedeniyle Kurban Bayramı da her yıl bir önceki yıl kutlandığı tarihten 11 – 12 gün önce kutlanıyor. Bu nedenle de her yıl Kurban Bayramı tarihi değişmektedir. Ayrıca bazı Arap ülkeleri ve Diyanet’in Ay’ın durumlarındaki tespit yöntemindeki farklılık nedeniyle bayram bazı yıllar Türkiye’de ve Arap ülkelerinde farklı tarihlerde kutlanabiliyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bu yıl Kurban Bayramı başlangıç tarihi 11 Ağustos Pazar günü olarak tespit edildi. Öte yandan Kurban Bayramı Arife (Arefe) günü ise 10 Ağustos Cumartesi olarak tespit edildi. Buna göre 4 gün süren Kurban Bayramı 14 Ağustos Çarşamba günü sona erecek.

KURBAN İBADETİNİN HÜKMÜ NEDİR?

Sözlükte yaklaşmak, Allah’a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban dinî bir terim olarak, Allah’a yaklaşmak ve O’nun rızasına ermek için ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usûlüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, IX, 452). Kurban bayramında kesilen kurbana udhiyye, hacda kesilen kurbana ise hedy denir.

Akıl sağlığı yerinde, hür, mukim ve dinî ölçülere göre zengin sayılan mümin, ilâhî rızayı kazanmak gayesiyle kurbanını kesmekle hem Cenab-ı Hakk’a yaklaşmakta, hem de maddi durumlarının yetersiz olması sebebiyle kurban kesemeyenlere yardımda bulunmaktadır (Serahsî, el-Mebsût, XII, 8; İbn Nüceym, el-Bahr, VIII, 197). Bu ibadetin ruhunda Hakk’a yakınlık ve halka fedakârlıkta bulunma anlayışı vardır. Kurban, bir müslümanın bütün varlığını, gerektiğinde Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir nişanesidir.

Mezheplerin çoğuna göre udhiyye kurbanı kesmek sünnettir (İbn Rüşd, Bidâye, I, 429). Hanefî mezhebinde ise tercih edilen görüş, kurbanın vacip olduğudur (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 146). Kurban, -fıkhî hükmü ne olursa olsun- müslüman toplumların belirli simgesi ve şiarı sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri özellikle milletimizin dinî hayatında önemli bir yer tutmaktadır

KİMLER KURBAN KESMEKLE YÜKÜMLÜDÜR?

Kurban kesmek, akıl sağlığı yerinde, büluğa ermiş (ergen olmuş),dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan her müslümanın yerine getireceği malî bir ibadettir (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 148). Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gr altın veya değerinde para ya da eşyaya sahip olan kimselerin kurban kesmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, IV, 252-256; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, IX, 452-453). Ayrıca kurban mükellefiyeti için aranan nisabın üzerinden, zekâtın aksine bir yıl geçmesi şart değildir.

KURBAN NE ZAMAN KESİLİR?

Kurban, Kurban Bayramı'nın ilk üç gününde kesilir. Kurban kesim vakti, Bayram namazı kılınan yerlerde, bayram namazı kılındıktan sonra, bayram namazı kılınmayan yerlerde ise sabah namazı vakti girdikten sonra başlar. Bayramın üçüncü günü güneş batıncaya kadar devam eder. Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüzleri kesilmesi uygundur. Bayramın birinci günü kesmek daha faziletlidir. Şafii mezhebine göre ise kurban bayramın dördüncü günü de kesilebilir.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX