0530 708 54 54
0530 708 54 54
25 Mayıs 2019 Cumartesi 09:24:00 - Güncelleme:26 Mayıs 2019 Pazar 16:53:00

Süresiz nafaka sona mı erecek? Süresiz nafaka son dakika gelişmesi nedir?

Süresiz nafaka son dakika gelişmesi nedir? Süresiz nafaka sona mı erecek? sorularının yanıtları araştırılıyor. Nafakanın tanımı Türk Medeni Kanunu’nun 175. Maddesinde lşöyle yer alıyor; Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan mal gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Yükümlüsünün kusuru aranmaz. Uzun zamandır gündemden düşmeyen süresiz nafaka hakkında düzenlemeler yapılıyor. Nafaka son dakika gelişmesi var mı? Süresiz nafaka kalkıyor mu? sorularının yanıtları araştırılıyor. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, süresiz nafaka ile ilgili ''Süresiz nafaka adil değil, hakkaniyet ve adalet içerisinde düzenlenmesi gerekir'' şeklinde açıklama yaptı. Nafaka kimler alabilir, süresi var mıdır? Nafaka hakkında merak edilenlerin tümüne haberimizin içerisinden ulaşabilirsiniz. İşte tüm merak edilenler...

Gündemden düşmeyen nafaka hakkında son dakika açıklamaları takip ediliyor. Süresiz nafaka son dakika gelişmesi nedir? Süresiz nafaka sona mı erecek? sorularının yanıtları merak ediliyor.  Uzun zamandır tartışmalara neden olan süresiz nafaka hakkında Adalet Bakanı Abdulhamit Gül az önce yeni bir açıklama yaptı. Bakan Gül, süresiz nafaka ile ilgili ''Süresiz nafaka adil değil, hakkaniyet ve adalet içerisinde düzenlenmesi gerekir'' dedi. Nafaka; Türk Medeni Kanunu’nun 175. Maddesine göre Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan mal gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Yükümlüsünün kusuru aranmaz. şeklinde açıklanmıştır. Nafaka sadece kadınlara değil ekonomik gücü daha düşük olan erkeklere de bağlanabiliyor. Nafaka süresi nedir, kimler nafaka alabilir? işte tüm bu merak edilenlere haberimizin içerisinden ulaşabilirsiniz. 

NAFAKA SON DAKİKA GELİŞMESİ VAR MI? 
Adalet Bakanı Gül, Anadolu Yayıncılar Derneğince Ankara Ulucanlar Cezaevi Müzesi'nde dün akşam düzenlenen iftarda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, süresiz nafaka ile ilgili ''Süresiz nafaka adil değil, hakkaniyet ve adalet içerisinde düzenlenmesi gerekir'' dedi.

SÜRESİZ NAFAKA KALKIYOR MU?
Bakan Gül, süresiz nafaka konusunun hatırlatılması üzerine bu konuda çalışmaların son aşamaya geldiğini, tüm paydaşların dinlendiğini, reflekslerini ortaya koyma anlamında çalışmaları bitirme aşamasında olduklarını ifade etti.

Süresiz nafakanın adil olmadığına dikkat çeken Gül, "Bir nafakanın süreli ya da objektif kriterlerle hakkaniyet ve adalet ölçüsü içerisinde düzenlenmesi gerekir. Bu konuda çalışmalar da var. Alt üst sınır konusunda teknik çalışmalar bakanlıkça tamamlanmak üzere. En makul düzenleme ortaya çıkacaktır. Temel hassasiyetimiz bir düzenleme getirirken taraflardan birine yeni mağduriyet alanları oluşturmamak. Amacımız, aile hukukundan kaynaklı uyuşmazlıkların çözümünde tarafların örselenmemesi. Tarafları ve çocukları örselemeden bu süreç bir an evvel en makul sürede nasıl tamamlanır da taraflar yara almaz... Boşanıyor, kopmak istiyor ve ölene kadar ona bir ödeme yapıyorsunuz. Bir şekilde bir irtibatınız oluyor. Bu daha farklı sorunlara da sebep oluyor." diye konuştu.

NAFAKA NEDİR?
Nafaka en genel anlamıyla, bir kişinin belli aile üyelerine (eş, eski eş, çocuk, yakın akrabalar) yoksulluğa düşmemeleri amacıyla genellikle her ay ödemekle yükümlü olduğu paradır. Hukukumuzda 4 tür nafaka bulunmaktadır. Bunlar, yoksulluk, iştirak, tedbir ve yardım nafakalarıdır.

YOKSULLUK NAFAKASI NEDİR?
Boşanma nedeniyle, yoksulluğa düşecek olan eşin diğer eşten geçimini sağlama amacıyla isteyebileceği nafakadır. Yoksulluk nafakası talep eden eşin, boşanmada ki kusurunun diğer eşten daha ağır olmaması gerekir. Yine eşit kusur halinde diğer şartları oluşmuşsa yoksulluk nafakası talep edilebilir. Yoksulluk nafakası boşanma kararının kesinleşmesinin ardından tek seferde ya da her ay yoksulluğa düşmüş olan eski eşe ödenir. Bu nafaka boşanma davasından sonra ayrı bir dava ile de talep edilebilir. Fakat boşanma, anlaşmalı boşanma şeklinde gerçekleştiyse ve protokolde yoksulluk nafakası talep edilmediyse, sonrasında ayrı bir dava ile yoksulluk nafakası istenemez. Uygulamada yoksulluk nafakasını genelde kadınlar alsa da, günümüzde kadınların da ekonomik özgürlüklerini kazanmaları karşısında şartları oluşmuş ise erkeklerin de yoksulluk nafakası alabileceğini söyleyebiliriz.

TEDBİR NAFAKASI NEDİR?
Geçici bir önlem olan tedbir nafakası, boşanma davası sırasında veya boşanma davası öncesinde istenebilen, özellikle eşlerin barınma, geçinme ve çocuklarının bakım ve giderlerini karşılamaları amacıyla bağlanan nafakadır. Tedbir nafakası hem eş hemde çocuklar lehine verilebilir.Yoksulluk nafakasından farklı olarak kişilerin talebi olmasa da, hakim gerekli gördüğünde tedbir nafakasına karar verebilir. Tedbir nafakası boşanma davası açılmadan bağımsız bir dava (ayrılık davası) ile de istenebilir. Bu davada kişinin, eşinden ayrı yaşamasının haklı sebeplere dayandığını ispatlaması gereklidir. Gerek boşanma davasında gerek ayrılık davasında tedbir nafakası dava tarihinden itibaren işlemeye başlar.

Tedbir nafakası, geçici bir koruma sağlama amaçlıdır. Boşanma kararının kesinleşmesi ile veya ayrılık süresinin (en fazla 3 yıl için ayrılık kararı verilebilir.) bitmesi ile kendiliğinden son bulur. Son olarak, tedbir nafakasına karar verilirken, yoksulluk nafakasının aksine tarafların kusur oranlarına bakılmaz.

İŞTİRAK NAFAKASI NEDİR?
İştirak nafakası ''çocukların nafakasıdır''. Boşanma sonucunda velayetin verilmediği eşin, çocuğunun bakım ve eğitim giderleri için gücü oranında çocuğuna vermiş olduğu parasal katkıdır. Bu nafakada eşlerin boşanmada ki kusur oranlarına bakılmaz. İştirak nafakası çocuğun 18 yaşını doldurması, evlenmesi ve ya mahkeme kararı ile ergin kılınması hallerinde son bulur. Fakat çocuğun eğitimi devam ediyorsa ve diğer şartları oluşmuş ise aşağıda inceleyeceğimiz yardım nafakası talep edilebilir. İştirak nafakası boşanma ve ya ayrılık davalarında istenebileceği gibi boşanma ve ya ayrılık kararı verildikten sonra ayrı bir dava ile de istenebilir.

YARDIM NAFAKASI NEDİR?
Yardım nafakası, kişinin yardım edilmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan alt soy, üst soy ve kardeşlerine verdiği nafakadır. Bu kişiler dışındaki akrabaların birbirlerine yardım yükümlülüğü bulunmamaktadır. Yardım nafakası diğer nafakalardan ayrılır. Boşanma veya ayrılık davaları ile ilgisi yoktur, bu nedenle aile mahkemesinde görülecek ayrı bir nafaka davası ile istenebilir. Yardım nafakası davasında dikkat edilecek en önemli husus, miras sırasıdır. Nafaka talep eden öncelikle alt soyuna yani çocuğuna, sonra torununa, daha sonra kendi anne ve babasına, en son olarak da kardeşlerine bu davayı yöneltmelidir. Örnek vermemiz gerekirse, çocuğuna karşı bu davayı açma olanağı bulunan bir kişi, kardeşine nafaka davası açarsa bu dava kabul edilmeyecektir. Kardeşlerin nafaka sorumluluğu ise, refah içinde bulunmalarına bağlıdır. Anne,baba veya çocuklardan istenecek nafakalarda ise, refah içinde yaşama şartı aranmamaktadır.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX