0530 708 54 54
0530 708 54 54
22 Mayıs 2017 Pazartesi 13:36:00 - Güncelleme:22 Mayıs 2017 Pazartesi 14:02:00

Ramazan ne zaman başlıyor? İlk sahur ne zaman?

Müslümanların heyecanla beklediği 12 ayın sultanı Ramazan ayına kısa bir süre kaldı. Bu mübarek ay için geri sayıma başlayan milyonlarca kişi ''Ramazan ne zaman başlıyor?'' sorusunun yanıtını aramaya devam ediyor. İlk oruç ne zaman tutulacak diye araştıran okuyucularımız doğru adresteler. Peki 2017 Ramazan ne zaman başlıyor? İşte Ramazan başlangıcına dair tüm detaylar...

 

Müslümanlar Ramazan'ın ne zaman başlayacağını merak ediyor. 12 ayın sultanı Ramazan, milyonlarca müslüman tarafından heyecanla bekliyor. Her sene dualar ve ibadetler ile geçen bu mübarek aya özel tüm gelişmeleri sizler için derledik. Haftalardır merakla araştırılan ''2017 Ramazan ne zaman başlıyor?'' sorusunun yanıtı haberimizde. İlk oruç ne zaman tutulacak? Ramazan ne zaman başlıyor? İşte tüm ayrıntılar...

 

RAMAZAN AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Diyanet İşleri Bakanlığı'nın dini takvimin göre 12 ayın sultanı 2017 Ramazan ayı 27 Mayıs Cumartesi günü başlıyor. Ramazan Bayramı ise 25 Haziran Pazar gününe denk gelecek.

 

RAMAZAN AYINDA ORUÇ TUTMANIN ÖNEMİ

İslam aleminde önemli bir yere sahip olan üç aylardan olan Recep ve Şaban'ın ardından Ramazan ayı gelecek. Ramazan ayı bu yıl 27 Mayıs 2017 tarihinde başlayacak. İlk orucun tutulacağı 27 Mayıs'tan itibaren 30 gün boyunca oruç tutulacak. Son oruç da 24 Haziran tarihinde tutularak Ramazan ayı bitirilmiş olacak.

 

İslamiyet'te Ramazan ayı kutsal kabul edilir ve oruç tutma ayıdır. Ramazan ayı insani duyguların coştuğu ve maddi, manevi bir terbiyenin sağlandığı aydır. Ramazan içinde insanlık için bin aydan daha da hayırlı olan Kadir Gecesi bulunur. Bu mübarek ayın başlangıcı rahmet, ortası mağfiret olarak ve sonu da cehennem ateşinden kurtuluş olarak görülmektedir.

 

Geçtiğimiz yıllarda Ramazan ayında iftar saatleri sürekli olarak geriye doğru giderdi. Bu yıl ise iftar saatleri daha da ileriye gidecek. İnsanların tevbe ederek hakka yönelme şuuru geliştiren Ramazan, kelime anlamı olarak yaz mevsimi sonunda ve sonbahar aylarının başında yağan, yerde bulunan tozları temizleyen yağmur anlamına gelmektedir. Yağan bu yağmur nasıl ki yeryüzünü yıkayarak temizliyorsa, aynı şekilde Ramazan ayı gelince de mümin kişilerin işlediği günahlar silinip süpürülür. Ramazan kelimesinin bir diğer anlamı ise; güneşin şiddetli harareti ile taşların yanarak kızmasıdır. Bu kızgın olan yerlerde yürümek isteyen insanların ayakları yanar ve doğal olarak meşakkat, zahmet çekilir. Bu duruma benzer olarak da oruç tutan insanlar da açlık ve susuzluğun oluşturduğu hararete katlanır. İnsanlar meşakkat ve zahmet çeker, içleri yanar. Kızgın yerlerde gezinme esnasında yanan ayaklar gibi mümin kimselerin de günahları öyle yanıp yok olur.

 

Ramazan ayın Merhamet duygularını geliştirir. İnsanların sabırlı olmasını sağlar ve ahlaklarının güzelleşmesi için vesile olur. Bu ay içerisinde çokça Kur'an-ı Kerim okunur ve namaz kılınır.

 

RAMAZAN AYI NE ANLAMA GELİYOR?

Manevi güzelliklerle dolu olan Ramazan ayı müminler için bir rahmet ve mağfiret mevsimidir. Bu kıymetli zaman dilimini ibadet ve iyiliklerle değerlendiren mümin ebedi mutluluğun kapısını açar. Cehennemden kurtuluş beratını alarak zaman ve mekân cennetine doğru yol alır. Bir hadis-i şerifte şöyle buyurulmaktadır:

 

"Ramazan Ayı gelince, cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar zincire vurulurlar"

 

Ramazan, öncelikle oruç gibi türlü hikmetlerle dolu bir kulluk görevinin yerine getirildiği,her türlü hayır, rahmet ve bereketi kendisinde barındıran bir aydır. Dolayısıyla Ramazanayının en önemli özelliği oruç ibadetinin bu aya tahsis edilmesidir. Bundan dolayı Ramazanayına "Şehr-i Siyam" denilmiştir.

 

Ramazan orucu, hicretin ikinci yılı içinde Şaban ayında farz kılınmıştır. Orucun farzolduğu Kitap, Sünnet ve İcma ile sabittir.

 

Kur'an-ı Kerimde,
"Ey iman edenler! Allah'a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilerefarz kılındığı gibi size de farz kılındı" buyurulmuştur (Bakara, 2/183).

 

Müminlere bir ikram olarak sunulan Ramazan ayı; ibadet, tövbe, dua, zikir, arınma,sosyal yardımlaşma ve dayanışma ayıdır.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX