0530 708 54 54
0530 708 54 54
27 Mayıs 2017 Cumartesi 15:38:00 - Güncelleme:27 Mayıs 2017 Cumartesi 16:15:00

Sahur saati... Sabah namazı kaçta okunuyor? Diyanet'ten il il sahur ve iftar vakitleri

Mübarek Ramazan-ı Şerif tüm İslam aleminde olduğu gibi Müslüman Anadolu coğrafyasında da idrak ediliyor. 2017 Ramazan ayının başlaması ile sahur vakitleri en çok aranan konu oldu. Diyanet tarafından il il sahur vakitleri açıklandı. İşte 2017 Ramazan ayının illere göre sahur saatleri...

 

2017 yılının Ramazan ayı geldi çattı. Tüm İslam alemi dün gece Ramazan ayının ilk sahurunu gerçekleştirdi. Her sene coşku, heyecan ve büyük sevinç ile karşılanan bir Ramazan ayını daha idrak etmenin sevincini yaşayan milyonlarca müslüman mübarek Ramazan'ın coşkusunu yaşıyor. Bu nedenle 2017 iftar saatleri sabah saatlerinden bu yana en çok merak edilen konular arasında yer aldı.Diyanet İşleri, il il sahur ve iftar vakitlerini yayımladı. İşte İslam aleminin merak ettiği "Sahur vakti ne zaman?" sorusunun cevabı...

 

2017 YILI İL İL İMSAK VE İFTAR VAKİTLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

 

RAMAZAN AYININ ÖNEMİ

11 Ayın Sultanı 2017 yılı Mübarek Ramazan Ayı 27 Mayıs 2017 Cumartesi günü yani bugün başladı. 24 Haziran 2017 Cumartesi günü Ramazan Ayı'nın son günü olacak.

 

Ramazan ayı insanlar arasında yardımlaşmanın ve dayanışmanın artmış olduğu ve özellikle sevginin, saygının ve kardeşlik duygusunun güç kazandığı aylardandır. Ramazan ayının bir diğer önemi ise Kuran-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı dönem olmasıdır. Bu yüzden de manevi yönden çok ama çok önemlidir.

 

Ramazan kelimesinin farklı anlamları da vardır. Bu anlamlardan bir tanesi yaz aylarının sonlarında ve sonbahar aylarının başlarında yağan, yerdeki tozları temizleyen yağmur anlamıdır. Bu anlamından yola çıkarak Ramazan ayının önemi anlaşılabilir. Çünkü Ramazan ayında insanlar daha önce işledikleri günahlardan da tövbe ederek temizlenebilirler. Ramazan’ın ilişki kurulabilecek bir diğer anlamı ise güneşin çok hararetli ve şiddetli olduğu dönemde taşların yanıp kızarması anlamıdır. Bu kızgın taşlarda yürümeye çabalayan insanların genellikle ayakları yanar, insanlar zahmet ve meşakkat çekerler. Burada da Ramazan ayı ile alakalı olarak bir ilişki kurulabilir. Çünkü Ramazan ayında tutulan oruç ile birlikte insanlar hem açlığa, hem susuzluğa hem de bunların yarattığı hararete katlanmak zorunda kalırlar. Oruç tutarken de insanlar Allah’ın emri için zahmete ve meşakkate katlanırlar. Kızgın yerlerde insanların ayaklarının yandığı gibi Ramazan ayında da inananların günahları yakılıp yok edilebilir inancı vardır.

 

Ancak Ramazan ayı geldiğinde tutulması gereken oruçların yalnızca insanların bedenlerini aç ve susuz bırakmaları olarak düşünülmemesi gerekir. Çünkü oruç tutmak insanların aç kaldıkları süre boyunca aç kalan diğer insanların halinden anlamasını sağlar. Bu vesileyle de anlayış ve empati duygusu gelişir. Bunun gelişmesi de herkesin bir diğer insana çok daha iyi davranmasını ve hoşgörülü olmasını sağlayabilir. Bu nedenle oruç tutarken yalnızca çekilen zahmet düşünülmemelidir. Eğer oruç tutmanın amacı iyi bir şekilde kavranırsa insanlar oruç tutmanın sevabının yanı sıra faydalarını da açık bir şekilde görebilirler. Aynı şekilde anlayış ortamı sayesinde insanların birbirlerine yardım etmeleri de kolaylaşır. Aynı zamanda oruç tutmak insanların her an her saniye tükettikleri nimetlere çok daha fazla şükretmesini de sağlar. Çünkü bilindiği üzere bir şeyden yoksun kalındığında onun değeri çok daha iyi anlaşılır. Oruç sayesinde de insanlar Allah’ın verdiği nimetlere her zamankinden çok daha fazla şükrederler. Bu nedenle Ramazan ayı geçtikten sonra dahi bu öğrenilen şeylerin ve şükür duygusunun devam etmesi gerekir. Ramazan yalnızca bir aylık bir süreç değildir. İnsanlar bu süreçte öğrendiklerini hayatları boyunca akıllarından çıkarmaması gereken bir ders niteliğindedir aynı zamanda.

 

Allah, Ramazan ayı geldiğinde Müslümanların gündüz vakitlerinde oruç tutmasını net bir şekilde farz kılmıştır. Aynı zamanda Müslümanların geceleri de ibadet etmesi gerekir. Bu da Allah tarafından nafile kılınmış bir durum olarak görülebilir. Aynı zamanda peygamber efendimiz Hz. Muhammed’in de oruç tutmak ile ilgili olarak oruç tutmanın insanların geçmişindeki günahlarını bağışlayacağına dair bir sözü bulunur. Yani peygamber efendimizi sözü ile de oruç tutmanın ne kadar önemli bir görev olduğu bir defa daha vurgulanır. Üstelik benzer şekilde oruç tutan kişinin duasının reddedilmeyeceğine dair de bir söz bulunmaktadır.

 

RAMAZAN MESAJLARI

Ramazan ayının verdiği bereket İftar sofralarınıza tat ve huzur getirmesi dileğiyle, Hayırlı Ramazanlar.

 

Ellerin semaya, dillerin duaya gönüllerin Mevla'ya yöneldiği bu mübarek Ramazan Ayı'nın hayırlara vesile olmasını dilerim. Hoşgeldin Ya Şehr-i Ramazan… 11 Ayın Sulatını Ramazan'da gönülleriniz huzur sofranız bereketli Olsun, Ramazan Ayımız Mübarek olsun. Bir kez daha rahmet ve bereket ayına ulaştık. Rabbim nefsimizi terbiye ettiğimiz, feyz dolu oruçlar tutmayı nasib etsin. Hayırlı Ramazanlar.

 

Güneşi yüreğinde gözleri ufuklarda muhabbet yolcuları arasında cennet hesabı yapmayan cennetlikler arasında olmanın duasıyla hayırlı Ramazanlar. Güzel ve iman dolu bu ayda gözlerinizde ışık, sofralarınızda iftar bereketi, evinizde mutluluk eksik olmasın. Hayırlı Ramazanlar.

 

Başı rahmet ortası merhamet sonu ise cehennemden azad olan mibarek Ramazan ayının hayırlara vesile olmasını dilerim. Binlerce çiçek var, ama gül başka. Milyonlarca insan var, ama dost başka. Milyarlarca Ay var, ama bu ay başka, Ramazan ayının gelişi sizlere ve sevdiklerinize mutluluklar getirsin...Hayırlı Ramazanlar. İslam'ın nurlu yüzü kalbine dolsun, makamınız cennet, Hz. Muhammed komşunuz olsun, günlerinize mutluluk, gönlünüze saadet dolsun, Ramazan-ı Şerifleriniz mübarek olsun…

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX