0530 708 54 54
0530 708 54 54
09 Kasım 2018 Cuma 00:00:00 - Güncelleme:09 Kasım 2018 Cuma 00:00:00

Tarihi katliama dur dediler

Sağır Han ve Büyük Valide Han’daki kaçak yapılarla ilgili harekete geçildi. 1500 yıllık Eirene Kulesi'ne monte edilen baraka yıkıldı. Diğer yapılar da Anıtlar Kurulu kararıyla kaldırılacak. 

Eminönü Mercan'daki 1500 yıllık Eirene Kulesi'nin duvarlarına demirler çakılarak tarihi Sağır Han’ın üzerine inşa edilen kaçak yapılar, tepki çekti. Bunun üzerine Fatih Belediyesi harekete geçti. Bölgeye gönderilen zabıta ve Fen İşleri Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, ilk olarak hanın duvarının hemen yanına yapılan ve tahribata neden olan barakayı içindeki eşyaları boşalttıktan sonra yıktı. 

TAMAMI KALDIRILACAK 

Fatih Belediyesi tarafından yapılan açıklamada ise ’’Tescilli yapı üzerine ilave edilmek istenen çelik konstrüksiyon ve ahşap kaçak yapının montajı çok kısa sürede kolaylıkla yapılabilmektedir. Tamamen izinsiz ve kaçak bir şekilde kurulum yapıldığı sırada tespit edilen yapının yıkımı, belediye ekipleri tarafından hemen gerçekleştirilmiştir’’ ifadeleri kullanıldı. Kulenin bitişiğindeki yapımı tamamlanan diğer kaçak yapıların da Anıtlar Kurulu'ndan karar çıktıktan sonra yıkılacağı bildirildi. 

GÖZALTINA ALINDILAR 

Öte yandan hanın çatısına yapılan bir barakanın demirlerini tarihi kulenin duvarlarına monte ederken görüntülenen kişiyle, o anları görüntüleyen drone’a tüfekle ateş eden kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan tarih talancılarıyla birlikte bazı tarihi eser kalıntılarının ele geçirildiği belirtilmişti 

YILLARCA DEFİNECİLER KAZDI 

Osmanlı padişahlarından Sultan I. Ahmet'in eşi Kösem Sultan tarafından kervansaray kompleksi olarak inşa ettirilen, Sağır Han ve bitişiğinde yükselen 1500 yıllık Eirene Kulesi, yıllarca definecilerin hedefi oldu. İstanbul’un ayakta kalabilen en eski yapılarından biri olan kule, çevresinde yapılan izinsiz kazılara bir de kaçak yapılaşma eklenince büyük tahribata uğradı. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX