0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Mayısta maaş artacak

Bütün çalışanlarımızın 1 Mayıs   Emek ve Dayanışma Gününü kutluyorum.  Mayıs ayı içerisinde;  1 Mayıs   “Emek ve Dayanışma Günü”  ve 19 Mayıs “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanıyor.  Bu iki günde çalışanlara her gün için ilave bir  yevmiye ücret ödenecek. Konuyu örnekle açıklayalım. 

  Örnek: Asgari ücret(2.029,50  lira)  üzerinden çalışan  Mehmet  Bey, 1 Mayıs ve 19 Mayıs’ta çalıştığı takdirde aylık ücreti ne kadar olacak? 

Mehmet Beyin günlük ücreti  67,65 lira.  Mehmet Beye aylık ücretine ilave olarak 135,30 lira ödenecek. Buna göre Mehmet Beyin mayıs ayı ücreti 2.164,80 lira olacak.  

Fazla mesai var mı ?  

1 Mayıs  ve 19 Mayıs tarihlerini kapsayan haftalarda  bayram çalışması ile birlikte haftalık çalışma süresi 45 saati geçerse işçiye  fazla çalışma ücreti ödenmesi gerekiyor. Haftalık 45 saati geçmeyen durumlarda fazla çalışma ücreti ödenmiyor. 

  Ücret yerine izin  

Bazı işyerlerinde   1 Mayıs   “Emek ve Dayanışma Günü”  ve 19 Mayıs “Gençlik ve Spor Bayramı’nda”  çalışan işçilere daha sonraki bir tarihte  2 gün izin kullandırılıyor. İşverenin ücret yerine  kullandıracağı izin mevzuata uygun değil. 1 Mayıs  ve 19 Mayıs’ta çalışana ücretinin zamlı olarak ödenmesi gerekiyor. Ücret yerine çalışana daha sonra izin kullandırılma uygulaması mevzuata uygun değil. Işveren, 1  Mayıs  ve 19 Mayıs‘ta çalışana ücretini bir kat fazlasıyla zamlı öder. İşveren zamlı ücreti ödedikten sonra isterse çalışana ayrıca ücretli  izin verebilir. Buna engel bir durum yok.  

  Çalışmayanların ücreti  

Her iki bayramda da çalışmayanların ücreti bir iş karşılığı olmaksızın ödenir. Bu durumda olanlara zamlı bir ücret ödemesi yapılmaz. 

  Gelmeyen atılır mı ?   

İş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesinde işçinin  1 Mayıs   “Emek ve Dayanışma Günü”  ile 19 Mayıs “Gençlik ve Spor Bayramı’nda”  çalışacağına ilişkin düzenleme varsa işçi  işverenin istemesi durumunda gelip çalışmak durumunda. Bu günlerde işe gelmeyenler hakkında devamsızlık nedeniyle işe gelmemeye ilişkin hükümler uygulanır. 

  Gazetecilere bir mesai 

Gazeteciler 1 Mayıs  ve 19 Mayıs tarihlerinde çalışmışlarsa gazetecilere normal ücretlerine ilave olarak yarım ücret daha veriliyor. Gazeteciler, işçilere göre bayram çalışmasında dezavantajlı durumda. Örnekle açıklayalım. 

Örnek: Gazeteci Fatma Hanım, asgari ücret(2.029,50 lira)  üzerinden ücret alıyorsa 1 Mayıs ve 19 Mayıs’ta çalıştığı takdirde aylık ücreti ne kadar olacak? 

Fatma Hanım’a bir günlük çalışmasının %50’si ücret olarak verilecek. Buna göre günlük ücreti 67,65 lira olan Fatma Hanım, iki bayramdaki çalışmasının karşılığı olarak ilave 67,65 lira daha ücrete hak kazanacak ve mayıs ayı aylık ücreti 2.097,15 lira olacak.

Arif Temir Diğer Yazıları

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX