Yayın Tarihi:
21 Haziran 2018 Perşembe 00:07:00
GRUPLARDA iLK MAÇLARIN ARDINDAN KUPADAN NOTLAR…
8Rusya gruplara sıkıntılı geldi, teknik taktik ne yapacak ev sahibi diye tartışılırken, bu takım nasıl gol atacak derken, iki maçta 8 gol atıp şaşırttılar. Rakiplerin Suudi Arabistan ya da Mısır olması önemli değil, neticede devlerin çoğu da zayıflarla karşılaştılar. Hem de dünya yıldızı kategorisinde forvetlere sahipken.
8Mısır üzdü, iyi mücadele ettikleri Uruguay’a talihsiz şekilde yenildiler. Ruslar önünde böyle bir skoru kimse beklemiyordu: 1-3.
8Bir başka sürpriz İran. Futbolun istatistik tarafında da tarihe geçtiler. Rakip kaleye şut dahi çekmeden 1-0 kazanmayı başardılar. Fas’lı oyuncu kendi kalesine kafa golü atıyordu son saniyelerde.
8Turnuvanın 10 numara heyecanlı, 9 numara futbol kalitesi olan maçında Portekiz-İspanya 3-3 berabere kaldı. İspanya’da 18 milyon euro vergi cezası ve 2 yıl hapis cezası verilen Cristiano Ronaldo, bu cezanın açıklandığı gün intikamını sahada aldı İspanyollardan. Hat-trick yapıp tarihe geçti.
8Euro 2016’da final oynayan kadrosundan sadece 9 oyuncu getiren Fransa teknik direktörü Deschamps, takımımız kabuk değiştirdi, daha yaratıcı oyuncularımız var dediği takımının 2 golü de teknoloji desteği ile geldi. VAR hakemi penaltıyı verdirtti, gol çizgisi teknolojisi ise Avustralya defansına çarpıp giden topun kale çizgisini geçtiğini belirtti. Teknoloji yarattı golleri sayın Deschamps, kadronuz değil!
8“Messi bu alemde Dünya Kupası kaldırmalı” beklentisi bu sefer de olmayacak gibi. İzlanda önünde onca yıldızıyla pozisyon yaratamayan kötü bir Arjantin izledik.
8Yazık oldu Peru’ya yazık. Portekiz-İspanya maçından sonra en zevkli müsabakaydı. 45.dakikada VAR sayesinde bir de penaltı kazandılar. Ama top gökyüzüne vuruldu ve devre 0-0 bitti. Ardından da Danimarka’nın kontrasında skor 1-0’a geldi. Maç içinde sürekli arayan, pozisyon yaratan, kapalı defansı açma başarısı gösteren Peru’nun yenilmesi üzüntü vericiydi.
8Hırvatlar emin adımlarla yürüyor ve kaliteli kadrosuyla kazanarak başladılar. Nijerya her ne kadar sonraki turnuvalara hazırlıktayız dese de kadrosunun oynadığı futbol hayal kırıklığıydı.
8“Futbol 22 oyuncunun bir topun peşinden koştuğu ama sonunda Almanların kazandığı oyundur” maddesi futbolun anayasasından çıkmak üzere. Meksika önünde beklenmedik yenilgiden ziyade, çaresizlikleri dikkat çekiciydi. Maçın her anında daha net pozisyonları bulan Amerika kıtasının temsilcisiydi.
8Bir hayal kırıklığı da Brezilya’dan. Bir alkış da Petkovic’in İsviçre’sine! Sambacılar 20 dakika oynadılar ve sonra inzivaya çekildiler. İsviçre ise 90 dakika disiplinli oyunu bırakmayıp 1 puanı dev bir takımdan almayı başardılar.
843 faulle futbol mu boks mu olduğunu anlayamadığımız 90 dakika sonunda İsveç, Güney Kore’yi VAR’ın penaltısıyla yendi.
8Pasifik’ten güneşin doğuşu, Atlantik’ten güneşin batışının izlendiği güzel ülke Panama, ilk 45’te Belçika yıldızlarına iyi direndi ama Mertens’in şık golü kilidi kırdı. Lukaku golleri geldi üst üste ve Belçika 3-0 kazandı. Sezonun yıldızı Kevin De Bruyne’nin Lukaku’ya 2. pasını 69. dakikada atabilmiş olması, Roberto Martinez’in takımın verimliliğini sorgulatmaya yeter bir bilgi.
8Harry Kane ve İngiltere! Çok iyi oyun, 2 şık gol, güzel başlangıç. Southgate’den İngilizleri heyecanlandıran oyun. Sonuç Tunus 1 İngiltere 2.
8Hakem Skomina’nın 3. dakikada hatalı kararla ihraç ettiği Carlos Sanchez. Gazı kaçan favori Kolombiya. Şaşkına dönüp ne yapacağını bilemeyen Japonya. İkinci yarıda da 10 kişiyle yorulan Kolombiya’yı yenen Japonlar.
8Lewandowski’li Polonya, hızlı oyuncuları ve yetenekli golcüleriyle Senegal’in maçından keyif seviyesi yüksek doksan dakikada çıkan 3 gol…
VAY VAY “VAR”
Eski hakem ve S SPORT kanalı yorumcusu Murat Fevzi Tanırlı’ya Dünya Kupası’nda gruplardaki ilk maçlardan dikkat çekenleri ve VAR hakemi uygulamasının da turnuvaya getirdiği rengi sordum. İlgi çekici detayları paylaştı.
Bundesliga ve Serie A’da geçen sezon yaşanan VAR hakemi skandallarından sonra Dünya Kupası merakla bekleniyordu. Tabii bu merak duygusu bir tarafıyla endişe de taşıyordu. Hatta Premier Lig kulüpleri, federasyonun kendilerine yaptığı anketle yeni sezonda “RET” cevabı vermişlerdi VAR uygulamasına. Bu duygularla başladı Dünya Kupası ve hem FIFA’nın hem de IFAB’ın yüreğine su serpen nitelikte olumlu gidiyor hali hazırda.
Fransa-Avustralya, Peru-Danimarka, İsveç-Kore, Rusya-Mısır maçlarında hakemlerin atladığı bariz penaltı pozisyonları, VAR sayesinde hayata döndü. Fransa ve İsveç bu sayede kazandı, Peru ayağına gelen penaltı fırsatını gökyüzüne vurarak sonrasında da kaybetti, Mısır ise Salah ile teselli sayısını buldu. Bir başka olumlu yönü de VAR hakeminin hangi pozisyonlarda devreye girip hangilerinde girmeyeceğinin dünyanın gözü önünde cereyan ederek akıllarda yavaş yavaş yer etmesi. Malumunuz IFAB Genel Sekreteri Lukas Brud, yüce Futbol Zirvesi’ne geldiğinde tüm detayları paylaştığında 3-5 kulüp başkanı dinleme tenezzülünde bulunmuştu. Demek ki başkanlarımız çok vizyonermiş ki “FIFA Dünya Kupası’nda izleriz, ne gerek var takip etmeye” demişler.