0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Periyodontal tedavi

LAZERLE PERİODONTAL TEDAVİ NEDİR?

Lazerle periodontal tedavi ve küretaj diş eti hastalıkları için uygulanan koruyucu, cerrahi işlem içermeyen bir tedavi türüdür. Periodontral hastalık ya da diş eti hastalığı;  kemiğinizin ve dişlerinizi destekleyen dokuların enfeksiyonudur.  
Sağlıklı kişilerde dişlerinin etrafında 3mm veya daha az olan cepler bulunur ve bu cep derinliği günlük ev bakımıyla uygun şekilde temizlenir. Ancak cep 4mm veya daha derin olmaya başlayınca temizliği ve sağlığını idamesi oldukça zor hale gelir. Sonuç olarak bakteri kolonilei bu ceplerin tabanlarına yerleşir ve kronik diş eti enflamasyonu ve enfeksiyonuna sebep olur ve tedavi edilmezse diş kaybedilir.
Tartarın ve bakterilenrin temizlendiği diş taşı tedevisinden diş eti eplerinizi antibakteriyel ve antimikrobiyal solusyonlarla yıkayıp yumuşak doku lazerlerini diş eti cebi içerisinde hastalıklı ya da enfekte dokuları selektif olarak kaldırmak amacıyla kullanırız bu esnada diş eti hastalığına neden olan bakterileri de ortadan kaldırmış oluruz. Lazerler ayrıca dişlerinizin etrafındaki diş etinin iyileşmesini de artırırlar. Çoğu zaman dental lazerler diş eti ceplerindeki doku kaybını engeller ve yapıyı sıkılaştırır bu sayede cepleri normal ve sabit kalabilir derinliğe getirir. Lazerle periodontal tedavi ve küretaj tedavisi diş eti cepleri iyileştirme ve sıkılaştırmak için birkaç hafta arayla çoklu uygulanabilir bir tedavidir. Ayrıca enfekte ve hasta dkuları kaldırmanın yanı sıra lazerler kan damarlarının ve sinir uçlarının mühürlenmesinde de kullanılır bu sayede diş eti tedavilerinde kanama ve tedavi sonrası ağrı ve şişlik azalır.

HERPETİK LEZYONLAR (UÇUKLAR)

HERPETİK LEZYONLAR NEDİR?


Uçuk olarak ta bilinen herpetik lezyonlar dudak ve ağız etrafında herpes simplex virüsü yüzenden oluşan yaralardır. Bu virüs vücuda çoğulukla cilt ya da ağız içerisindeki bir açıklıktan girer. Açık uçuk yaraya dokunulduğunda ya da yaradan sızan sıvıyla temas edildiğinde, mikropla temas etmiş bir yiyecek ya da bıçağı paylaştığınızda, öpüştüğünüzde ya da birinin tükrüğüne dokunduğunuzda bulaşabilir.  Bir ebeveyin bu yolla çouğuna bu virüsü bulaştırabilir.

UÇUĞUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Uçuğun belirtileri arasında karıncalanma, kaşıntı ve ağzınızın dudağınızın etrafında hissedilen ağrı; ateş, boğaz ağrısı, boynunuzda ya da vücudunuzdaki bezlerdeki şişlikler sayılabilir. Uçuklar görüldükten sonra genellikle yara açılır ve içerisinden berrak bir sıvı sızar sonrasında üstü kabuk tutar. Birkaç günle 2 hafta arasında iyileşir. Bazı insanlar için uçuk çok acılı olabilir.

UÇUK NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Uçuklar genellikle birkaç gün içerisinde kendi kendine iyileşerek kaybolur. Eğer ağrıya neden oluyorsa ya da kötü hissetmenize yol açıyorsa tedavi edilebilir.  Tedaviler arasıda cilt kremleri, merhemler ve bazı haplar sayılabilir. Bu işlemlerle sadece 1-2 gün daha erken uçuktan kurtulabilirsiniz fakat bu sayede rahatsız edici semptomlardan kurtulmanız mümkün olur. Uçıklardan kurtulmnın en etkili yollarından biri de lazer tedavisidir.  Eğer lazer taedavisini zamanında yapabilirseniz uçuğun çıkmasına mani olabilirsiniz. Eğer uçuk çıkmadan önce bu bölgede karıncalanma hissediyorsanız hemen bir lazer tedavisi için bir randevu alın. Eğer uçuk çıkmışsa lazer tedavisi rahatsızlığınızı azaltacak, uçuğu kurutup daha hızlı iyileşmesini sağlayacaktır.

Uçuğa yol açan herpes virüsü yok edilemez. Hayatınızda bir kez enfekte olduktan sonra virüs ömrünüz boyunca vücutta kalır. Eğer çok sık uçuk çıkarıyorsanız teadavi bu uçuk sayısını ve şiddetini azaltabilir. Genellikle kişilerde uçuk hep aynı blgede çıkar. Lazerle birkaç kez tedavi edildikten sonra aynı bölgede uçuk görülme ihtimali çok düşük olacaktır.

Diş Hekimi İlker Erdoğan Diğer Yazıları

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX