0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Genel sağlığınız için sağlıklı dişler 

Sağlıklı ağız, enfeksiyon, yara ve diş ve diş etleri ile ilgili diğer sorunların olmaması genel sağlığınızın korunmasında önemlidir. Farklı tıp doktorları diş sağlığı üzerinde odaklansa da, halen düzenli sağlık ekibinizin bir parçasıdırlar. Hastalık ve diğer durumlar diş sağlığınızı ve diş sorunları vücudunuzun diğer kısımlarını etkileyebilir. Ağız sağlığınıza doğru bakımı uygulamamak diğer sağlık sorunlarına yol açabilir. 

Düzenli önleyici adımlar (fırçalama, diş ipi ile temizlieme, vb.) ve diş hekiminizi düzenli ziyaret ederek pek çok ağız sağlığı sorununu önlemeye veya en aza indirmeye yardımcı olabilirsiniz. 

Ağız yaralanmaları 

Ağız ve diş yaralanmaları özellikle de sporla uğraşan gençlerde sorunlara neden olabilir. Genç (çok genç olmayan) atletlerin, özellikle temas sporları ile uğraşan veya düşme ve ağza darbe olasılığının olduğu aktivitelerle uğraşanların doğru ağız korumasını kullandığından emin olun. 

Ağız sağlığı doğumdan kısa bir süre sonra başlar ve hayatın geri kalanı boyunca devam eder. Sabit ve tutarlı ağız sağlığı alışkanlıkları bir ebeveynin yönlendirmesi ile çocukken oluşturulan alışkanlık ve modellerden gelir. 

İyi ağız sağlığı uygulamaları ve düzenli diş hekimi ziyaretleri parlak bir gülüşün ve ağrısız bir ağzın keyfini sürmenize yardımcı olur. 

İyi ağız sağlığı uygulamalarına erken yaşta başlamış ve yetişkinlik döneminde bunlara bağlı kaldıysanız, sağlıklı bir ağız, ferah bir nefes, güçlü dişler ve parlak bir gülüşe sahip olmanız kaçınılmazdır. 

Zaman içinde diş sorunlarının gelişmesine izin verseniz dahi, düzeltme uygulamaları için bir diş hekimine görünmek için hiçbir zaman geç değildir. Modern uygulamalar sayesinde, bazılarının korktuğu ağrının çoğu diş sağlığı uygulamaları sırasında ortadan kalkar. 

Diş sağlığı ve diğer hastalıklar 

Genel sağlığınız ve diş sağlığınız birbiriyle bağlantılıdır. Kötü ağız sağlığı alışkanlıkları hastalık riskinizi veya koşullarınızı artırır ve bazı hastalıklar veya durumlar ağzınızı etkileyebilir. 

Ağzınızın içinde olan (ağız sağlığınız) vücudunuzun diğer kısımlarını etkileyebilir ve etkiler. Bu nedenle, iyi diş sağlığı alışkanlıkları genel sağlığınız açısından önemlidir. Ağzınızda pek çok bakteri türü bulunmaktadır. Bazıları zararsızken, bazıları ağzınızda veya vücudunuzun başka kısımlarında sorunlara neden olabilir. Kötü diş sağlığı alışkanlıkları zararlı bakterilerin diş etlerinize ve dişlerinize saldırmasına ve diş eti hastalıkları ve diş çürümesine yol açar. İyi diş sağlığı alışkanlıkları (günde iki kere fırçalama, diş ipi ile temizleme ve düzenli diş hekimi ziyaretleri) çoğu zararlı bakterinin ağzınızda ve vücudunuzun diğer kısımlarında sorunlara neden olmasını önler. 

Çeşitli durumlarda, zararlı bakteriler ağız yoluyla kan dolaşımına girebilir veya vücudunuzun diğer bölgelerine yayılabilir. 

Bu durum meydana geldiğinde, ciddi sağlık sorunları olasılığı vardır. Benzer şekilde, sağlık sorunları ve durumları ağzınızda sorunlara neden olabilir. 

Sağlık riskleri 

İşte kötü diş sağlığı alışkanlıkları nedeniyle yaşayabileceğiniz olası sorunlar ve diş sağlığınızı etkileyebilecek bazı durumlar: 

Diyabet - Diyabet, enfeksiyonlara karşı düşük direnç dahil genel sağlığınızda pek çok faktörü içeren kronik bir durumdur. Enfeksiyonlara (bakteriler) karşı düşük direnç diş eti hastalığı ve ağzınızda başka sorunlara yol açabilir. Diyabet hastaları, potansiyel olarak önemli diş eti enfeksiyonlarına bağlı diş kayıpları açısından büyük risk altındandır. 

Kalk hastalığı - Araştırmacılar, kötü diş alışkanlıkları ve kardiyovasküler hastalık arasında bir bağlantı olduğunu düşünüyor. Ağız bakterilerinin neden olduğu diş eti hastalığından kaynaklanan enflamasyon (periyodontitis) bağlantıda önemli bir role sahip olabilir. 

Zayıflamış bağışıklık sistemleri - Bağışıklık sistemi zayıflamış olanlar da vücudun diğer kısımlarına yayılan ağzı enfeksiyonlarının olması daha muhtemel olabilir. Örneğin, HIV/AIDS hastalarında ağızda ağrılı yaralar oluşabilir. 

Osteoporoz - Osteoporoz (kemik erimesi), kemiklerin kırılgan ve kırıklara daha yatkın hale geldiği bir durumdur. İlerleyen yıllarda sıklıkla meydana gelen bu durum, diş kayıpları ve çene kemiği kaybı ile bağlantılı olabilir. 

Enfeksiyonlar - Bakteriler, diş eti hastalığı nedeniyle kan dolaşımına girebilir. Enfeksiyonlar vücudunuzun başka bölgelerine yayılabilir.  

Kanser - Ağız kanseri, acil müdahale gerektiren ciddi bir medikal durumdur. İlerleyen evrelerde, ağız kanseri vücudun diğer kısımlarına yayılabilir. Sigara kullanımı, ağız kanseri gelişiminin önemli risk faktörüdür. 

Enfeksiyon ve ağzınızdaki diğer medikal sorunların vücudunuzun diğer bölümlerine yayılmasına karşı yapacağınız en iyi savunma iyi ağız sağlığı uygulamalarıdır. 

Diş Hekimi İlker Erdoğan Diğer Yazıları

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX