0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Sahte implantlara dikkat 

Yasal boşluklar, yetersiz denetim son yılların gözde uygulaması implat tedavisini riskli hale getirdi. Bu valiz ticareti yapanların gözdesi haline gelen kaçak implatlar, yüzbinlerce insanın sağlığını riske atıyor. Sahte implatın mali boyutu 2 milyar liranın üzerinde 1 milyondan fazla kaçak implant ağızlarda...  

Türkiye'de son 10 yıldır uygulanan implat tedavisi, kalıcı diş sağlığı için tercih ediliyor. İlk tehlike kemik erimesi. Denetimsiz şartlarda üretilen bu implatların en büyük riski, kemik erimesine neden olması. CE belgesi olmayan uzak doğu menşeili implat ülkemize kaçak yollarla getirilmektedir. 

Rekabet kaliteyi vuruyor 

Rekabetin olduğu her yerde böyle şeyler olabilir. Önemli olan hastaları bilinçlendirmek ve meslek ahlakına sahip hekimler olarak bu ürünleri tercih etmemek. Asıl olan dünyaca bilinen markaları kendi ülkemizden exclusive distributoru olan firmadan almak. 

Fiyat farkı neden kaynaklanıyor? 

Ucuz implant sahte demek değil. Burada sahte derken standartlara uygun üretilmeyen izinsiz implantlardan bahsediyoruz. Üretim olarak düşündüğünüzde ucuza mal ederseniz, ucuz'a satarsınız. Ucuz'a mal etmek demek ucuz hammadde kullanmak demektir. Ve tabiki herşey de olduğu gibi bu da  kalite farkını oluşturur. Vücudun bir parçası olarak yerleştirdiğiniz ürünlerde kalite büyük önem taşımaktadır. 

İmplat kalitesi nasıl anlaşılır? 

Herşeyden önce bu diş hekimin sorumluluğunda olan bir şeydir. Standartlara uygun olmayan hiçbir implantı öncelikle hekim kullanmamalıdır. Uzun araştırmalarla üretilmiş patentli ürünler,  ucuz implant üretebilmek için değiştirilerek kopyalanıyor. Bu da kaliteyi tamamen düşürüyor. İmplantın parçaları yerlerine düzgün oturmuyor. İçindeki titanyum maddesinin olması gereken değerde olmaması nedeniyle bir süre sonra bağlantılar oynuyor, implantla üstüne gelen kesik diş şeklindeki parçanın birbiri ile iyi birleşmemesi nedeniyle arada açıklık kalıyor ve burada  bakteri üremesi için uygun bir ortam oluşuyor, kemik erimesine kadar giden bir dizi şikayetler başlıyor. Uzun vadede başka komplikasyonlar da görülebiliyor. İmplant yaptıracak hastalar sadece fiyat odaklı düşünmemeli, implantın kaliteli ürün ve tecrübe gerektirdiğini unutmamalılar 'İmplant uygulamasında başarının iki önemli ayağı vardır. Uzun süreli klinik sonuçlarla başarısını ispatlamış uluslararası standartlarda patentli ürünlerin kullanılması ve iyi eğitim almış, tecrübeli bir hekim tarafından uygulanması. Bu unsurlara dikkat edilmelidir. 

Herkese uygulanabilir mi? 

İmplant uygunluğuna karar vermek birçok kritere bağlıdır. Ön muayeneler ve hekimin muhakemesi çok önemlidir. Kemik seviyeleri ve kemik kalitesi de bizi etkiler, fakat günümüz teknolojisinde implant tedavisi yaptırmak isteyen her hastaya kemik ilavesi yapılarak da implant tedavisi yapılmaktadır.Kopya olarak üretilmiş implantlar kemik erimesine kadar giden bir süreci başlatabilir, bu yüzden ürün tercihinde dikkatli olunmalı.Global patentli ürünlerin kopyalanması ile daha ucuza üretilen implantlar yaygınlaştıkça hasta şikayetleri de artmaya başladı. İmplantta fiyat odaklı düşünülerek, sağlıklı malzeme kullanılmadan uygulanan implantlar çeşitli sorunlara yol açıyor. Uluslararası standartları sağlamayan ucuz ürünlerin kullanılmasının zamanla kemik erimesine, enfeksiyona ve implant kaybına kadar giden ciddi sorunlara neden olduğunu belirtildi. İmplantlarını kaybettiği ve hastaların bu durumu implantın vücut tarafından kabul edilmediği şeklinde yorum implantların insan kemiğiyle uygun koşullar oluşturulduğunda kaynaşmaması mümkün değil. Titanyumdan imal edilen implantlar kemik dokusuyla her durumda kaynaşır ama çeşitli sebeplerden dolayı yaşanan kayıplar 'İyi implant sistemleri ve tecrübeli ellerde yüzde 2-3 oranı gibi düşük bir yüzdelerde.Geniş araştırmalarla üretilen patentli ürünler, ucuz implant üretebilmek için değiştirilerek kopyalanıyor ancak kalite tamamen düşüyor. İmplant yerlerine düzgün oturmuyor.İçindeki titanyum maddesinin olması gereken değerlerde olmaması sebebiyle bir süre sonra bağlantılar yerinden oynuyor, implantla üstüne gelen kesik diş şeklinde ki parçanın birbiriyle iyi birleşmemesi nedeniyle arada açıklık kalıyor sonrasında bakteri üremesi için ortam oluşuyor, kemik erimesine kadar giden şikayetler başlıyor. Uzun vadede başka komplikasyonlar da görülebilir.İmplant yaptıracak hastalar sadece fiyat odaklı düşünmemeli. İmplant kaliteli ürün ve tecrübe gerektirir.' İmplant uygulamasında başarı için 

1- Uzun süreli klinik sonuçlarla başarısını ispatlamış uluslararası standartlarda patentli ürünler 

2- İyi eğitim almış, tecrübeli, teknolojik donanımlı hekimleri tercih etmek gerekiyor. 

Diş Hekimi İlker Erdoğan Diğer Yazıları

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX