0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Altın fiyatlarında genel beklentim... 

Altın fiyatları Merkez Bankaları’nın kıskacında kalıyor... 

Fed, Çarşamba günkü para politikası toplantısında 25 baz puanlık faiz artırımına giderek federal fonlama oranını yüzde 1.75 – 2.00 seviyesine yükseltti. Piyasaların beklentisi doğrultusunda faiz artıran Fed, kararı oy birliğiyle aldı. Fed’in bu yıl iki kez daha faiz artırması bekleniyor. 

Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararında bir değişikliğe gitmedi. Faiz artırma süreci de piyasaların yeni fiyatladığı bir etken olacak. 

TCMB, Fed ve ECB’nin faiz kararları altın fiyatları üzerinde etkili olmaya devam ediyor. 

Bu durum karmaşık bir yön arayışını ortaya koyuyor. Mesela; Fed’in faiz kararı altının ons fiyatını baskı altında bırakırken, ECB’nin faiz kararı altının ons fiyatının yükselmesine neden olabilir. 

TCMB’nin faiz kararı ise altının gram fiyatı üzerinde etkili oluyor. Yani altın fiyatlarının Merkez Bankalarının kıskacında kalmaya devam ettiğini düşünüyorum. 

Ancak ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin %3’ün,dolar endeksinin ise 94.00 seviyesinin üzerine yükselmesi altın fiyatlarını baskılamaya devam edebilir. 

Dolar varlıklarında yükselişlerin devam edeceğini tahmin ediyoruz. 

ABD 10 yıllık tahvil faizleri %4 dolar endeksi ise 96 seviyesine yükselmesini bekliyoruz. Bu beklentimiz altının ons fiyatındaki yükseliş isteğini baskılamaya devam ediyor. 

Ancak Jeopolitik risklerin artmasıyla beraber altının ons fiyatında beklediğimiz yükseliş senaryosu gerçekleşebilir. Ondan sebep altının ons fiyatı, 1.300 dolar seviyesinin altında çok kalamayabilir. 

Altının ons fiyatı yılın kalan yarısında 1.250-1.450 dolar bant aralığını test edebilir. 

1.285 dolar seviyesi dip seviyelere daha yakın olduğundan düşüşleri alım fırsatı olarak değerlendirmemiz gerek. 

Diğer yandan ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret savaşları gibi tavırlarından dolayı ABD ekonomisinde işler beklendiği gibi gitmeyebilir. Herhangi bir olumsuz gelişmede yatırımcılar dolar pozisyonundan çıkarak altın pozisyonu alabilirler. 

Altının gram fiyatı, yurtiçi piyasalarda dolar/TL kurundan aldığı destek ile zirveleri test etti. Ancak yeni zirveler yıl içinde tekrar denenebilir. Çünkü dolar/TL kuru, yılın üçüncü çeyreğinde agresif dalgalanmalara devam edebilir. 

Özellikle 5 Lira seviyesinin psikolojik bir seviye olduğunu, 5.15-5.20 seviyelerinin test edilmesiyle yükselişlerin 215 Lira seviyesine kadar devam edeceğini öngörüyoruz. 

Türkiye’de seçimlerden sonra beklediğim siyasi iradenin devam edeceği beklentim, TCMB’nın faiz artırımına gitmesi, hükümetin verdiği teşvikler yurtiçi piyasalarda dolar/TL kurunda geri çekilmelere neden olabilir. Ondan sebep kısa vade için altının gram fiyatında düşüşler bekliyorum. 

Düşüşler kademeli olarak 185-180-175 ve 170 Lira seviyelerine kadar sürebilir. Altın alacaklar ve düğün yapacak vatandaşlar seçim sonuçlarını görmeden karar vermemeli diye düşünüyorum. 

İyi bayramlar... 

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX