0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Avrupa Merkez Bankası moralsiz

Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası faizleri sabit tuttu, parasal genişlemeyi 2017 Mart ayına öteledi. Euro-Dolar paritesi 1.10 bandına yaklaştı. İç piyasalarda Euro-TL kuru 3.04'den 3.16 seviyesine kadar yükseldi. Merkez Bankası başkanı Draghi, piyasaları rahatlatacak herhangi bir açıklamada bulunmazken, küresel piyasalarda jeopolitik risklerden ve büyümenin yetersiz olduğundan şikayet etti. Sonuçta Euro bölgesindeki ekonomik krizin halen bitmemiş olması, Euro-Dolar paritesindeki yükselişlerinde geçici olduğunu farketmek gerek. Euro bölgesinde tekrar aşağı yönlü hareketlerin devam etmemesi için ortada hiç bir neden (şimdiki koşullara göre) görünmüyor. 

HEPSİ SIRAYA GİRECEK 

İngiltere'nin de Euro bölgesinden çıkması ekonomisinin kan akışını hızlandıracaktır. Piyasalarda sürekli konuşulan “1 Dolar 1 Euro olur mu?” beklentisinin gerçekleşme ihtimalinin halen masada olduğunu hatırlatmak isterim. Yaklaşık 5 yıldır Ekonomik krizle boğuşan Avrupa bu süreci daha ne kadar öteleyebilir? Sürekli seçimlerin gölgesinde, istifaların gölgesinde ve kurtarma yardımlarının gölgesinde daha ne kadar devam edebilir? Hep beraber göreceğiz. Ekonomik kriz yerini Siyasi krizlere ve iç çatışmalara bırakırsa hiç şaşırmam, her ekonomi zirvesinde Avrupa sokaklarında çatışma ve ayaklanmaları izledik sanırım izlemeye devam edeceğiz. 
Türkiye'nin iç meselelerine müdahil olan, siyasi çekişmelere ayar vermeye çalışan Avrupa 5 yıldır olduğu gibi şimdi de kendi dertlerini bırakıp ekonomisine ve halkına yön veremeyecek durumda kaldı. İngiltere birlikden çıkar çıkmaz diğer üye ülkelerde çıkmak için sıraya girecekler. 

Perşembe günü piyasalarda Avrupa Merkez Bankası'nın kararından sonra Cuma günü de Amerika'dan gelen tarım dışı istahdam verilerine odaklandık. 200 bin beklenen veri 211 bin gelince Dolar kuru iç piyasalarda tekrar 2.92 bandına kadar yükselmiş olsa da akşam kapanışında tekrar 2.89 bandına geriledi. 

DOLAR VE KUR RALLİLERİ  

Dolar kuru 2.87 bandında bir destek oluşturmuş görünüyor. 2.87 aşağısında kalıcı olması beklenmemeli, 17 Aralık Fed kararıyla birlikde Dolar küresel piyasalarda değer kazanacak gibi görünüyor. İç piyasalarda Dolar kuru güçlü kaldıkca emtia fiyatlarındaki düşüşlerden yararlanamıyoruz. Altın ve petrol fiyatları hafta içi küresel piyasalarda düşüş eğilimine devam etti. Altının onsu 1050 Dolar, Brend Petrol 43 Dolar'ı test etti. Her zaman hatırlattığım gibi Gram Altın TL kuru 97 TL nin altını, Brend Petrol 43 Dolar'ın aşağısında kalıcı olmaz. Bu fiyatlardan olumlu etkilenmemiz için içeride Dolar kurununda düşük seyretmesi gerekiyor. İçeride Dolar ve kur rallileri daha yeni başladığını hatırlatmak isterim, kısa vadede düşüşler herzaman alım fırsatı olacaktır. 

BİST 75 bin seviyesinin üzerinde kalıcı olamıyor, dip seviyeler test edilmedikce (özellikle 70 bin desteği) yukarı yönlü hareketlerden bahsedemeyiz .Bist diğer küresel piyasaların yaşamış olduğu jeopolitik risklerin 2 katını yaşıyor sınır ülkemizde yaşanan savaşlar, Türkiye ekonomisini olumsuz yönden etkilemiyor sadece ülkeler arasındaki dialogları etkiliyor. Rusya'nın altarnetifini tüm dünyaya göstermiş olduk, yani Türkiye'nin ekonomik gücü bize şunu gösterdi “Paranız varsa Herşey var” güçlü ekonomi güçlü siyasi irade Türkiye'de mevcut. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nun Rusya'nın tavrı karşısında göstermiş oldukları tavır ve tutumlar dünyada takdir ile karşılanırken bu vesileyle Rusya  dış pazardaki ekonomik gücümüzü fark etmiş.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX