0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Bitcoin nedir, ne işe ve kime yarar ? 

Biz “Her şer'de bir hayır vardır” deriz ya, Bitcoin'in çıkış hikayesi böyle bir şey olmuş. Yıl 2008, dünya ABD Mortgage kriziyle şokta, öyle bir kriz ki dünya ekonomisinin seyri ve insanların ekonomiye bakışı değişiyor. Dünya ekonomisinde başlayan durgunluk ve kısa bir süre sonra Avrupa'da patlak veren devlet borç krizleri. Sadece insanlar işinden olmuyor siyasi krizler çıkıyor, hükümetler devriliyor. İnsanlar artık devletin bastıkları kâğıt paralara güvenmiyordu, bir alternatif aranıyordu... 

O alternatifin adı “BİTCOİN”! 

Bitcoin; herhangi bir merkez bankası veya benzeri bir kuruluşla ilgisi olmayan dijital bir para birimidir. Bitcoin'i aslında kim icat etti, kime ya da neye hizmet ediyor belli değil. Bazı isimler ortada dolaşsa da bu isimlerin gerçek olmadığı bal gibi ortada. Gûya, Satoshi Nakamoto tarafından deneysel olarak başlatılmış, herhangi bir resmi kuruluşa  bağlı olmayan, ancak ülkelerin para birimleriyle alınıp satılabilen, herhangi bir aracı kuruma gerek kalmadan transfer yapılabilen bir tür dijital para. Kağıt paralara alternatif olan Bitcoin'in kısaltması BTC'dir. 

Bitcoin üretim işine madencilik (mining) deniliyor. Bitcoin madenciliğini tek başınıza yapmak isterseniz, bilgi birikiminin yanı sıra çok iyi bir bilgisayar sistemine sahip olmanız gerekiyor.  Çünkü Bitcoin madenciliği, bilgisayarınıza ait donanımlar ile yapılıyor. İlk olarak işlemci (CPU) ile yapılan Bitcoin madenciliği artık yerini kendinden 50-100 kat daha hızlı çalışabilen ekran kartlarına ( GPU ) bırakmış durumda. Bitcoin'in kendiliğinden yani doğasından gelen bir değeri olmadığı gibi insanların kabulüyle değer kazandığını söylemek daha doğru olacaktır. Değerini piyasalardaki arz ve talep koşulları belirliyor. Talep artınca fiyatı artıyor, düşünce değeri azalıyor. Dolaşımda sınırlı miktarda Bitcoin olduğu belirtiliyor. 

Bitcoin nasıl kullanılıyor ? 

Öncelikle Bitcoin kullanabilmeniz için sanal bir cüzdan oluşturmanız gerekiyor. Buna “Sanal cüzdan” demek uygundur. Bu sanal cüzdanınızı cep telefonunuzdan, bilgisayarınızdan oluşturabileceğiniz gibi internet üzerinde bulunan web servislerinden  de yararlanabilirsiniz. Kişi başına cüzdan sınırı bulunmuyor, dilediğiniz kadar cüzdan oluşturabilirsiniz. Üstelik oluşturacağınız cüzdan için özel bilgilerinizi vermenize gerek yoktur. Oluşturacağınız bu sanal cüzdan ile para alabilir, para gönderebilir hatta alış veriş yapabilirsiniz. 

Bitcoin sisteminde yapılan ödemelerin doğrulanması için açık anahtarlı şifreleme (asimetrik şifreleme), noktadan-noktaya ağ bağlantısı ve proof-of-work gibi teknolojiler kullanılıyor. Bitcoinler ödemeyi yapan adresten alıcı adrese şifrelenmiş olarak imzalanarak gönderilir. Satın aldığınız yada çıkarttığınız Bitcoinleri internet üzerinden harcayabilir, alış veriş yapabilirsiniz. 

Türkiye'de henüz olmasa da dünyada Bitcoin'i kullanan mağazalar ve restoranlar bulunuyor ve bu yerlere Bitcoin Travel ve Bitcoin Navigotor üzerinden ulaşabilirsiniz.  Güvenilir bir sistem ağına sahip olan Bitcoin'in tercih edilmesinde en önemli sebep, özel bilgilerin paylaşılmaması olduğunu düşünüyorum. Ancak yasal düzenlenmesi sorgulamak gerekiyor. 

Bugün dünya genelinde bankacılık sektöründeki prosedörleri düşündüğümüzde insanların prosedörden ne kadar sıkıldığını görmüş oluruz. Transfer ücretleri ve kesilen aidatlar insanları mağdur ettiği gibi bir arayışa itmişe benziyor. Siz siz olun sanal alemin sanal dünyasında değil, gerçek dünyanın gerçekleriyle yaşayın. Bugün banka dolandırıcılığı bile yaşanda muhatabınız polis oluyor. Bankacılık sistemi yasalar ve kolluk kuvvetleriyle korunuyor, ya Bitcoin'de kimi kime şikayet edeceksiniz ? 

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX