0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Brent petrolün  yükselişi sürer mi? 

Petrol fiyatlarında yükseliş sürüyor, brent petrolün varil fiyatı 50 doların üzerinde. Son günlerde açıklanan ABD stok verisinden destek bulan brent petrol 50 doların üzerinde kalma çabası sürüyor. Ancak bu yükselişlerin kalıcı olmayacağını düşünüyorum. Çünkü OPEC üretim kısıtlığında yeterince tavır alamıyor. ABD petrol stoklarının azalması ucuz petrol alacaklarını söyleyebilirim. Bunun nedenini petrol üreten ülkelerin kendi aralarında rekabetin derinleşeceğine dair işaretlerin gelmesine bağlayabiliriz. 
  Özellikle körfez ülkelerin birbirine karşı tutunmuş olduğu tavır bu öngörümü destekliyor. 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, körfez ülkeleri ziyaretinde “ Kardeş kavgasının kazanını olmaz “ demişti. 
Aynen de öyle; Bugünlerde petrolü üretenin değil, ucuz stok yapanların kazandığını görüyoruz. 
Bugün Katar krizini uzatmak isteyen ABD, kendi menfaatleri doğrultusunda açıklamalarda bulunuyor. 
Çok basit bir senaryo ile küresel piyasalara yön veren gelişmiş ülkeler, stokları azalınca petrol fiyatlarını düşürmek için yeni planlarını ortaya koyabilirler. 
Bu süre çok uzun bir süre olmayabilir! 
Eylül-Ekim aylarında brent petrolün varil fiyatını 40 doların altında görürseniz şaşırmayın. 
27 dolar seviyesinden 50 dolara yükselen brent petrol, 50 dolar seviyesinden 30 dolar seviyesine kadar gerileyebilir. “Ne güzel işte, petrol fiyatlarının düşmesi Türkiye ekonomisine olumlu katkı sağlar, hemde pompa fiyatlarına indirim olarak olarak yansır” diye düşünmeyin. 
Brent petrol fiyatlarının düşmesi kısmen ülke ekonomisine destek verebilir ancak pompa fiyatlarında çok indirim beklemeyin derim. Çünkü petrol fiyatlarının düşmesi demek “Jeopolitik risklerin artması” demek. Yani savaş riskinin artması ya da Ortadoğu'da yeni katliamların başlaması anlamına geliyor. Ne zamanki brent petrölün varil fiyatı 30 doların altına sarktı, Suriye yok oldu. Ne zaman ki brent petrolün varil fiyatı 30 doların altına sarktı, ABD-Rusya-K.Kore-İran gibi ülkeler birbirlerini tehdit etti. Diğer taraftan brent petrolün varil fiyatı 30 dolar olduğunu ama yurt içi piyasalarda dolar/TL kurunun 3,80-3,90 olduğunu düşünün. Dolar/TL kurunun yüksek olması pompa fiyatlarına indirim olarak yansımayabilir. Çünkü dolar ile satın alınan petrol içeride TL ile satıldığından kur farkı zarar ettiriyor. Yılın 3. ya da 4. çeyreğinde” Petrol fiyatlarında sert düşüş “ haberlerini gördüğünüzde bunları hatırlamanızı tavsiye ederim. Petrol fiyatları çok önemli, çünkü her geçen gün ulaşıma ciddi miktarda harcama yapmaya devam ediyoruz. Mesela; Yılın ilk yarısında kartla yapılan harcamalara bir göz atalım: 


2017 yılı ilk 6 ay kartlı harcamalar: 
                                   Artış oranı       TL  
Toplam harcama........%11.............317 Milyar 
Kredi kartı....................%9...............285 Milyar 
Banka kartı..................%37..............32   Milyar 
 Kartla yapılan harcamalar: 
                                  Artış oranı        TL 
Havayolu.....................%27...............6,8 Milyar 
Vergi.............................%21.................10,2 Milyar 
Araba Kiralama..........%21.............863 Milyon 
Yemek........................%21.............13 Milyar 
Benzin-Yakıt...............%20..............27,9 Milyar 

Yılın ilk yarısı rakamlardan yola çıktığımız gibi petrol fiyatlarının ekonomide rolü oldukça fazla. 

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX