0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Seçim öncesi psikolojik algıya dikkat! 

Her seçimler öncesi Türkiye’de siyasi istikrarın değişeceği, ekonomik krizlerin olacağı gibi algılar tavan yapar. 

Özellikle sosyal medyadan yapılan bu algılar, yatırımcıları tedirgin etmek, vatandaşa korku pompalamak, iç piyasalardaki hareketliliği daraltmak ve siyasi istikrarı yıpratmak için uygulanan algı operasyonlarıdır. 

İç ve dış nedenlerden dolayı döviz kurlarında yalanan agresif yükselişler, borsada yaşanan sert düşüşler de onların ekmeğine yağ sürüyor. 

Hâlbuki döviz kurlarında yaşanan sert yükselişler için alınan tedbirler her ne kadar geç olsa da, ekonomi yönetimi bu süreci kontrol altında tutmaya devam ediyor. 

Türkiye’de yeni sistem değişikliği, terörün tamamen bitirilmesi, jeopolitik risklere karşı alınan tedbirler, bölgenin en güçlü ülkesi olan Türkiye’nin sınırlarında kurulmaya çalışılan terör kabileleri, küresel ekonomik krizlerin etkileri, doların güçlenmesine karşı alınan faiz tedbirlerinin mutlaka bir bedeli olacaktır. 

Türkiye’de bugün tam olarak bu bedelleri ödüyor. Zor ama başarıyor. 

Küresel piyasalarda ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin %3, dolar endeksinin ise 94.00 seviyesinin üzerine yükselmesi ve yükselmeye devam edecek olmasını ekonomi yönetiminin kötü yönetildiğine bağlamamak gerek. 

Sosyal medya algısı “Faizi yükselt, borçlanma, teşvik ve destek verme“ tavsiyesini her fırsatta yeniliyor. Seçim meydanlarında muhalefet partilerin bol keseden attığı teşvik ve destekleri sorgulamadan! Bu hafta seçim öncesi son işlem haftası olduğundan birçok bilgi kirliliği, algı operasyonları, toplumsal hassasiyetlerimizi kullanarak kafamızı bulandırmak için ciddi bir gayret gösterebilirler. 

Bu hafta sonu seçmen, sandık başında siyasi tercihini yapmadan önce seçim pozisyonu alacak. Ya TL satın alacak ya da döviz ve altın. 

Ya borsada hisse senedi alacak, ya da faizde kalacak. Tercih milletin. 

Benim öngörüm kısa vade için TL’nin değerleneceği, döviz ve altın fiyatlarında düşüşlerin olabileceği yönünde. 

Daha açık bir söylemle tek partili siyasi istikrarın yoluna devam edeceği yönünde. 

Uzun vadede dış etkenli nedenlerden dolayı döviz ve altın fiyatlarında yükselişlerin, borsada düşüşlerin devam edeceğini bekleyen biri olarak bu öngörümü sizinle paylaşıyorum. 

Ancak kısa vadede iyimserlik yurtiçi piyasalarda hissedilir ve TL değer kazanır. 

BIST 100 endeksinde 94-92 bin puan aralığı alış, dolar/TL 4,73-4,78 lira seviyesi euro/TL 5,49-5,50 lira seviyesi, altının gram fiyatında 190 Lira seviyelerinin üstü son bir satış fırsatı verebilir diye tahmin ediyorum. 

İyi haftalar diliyorum...

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX