0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Türk Lirası ekim ayında en iyisi oldu

Global piyasalarda ekim ayında en güçlü ve en dayanılıklı para birimi Türk Lirası oldu. 

Derlenen sonuca göre %50 dolar, %50 euro dan oluşturulan döviz sepetinde ekim ayında TL karşısında 4,4 değer kaybederek 2012 Ocak ayından bu yana en sert düşüşünü gösterdi. ABD Merkez Bankası (FED ) faiz artırım sürecindeki belirsizlik nedeniyle gelişen ülke varlıklarında oluşan satış baskısı oluşması, eylül ayında tekrar faizleri yükseltmemesi,Avrupa Merkez Bankası ve Çin Merkez Bankasının genişlemeci adımlarının etkisiyle gevşedi. 

Planlar suya düştü 

Siyasi risklerin ve terörün olduğu, küresel ekonomik etkilerin olduğu bu dönemde iç piyasalarda döviz zirve noktaları test etmişti, TL kurtlar sofrasında mücadele ediyordu.Bu mücadele sürecinde dolar 3,07, euro 3,48, altın 117 TL'yi görmüştü. Seçim tarihinin belirlenmesi, siyasi iradenin dik duruşu ve halkın sağ duyulu olması tüm planları suya düşürdü, Para piyasalarının dalgalı seyri bir anda tersine döndü. Bu ters dönüş Türk Lirası'nın güçlenmesine önemli katkı sağlamış oldu. Dolar 2,86, euro 3,17, altın 108 TL seyrine geri dönmüştü. 

Devirleri son buldu 

Eylül'de bu anlamda Türk Lirasının itibarı gereği en güçlü ve en performanslı para birimi oldu. Kurtlar sofrasındaki piyasa oyuncuları Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasını sürekli tahrik etmeyide ihmal etmediler, faizler yükselsinki milli sermaye azalsın ekonomik veriler tutmasın para ile para kazanma devri tekrar geri gelsin. Ama buda tutmadı, özel uçaklarında,havuzlarında, holdinglerinde, sahiplerinin himayesinde olanlar için tek tuşla para kazanma devri bitmişti. 

Ekranlarda milli kelimesini duydukca çıldırmışlardı, en büyük ekonomi dergileri kriz olur diye manşet atmaya başlamışlardı, Spekülasyoncular sahnedeydi. MİLLİ ekonomistlerin varlığını unutarak mücadele sürüyordu. Diğer bir mücadele daha vardı; Türkiye'ye yatırım yapmak, yeni anlaşmalar yapmak için sırada bekleyen yatırımcılar, Türkiye'ye Enerji ve Petrol satmak isteyen Ülkeler. Bu kazançlı ve geleceği parlak tek ülkenin adının Türkiye olduğunu bilenlerin mücadelesi. 
Biz bugünden itibaren doların yükselişini değil Türk Lirası'nın değerini konuşuyor olacağız, biz bugünden sonra Türkiye'nin güçlü ekonomisini konuşuyor olacağız. 

Suriyeli muhalifler TL kullanıyor 

 Esad rejimine karşı mücadele eden suriyeli muhalifler Esad'ın ekonomisini çökertmek için SRY'den vazgeçip TL yi tercih ettiler. Tüccarlar ve Halk TL kullanıp hayatını sürdüyor. Irak savaşında da bu tabloyu görmüştük. Halk 100 dolar almak için binlerce dinar vermek zorunda kalıyordu. Suriye bu oyuna gelmeyerek tüm temel ihtiyaçlarını TL alarak hayatlarını sürdürmeye başladı, her iki ülke vatandaşı için iyi bir örnektir. 

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX