0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Piyasalarda iyimserlik ve kasım ayı beklentisi... 

ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in kasım ayındaki G-20 toplantısında yapacakları görüşmenin ticaret savaşlarını yumuşatmada etkili olmaması durumunda ABD'nin Çin’e ek tarifeler uygulayacağına yönelik haber akışı piyasalardaki risk algısındaki bozulmanın hızlanmasına ve dolar endeksinin 97 seviyesi üzerine kadar yükselerek Haziran 2017’den bu yana en yüksek seviyesine yükselmesine neden oldu. 

Dolar varlıklarının değer kazanması başta Avrupa ekonomileri olmak üzere gelişmiş ülke hisse senetlerindeki yaşanan toparlanma altının ons fiyatını baskı altında bıraktı. 

Gelişmiş ülke borsalarında yaşanan yükselişler acaba kalıcı mı? 

Özellikle ABD ekonomisinin resesyona gireceği beklentisinin arttığı, İtalya ve Brexit sürecinde belirsizliğin devam ettiği dönemlerde olduğumuzu belirtmek isterim. 

Kasım ayında küresel piyasalar, 4 Kasım İran Ambargosunu ve 6 Kasım ABD ara seçimlerini takip edecek. 

Yani piyasalar kasım ayına girmeden pozisyon bahanelerini buldu. 

EUR/USD paritesinde beklediğim düşüş trendi, dolar varlıklarında beklediğim yükselişler şimdilik doların diğer para birimleri karşısında avantajlı olmasını destekliyor. 

Avrupa ekonomilerinde beklediğim bozulma, ABD-Çin ticaret savaşları, jeopolitik risklerin devam ediyor olması, ABD-Rusya gerginliği gibi nedenler bu öngörümü destekliyor. 

EUR/USD paritesinin gerilemesi, ABD ara seçim sonuçlarının her iki şekilde sonuçlanması Türkiye’de doların güçlenmesine neden olabilir. 

Dolar, gelişmekte olan ülke ekonomileri için risk oluşturmaya devam edebilir. 

Finans kurum ve kuruluşların, hükümetin almış olduğu tedbirlerin olumlu yansımasını bugünlerde TL üzerinde olumlu etkisini yaşıyoruz. 

Özellikle dövizden TL’ye dönmüş kurum ya da kuruluşlar, döviz ile ticaret yapanlar, döviz borcu olan şirketler bugünleri fırsata çevirmeli. 

Döviz kurundan ve altının ons fiyatından olumsuz yönde etkilenen altının gram fiyatı ise altın borcu olan, düğün yapacak veya altına yatırım yapacaklar için çok iyi alım fırsatları sunduğunu düşünüyorum. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, yılın son enflasyon raporunu dün açıkladı. 

TCMB Başkanı Çetinkaya'nın açıkladığı rakamlara göre Merkez Bankası'nın 2018 sonu enflasyon tahmini yüzde 13.4'ten yüzde 23.5'e yükseldi.  

2019 sonu tahminiyse yüzde 9.3'ten yüzde 15.2'ye tırmandı. 2020 sonu tahmini yüzde 6.7'den yüzde 9.3'e yükseldi. 

Beklenti rakamları, riskli sürecin devam ettiğini işaret ediyor. 

Yurtiçi piyasalarda döviz kurları ve altın fiyatları geriledi, TL ve borsa değer kazandı. 

Kasım ayı itibariyle dış gelişmelere odaklanacağımızı, iyimser beklentiler yerini tedirgin bir piyasaya bırakabileceğini anımsatmak isterim. 

Yerli yatırımcıların döviz aldığını, TL’yi yatırıma değil faize yatırdıklarını, yüksek faizin büyüme beklentilerini düşüreceğini unutmamak gerek...

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX