0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Taksici esnafı içinizdeki pislikleri temizleyin

Normalde taksiye bindiğimde şöförle kesinlikle konuşmam. Tanımadığım bilmediğim insanla neyi konuşucam ki. Yalnız havaalanında bindiğim takside 'Emek hırsızlığına hayır' pankartını görünce taksi şöförüne, “Hayırdır hangi emek hırsızlığını protesto ediyorsunuz” dedim. “Hocam, biliyorsunuz UBER’cilerle savaşıyoruz? Biz devlete vergi verirken onlar vergi vermiyor” cevabını aldım. 

“Bütün mesele bu mu? Sizin karşınızda düşman mı var da savaşıyorsunuz” dediğimde kem küm etmeye başladı. “Peki siz taksiciler, insanların ne için UBER’i tercih ettiğini hiç düşündünüz mü?” Taksici, “Hocam ne için tercih ediyorlar?” diye karşılık verdi. İşte bu sorunun üzerine eteğimdeki tüm taşları dökmeye başladım:  

Kardeşim siz önce kendi içinizdeki pislikleri temizleyin? Uyuşturucu ve alkol kullanıp direksiyon başına geçen şöförler sizde. İnsanlara sahte para veren, uyuşturucu işi yapan, kadın satan ahlaksız taksiciler sizin içinizde. 

Yasak olmasına rağmen müşterisini hiçe sayıp sigara içen, trafikte kural tanımayan, müşterisini gideceği yere göre seçen, yok orada trafik var ben oraya gitmem deyip fazla para verirsen götürürüm diyen ahlaksız vicdansız taksiciler sizde. 

Müşterisini kazıklayan ve tartıştığı müşterisini bıçaklayıp taksiden atan şöförler sizde. Öyle mi evladım? 

“Evet Hocam doğru.” 

Taksiciler esnaf değil mi? 

UBER’cilerin silahla önünü kesip kurşun yağmuruna tutan, döven, saldıran, UBER müşterisini tartaklayan sizler değilmisiniz? Peki televizyon başında iğrenç görüntüleri izleyen insanlar, nasıl olurda güven içinde sizin aracınıza biner? Siz taksiciler esnaf değilmisiniz? 

“Evet esnafız hocam.” 

Peki o zaman nedir bu arabanın pisliği? “Hocam arabayı yeni aldım gececi şöför arkadaş arabayı yıkatmadan getirmiş.” 

O zaman sen yıka kardeşim, trafiğe temiz çık dediğimde, “Valla Hocam, para kazanmamız gerekiyor” cevabını aldım. 

Kardeşim UBER’cilerin paraya ihtiyacı yok mu? Bakın UBER’cilerin arabasına? Tertemiz, şöförler kılık kıyafetiyle müşterilerine saygılı. Ya sizin içinizde bazı şöförler, köyden tarladan çıktığı gibi direksiyonun başına geçmiş. Kardeşim insanlar şöförün pis ter kokusunu çekmek zorunda mı? Saç sakal bir birine girmiş. Böyle esnaflık olur mu? 

“Haklısın Hocam. Hocam aslında devlet bu konuya çözüm bulmalı. Kardeşim her sorunu devlet çözecek diye bir şey olmaz. İçinizdeki pisliği sorunu Taksiciler Odası veya birliği her ne ise siz çözeceksiniz siz. “Hocam aslında çok doğru söylüyorsunuz aslında söylediklerinizden bizlerde rahatsızız. Hocam siz bu konuştuklarımızı aynen yazsanız iyi olmaz mı?” İyi olur yazacağım tabiki. 

İşinizde temiz ve düzgün olun 

Tekrar söylüyorum içinizdeki haydutları, trafikte kural tanımayan cellatları, insanları kandıran kalpazanları, alkol, uyuşturucu kullanan ve kadın satanları, gideceğiniz yer çok uzak ben oraya gitmem deyip müşteriye bıçak çeken pislikleri içinizden temizleyin. 

Yani bir baltaya sap olamamış esnaflığı bilmeyen aracını temiz tutmayan şöförleri içinizden atın. Yolda önünü bile zor gören yaşlı şöförleri de direksiyon başına geçirmeyin. İşinizde temiz ve düzgün olursanız, işte o zaman insanlar UBER’i değil sizi tercih eder. 

Dediğim gibi bizim ülkemizde bir baltaya sap olamamış çoğu insan taksici olmuş. Halbuki İngiltere’de olduğu gibi taksicilere kural ve yasalar getirilse çok iyi olacak. İngiltere’de taksici olabilmek için insanlar üniversite sınavına girecekmiş gibi aylarca imtihana hazırlanıyor. Ya bizde? Avam avam kahvede oturan filanca kişiye, “Ya ben yoruldum al şu anahtarı biraz çalış gel” deniyor. 

Ha bu arada UBER’ciler sütten çıkmış ak kaşık değil. Onlar da bu toplumda yaşıyor. Elbette onlarında arasında olumsuz şöförler vardır. Neyse taksici UBER kavgasını sonunda taksiciler kazandı. UBER Türkiye’de yasaklandı. Peki taksiciler UBER yasaklandıktan sonra kendilerine çeki düzen verecekler mi? Hayır vermezler. Aynı tas aynı hamam yollarına devam ederler. Bu arada işini esnaflık şuuruyla yapan namuslu ahlaklı taksicileri de taktir etmek gerekir. Ne diyeyim. CENAB-I ALLAH CÜMLEMİZE HELAL KAZANÇ VERSİN. ALLAH PİS, AHLAKSIZ İNSANLARIN ŞERRİNDEN CÜMLEMİZİ KORUSUN. ALLAH İŞİNİ TEMİZ YAPAN AHLAKLI KİŞİLERLE BİZLERİ KARŞILAŞTIRSIN. ALLAH DEVLETİMİZE, MİLLETİMİZE, BİRLİK VE BERABERLİĞİMİZE ZEVAL VERMESİN, AMİN. 

Memiş Hoca Memişce Diğer Yazıları

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX