0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Tasmalı ve tasmasız tehlike

Sokaklarda çocuklarımız da yetişkinler de güvende değiller. Pitbull saldırılarına birçok çocuk kurban verdik. Daha 2-3 gün önce Kayseri’de iki öğrenci köpek saldırısına uğradı, birisi ne yazık ki öldü. Diğeri hastanede tedavi görüyor. İstanbul’un, Ankara’nın ve daha birçok ilin sokaklarında bir anda karşımıza köpek kolonileri çıkıyor, bir anda araçlara ve insanlara saldırıyorlar. 

Dağ gibi erkek ve kadınların ellerinde dev gibi köpekler… Değişik bir hava atma ve tehdit türü. Küçük ya da büyük köpek türlerinin hemen hepsinde bir anda ortaya çıkan saldırganlık görülmektedir. Bu hayvan sevgisi değildir, bu hayvan istismarıdır. Sokaklarda her an insanlara saldıran köpekleri savunmak, hayvan haklarını savunmak değildir. Kentli ya da değil, eğitimli ve eğitimsiz fakat gösteriş düşkünü, tehditkâr birçok insanın ellerinde tasmalı ve tasmasız köpekler tehlike saçmaktadır. Parklar kontrolsüz dolaşan ya da dışkılaması için getirilen köpeklerin işgali altındadır. 

Her gün okula gelir giderken binlerce çocuk ve yetişkin, köpek terörü ile karşılaşmaktadır. Sokaklarda hele parklarda köpek dışkısından geçilmemektedir. Bu mu hayvan severlik? Küçücük çocuklara, gençlere saldırıp parçalayan köpekleri kim, nasıl ve ne hakla savunabilir? “Ben iyi sahip çıkıyorum” demek de savunma değildir. Köpek dışkısından geçilemeyen kentler, parklar ve sokaklar ile köpek sevgisini, hayvan sevgisini çocuklara, gençlere, yetişkinlere nasıl vereceğiz? Eğitimli-eğitimsiz genç, yaşlı birçok insanın elinde hava atma ve tehdit aracı olarak kullanılan bu hayvanlara yönelik istismar büyük bir ayıp değil mi? Yerel ve genel yönetimin bu işe bir dur demesi gerekmiyor mu? 

Sokaklarda köpek dışkısına basmamak için aşırı dikkat sarf eden insanlar olduk. Parkları, bahçeleri ve sokakları kaybettik. Çocuklarımız ne zaman köpek terörüne uğrayacak, biz ne zaman bir köpek saldırısına uğrayacağız diye korku içinde bekliyoruz. 12 Eylül öncesi tüm aileler akşama eve eşinin, çocuğunun sağ salim gelip gelmeyeceği endişesi yaşardı. Şimdi köpek saldırıları yüzünden aynı endişeyi yaşıyoruz. Bunun adı hayvan sevgisi olamaz. Bunun adı alenen ve resmen köpek terörü ve köpek istismarıdır. 

Ellerinde zor zapt edilen köpekleri ile güç gösterisinde bulunan, hava atan ve tehditkâr bir tavırla ve bir de gururla yollarda meydanlarda ve parklarda dolaşmanın hayvan sevgisi ile ne alakası var? İşin daha kötüsü, “hayvan düşmanı” damgası yememek için bu köpek terörüne ve köpek istismarına karşı kimselerin çıkıp önlemler almamasıdır. İnsanları hayvanlardan nefret ettirmenin en güzel yolu, ellerinde köpekler ile sokaklara düşen, parkları, sokakları, caddeleri köpek tuvaleti olarak kullanan insanların varlığıdır. 

PKK teröründen, DAEŞ teröründen ne farkı var bunun? Köpek istismarına ve köpek terörüne karşı ne zaman çıkıp tüm toplum kesimleri tepki verecek? Köpeği dışarı çıkaracak olanların alması gereken tedbirler olmalı. “Alo tehlikeli köpek” hattı kurulmalıdır. Sokak köpekleri için, başıboş dolaşan köpekler için önlemler alınmalıdır. Köpek terörüne sebep olanlara en ağır cezalar verilmelidir. 

Tekrar ifade etmek gerekirse bu, köpeklere karşı nefretin yazısı değil, tam tersine köpeklerin hakkını koruyan bir yazıdır? Kuralına uygun köpek besleyenlere sözümüz olamaz. Fakat sokağa pisletmek için çıkarılan bir köpeğin parkları ve sokakları köpek tuvaletine dönen bir kentin uygarlıkla ne ilgisi olabilir? 

“Yollarda, sokaklarda ve parklarda ne kadar çok köpek pisliğine basarsanız, çocuklarınız ve sizler ne kadar çok köpek saldırısına uğrarsınız o kadar uygarsınızdır” diye tabelalar mı asalım, böyle aforizmalar mı üretelim? Köpeklerden, köpekli gezenlerden ve sokak köpeklerinden kendilerini korumak için köpeklerden toplu olarak nasıl kurtuluruz diye plan yapan, proje üreten milyonlarca insanımız var? İnsanları bu hale getirmek mi hayvan sevgisi? Türkiye’nin yeni bir sosyal sapmasıdır bu. Korkumuz köpek besleyenlere karşı bir şiddet dalgasının başlama olasılığıdır? Bu yazıyı köpek terörüne karşı, köpek istismarına karşı çıkan bir yazı olarak değerlendiriniz lütfen. Gerçek hayvan sevgisi hayvan nefreti üretimine sebep olacak davranışları engellemekle başlar? 

Kamu güvenliğini tehlikeye atacak, halka gözdağı verecek tarzda köpeklerle hava atılamaz ve yine kamu sağlığını tehlikeye atacak şekilde sokakların, park ve bahçelerin köpek tuvaletlerine dönüştürülmesi kabul edilemez. Çocukların oyun alanlarının, toplumun dinlenme yerlerinin köpek bahçelerine evrilmesi de kamu yararına aykırıdır.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX