0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Tepki verme! dalganı geç karikatürize et! 

Almanya, Sayın Cumhurbaşkanı’nın gurbetçi vatandaşlarıyla bir araya gelmesine, AK Parti’nin burada salon toplantısı, miting yapmasına izin vermedi. 

Geçen seçimde de vermemişlerdi. Hatta bazı ülkeler bakanlarımızı ülkelerine dahi sokmamışlardı. 

Almanya, HDP’ye istediği yerde, istediği kadar miting, toplantı, yürüyüş, kısaca her türlü etkinlik için izin verdi. 

Bunun üzerine Dışişleri Bakanlığımız sert ifadelerin yer aldığı bir tepki gösterdi. 

Önce, Dışişleri’nin tepkisine bakalım: 

“Almanya üçüncü ülke siyasetçilerinin Almanya’daki seçmenleriyle buluşmasını yasaklayan bir karar almıştı. Demokrasiyle bağdaşmayan bu düzenlemeyle mutabık olmadığımız, bununla birlikte, Hükümet yetkililerimizce bu düzenleme hilafına adım atılmayacağı, ancak, getirilen yasağın tüm siyasi partiler için ayrım gözetilmeden uygulanmasını beklediğimiz Alman makamlarına bildirilmişti. 

Ülkemizden bir siyasi partinin Köln kentinde seçim mitingi düzenleyeceği öğrenildiğinde Alman makamlarına bu husus hatırlatılmış ve gerekli uyarılarda bulunulmuştu. Bütün bunlara rağmen bugün Almanya’nın bu şekilde bir faaliyete müsaade etmesinin açıklanabilir ve kabul edilebilir yanı bulunmamaktadır. Terör örgütü PKK’nın sembolleri ve Almanya’daki uzantılarının katılımıyla gerçekleşen söz konusu mitinge izin verilmesi, çifte standartın en son örneğini oluşturmaktadır. Şiddetle kınadığımız bu ikiyüzlü yaklaşım ne demokrasiyle ne terörle mücadeleyle ne de Türk-Alman ilişkilerinde normalleşme beklentileriyle bağdaşmaktadır.” 

Evet, metin bu… Görüldüğü gibi oldukça sert ifadeler var. Peki, bu tepki işe yarayacak mı? Hayır. Metinde yer alan (özellikle PKK ve terörle ilgili) ifadeler, Almanya’yı üzecek mi veya Almanya demokratik ilkeler açısından uluslararası kamuoyunda itibar kaybına uğrayacak mı?.. 

Hayır!.. 

Zaten PKK ve FETÖ’cülerin gayretleriyle Alman basını, siyasal partileri ve STK’larının son yıllarda başta Sayın Erdoğan ve Ak Parti olmak üzere Türkiye aleyhinde sürdürdükleri propagandayla Alman kamuoyu da bize karşı tavır almış durumda!.. 

Binaenaleyh, Erdoğan ve Türkiye aleyhinde her eylem ve haber, iç politikada Alman siyasetçilerine puan kazandırmaktadır. 

Bu nedenle, verilen, verilecek her tepki, bu negatif tavrın saflarını daha da sıklaştıracaktır. 

Bu ve buna benzer eylemlerde yapılması gereken şey, Avrupa’nın demokrasi, insan hakları, özgürlükler… gibi ilkelerini gırgıra alarak, karikatürize ederek, Batılı kamuoyuna Avrupaî değerlerin bu çapsız politikacılar eliyle kan kaybettiğini göstermeye, hissettirmeye çalışmak gerekir. 

İki pankart, etkili bir medya organında yayınlanacak bir karikatür ve konuyu analiz edecek bir-iki köşe yazısını gözlerimin önünde canlandırıyorum da, daha etkili olacağını düşünüyorum. 

Şunu da ekleyeyim: Almanya’nın bu tutumu yurtdışında AK Parti’nin oylarını azaltmaz, bilakis arttırır. Tıpkı Türkiye’de arttırdığı gibi. 

Prof. Dr. Mehmet Çelik Diğer Yazıları

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX