0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Yeni sistemde vatandaşlar oyunu nasıl kullanacak? 

Çarşamba günkü yazımızda vatandaşın bu yeni sistemde Cumhurbaşkanlığı seçiminde oyunu nasıl kullanacağını yazmıştık. 

Hatırlatma babında kanaatimizi bir cümle ile ifade ederek, milletvekili seçimlerini analiz edelim. 

Demiştik ki rüzgâr “kim olsun” cephesinden estiği müddetçe Erdoğan kazanır. Rüzgârın yönü “kim olmasın”a dönerse, iş ikinci tura kalır. Rüzgar ters yönden esmeye devam etse bile, şiddeti azalır ve seçmen Türkiye’nin içinden geçtiği kaotik süreci göz önüne alarak Erdoğan’ı ikinci turda seçer!.. 

İçeride ve dışarıda çok olağanüstü gelişmeler olmadıkça, Erdoğan’ın seçimi kaybetme ihtimali yok! 

Şimdi gelelim milletvekili seçimlerine… Vatandaş yürütmeyi icra edecek, yeni hükumeti kurup ülkeyi yönetecek Cumhurbaşkanı’nı seçti. 

Sıra geldi parlamentoya, yani milletvekillerini seçmeye. Yeni sistemde parlamentonun yürütme, yani hükumeti kurma ve ülkeyi yönetme, ya da hükumeti düşürme gibi bir yetki ve görevi yok. 

Sadece yasama görevi icra edecek! 

Şimdi, vatandaş nasıl oy kullanacak? 

Bir oyunu Cumhurbaşkanı’na verir, ikinci oyunu ise ya Cumhurbaşkanı’nın partisine, ya da ittifakın diğer kanadına veyahut da muhalefetten herhangi bir partiye verebilir, hatta ve hatta hiç kullanmayabilir de! 

Hükumeti kuracak Cumhurbaşkanı’na oyumu verdim, diğerinin canı cehenneme moduna girebilir. 

Seçmenin bu davranışı ne getirir, ne götürür ona bakalım: 

Seçmen, oylarını Cumhurbaşkanı adayı ile partisine kullanırsa, Cumhurbaşkanı seçilen kişi, sistemi tıkır tıkır yürütür. Siyasi ve ekonomik istikrar sağlanır. 

Seçmen birinci oyunu Cumhurbaşkanı’na, ikinci oyunu muhalif cepheye kullanırsa, bu oran da az olursa yine sıkıntı olmaz. Ama fazla olursa, parlamento Cumhurbaşkanı’nı çalıştırmaz. Siyasi ve ekonomik kriz baş gösterir. Cumhurbaşkanı da mecbur kalır, parlamentoyu feshederek yeni bir seçime gider. 

Bu da şu demektir: Ülkede siyasi ve ekonomik istikrar bozulur, yeni bir seçim büyük bir külfete sebep olur. 

İçerideki ve dışarıdaki kumpaslara daha şiddetli şekilde maruz kalır ülke! 

Cumhurbaşkanlığı seçiminde oyum Erdoğan’a, milletvekili seçimlerinde “canım istediğine” algısını yürüten kesimlerin bu oyununu başta Erdoğan olmak üzere, aklı başında olan hemen herkes fark etti. 

O halde ne yapmak lazım? 

(Çarşamba’ya devam edeceğim) 

Prof. Dr. Mehmet Çelik Diğer Yazıları

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX