0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Alternatif tıpla migreni yenin

Şiddetli baş ağrısına mide bulantısının eklendiği migren ataklarının alternatif tedavisi mümkün. Özellikle radyofrekans, ozon ve akupunktur, ağrıları sonlandırıyor. 

Başı ağrımayan insan var mıdır acaba? Herkesin başı herhangi bir nedenden dolayı ağrıyabilir. Hava değişimi, stres gibi durumlar en sık yaşanan baş ağrısı nedenlerindendir. Günlük yaşam kalitemizi bozan kendimize ve çevremizdekilere de huzursuzluk veren  baş ağrılarının  bir kısmını kolay anlaşılır bir şekilde ele almak ve en sık görüleni  esas alarak baş ağrıları konusunda bir genelleme yapmak istedik. 

ENSEDEN BAŞLAYAN AĞRI 

En sık görülen baş ağrıları 

Migren genellikle şu özellikleriyle diğer baş ağrılarından farklıdır: 

- Başımızın tek tarafında olur (yarım baş ağrısı) 

- Ağrı, zonklama tarzındadır 

- Gece uykudan uyandırmaz ama  sabah baş ağrısıyla uyanabiliriz 

- Sakin ve dinlenilecek yerler tercih edilir 

- Gürültü, ışık, kokular rahatsız edebilir, bulantı yapabilir. 

Küme baş ağrısı özellikleri 

- Tek taraflı genellikle göz çevresinde olur. 

- Ağrı bıçak saplanır ya da elektrik çarpar tarzdadır. 

- Genellikle gece yarısı uykudan uyandırır. 

- Hasta yerinde duramaz. 

- Gözlerde yaşarma, kızarma ve burunda  yaşanan tıkanma hissi olur. 

- Alkol, yorgunluk, aşırı ilaç alımı tetikleyebilir. 

Gerilim tipi baş ağrısı özellikleri 

- İki taraflı genellikle enseden başlar tüm başa yayılır. 

- Ağrı mengeneyle sıkıştırır gibidir. 

- Sürekli her zaman olabilir. 

d- Oksipital (baş arkası) nevralji 

- Genellikle başın arkasından tek taraflı olarak hisedilir. 

- Batma, bıçak saplanır gibi bir ağrı olur.  

- Arkadan öne doğru yayılım gösterir. 

TELEFON KULLANIMI ENSE KASLARINI GERİYOR 

Cep telefonunun aşırı kullanımı ense kaslarını gererek ağrıları tetiklemektedir. Bu da ileride boyun düzleşmesine neden olmaktadır.  Boyun düzleşmesiyle birlikte şiddetli baş ağrısı ortaya çıkabilir. Bunun yanı sıra peynir; eskimiş peynirler daha bir risk teşkil etmekte olup esas neden bu eski peynirlerde bulunan tiramin maddesidir.  Ayrıca, dondurulmuş yiyecekler; yine bu yiyecek maddelerinde de  baş ağrısına yol açan tiramin bulunmakta koruyucu madde olarak kullanılan nitrit ve nitratlar da beyindeki kan damarlarında genişleme yaparak yaygın iki taraflı baş ağrılarına yol açmaktadırlar. 

STRESLİ ORTAMDAN UZAK DURUN 

Baş ağrılarında tetikleyici faktör olarak en fazla stres yaşanması karşımıza çıkmaktadır. Yaşanan stresi artıran durumlar  baş ağrısına neden olabilmektedir. Stres özellikle gerilim tipi baş ağrıları ve migreni tetikleyebilir.  

Migren ve diğer baş ağrılarında nasıl bir yol izlenmeli?

Baş ağrısı tedavisinde kontrol sağlayıcı ilaçlar kullanılmalıdır. Cerrahi tedavi ve botox uygulamaları tercih edilmemelidir.  Girişimsel ağrı tedavi yöntemleri hemen başvurulacak yöntemler olmamalıdır. 

RADYOFREKANS NASIL YAPILIR?

Hastanın migreni ne tarafta ise sağ göz çevresi-sol göz çevresi-ense bölgesi ) o bölgede migreni tetiklediği bilinen sinirlerin üzerine ince bir iğneyle girilir. Gelişmiş radyofrekans cihazı ile duyusal ve motor uyarılar verilerek hedef sinir tam olarak belirlenir. Sonrasında ,”Lezyon” denilen işlemle yaklaşık 8 dakikalık ağrısız bir uygulamayla migren ataklarına neden olan sinirler devre dışı bırakılmaktadır. Böylece migrenin dış kaynakları kurutulur. Burada artık bu sinirler ağrıyı iletemez hale getirilir. Uygulama yapılan hastaların yüzde 90'nı bu yöntemden yarar görmektedir. Ameliyattan kaynaklanan tehlikelerin olmaması, işlemin ağrısız olması, ameliyatla elde edilmek istenen sonuçların, daha sağlıklı elde edilmesi sağlanır. 

HACAMAT YAPTIRMAK İŞE YARIYOR 

Baş ağrılarının oluşumunda rolü olan stres ve diğer ağrı tetikleyicilerden uzak durmak. Ilımlı egzersizler, yorucu olmayan doğa yürüyüşleri stresin dolayısı ile gerilim tipi baş ağrısının kontrolünde elimize güçlü fırsatlar verir. 

Alternatif yaklaşımlarla örneğin; masaj, meditasyon, gevşeme teknikleri. Yüzeyel lazer, akupressör ve akupunktur, nöral terapi, hacamat gibi uygulamalar denenebilir. 

YEMEK DÜZENİ ÖNEMLİ

- Düzenli yemek; tıka basa olmayan kalori ve şeker içeriği düşük yiyecekler tercih edilmeli ve bol sıvı alınmalıdır. Hem vücudun susuz kalmaması hem de açlık, baş ağrısı nedeni olmaktan çıkarılmalıdır. Ağrı, aldığınız tedbirlerle geçmiyorsa doktorunuzdan profesyonel yardım almaktan çekinmemelisiniz.  Baş ağrısı çekmemek için dikkat edilmesi gerekenler: 

- Aşırı sıcaklar da dikkatli olun.  

- Kokular; makyaj boyaları, parfüm, pudralar ve bazı çiçekler migreni tetikleyebilir.  

- At kuyruğunu sıkı yapmak, sıkı baş bantları saçlı deride gerginliğe yol açmaktadır. Bunların çözülmesi ya da çıkarılması süratle iyileşme sağlamaktadır. 

- Egzersiz: aşırı yorucu, zorlu egzersizler ve fiziki zorlanmalar baş ağrısına neden olmaktadır. At binicilerinde bu ağrılar daha fazla görülmekte ve migrenle karıştırılmaktadır. 

- Konfor bozukluğu: ergonomik olmayan çalışma masa ve sandalyeleri, göz hizasından yüksek yada düşük bilgisayar monitör kullanımı sırt ve bel ağrılarının artmasına boyundan başlayan gerilim tipi baş ağrılarının hazırlanmasına neden olmaktadır. 

FAZLA KAFEİN TÜKETMEYİN

Ayaküstü atıştırmak: Kan şekerindeki dalgalanmalar ağrı nedenidir. 

Sigara: Küme baş ağrısı olanlarda pasif içicilerse bile tek taraflı baş ağrılarına neden olabilmektedir. Bilindiği gibi nikotin beyne giden kan damarlarında daralmaya, beyne az oksijen gitmesine ve sonuçta baş ağrılarına neden olmaktadır. 

Kafein: bir çok ağrı kesicide bulunmasına rağmen ironik bir şekilde baş ağrısına neden olmaktadır. Özellikle tiryakiler dikkatli olmalı ani kesilen kahve alımı yoksunluk belirtileri göstermekte bunlardan en güçlüsü de baş ağrısı olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Prof. Dr. Nurettin Lüleci Diğer Yazıları

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX