0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

İltihapsız romatizma 

Kronik Yorgunluk Sendromu olarak da bilinen iltihapsız romatizma mükemmelliyetçi, yoğun stres altında çalışan, çabuk sinirlenen ve travma geçiren kişileri yakalıyor.

Adale romatizması daha çok kadınları rahatsız eden, geçmeyen ağrılar ve sürekli yorgunluk, bitkinlik şikayetleriyle kendini gösteren kronik ağrılı bir hastalıktır. Halk dilinde iltihapsız romatizma, adale romatizması, kronik yorgunluk sendromu olarak da bilinir. Tıbbi adı fibromiyaljidir. Bugün Amerika’da yaklaşık 20 milyon kişinin bu hastalıkla başı dertte. Ülkemizde 1.5 milyon fibromiyalji hastası olduğu tahmin ediliyor.

KİMLERDE GÖRÜLÜR?  

Yoğun stres altında çalışanlarda, hayatının bir döneminde ağır bir psikolojik travma geçirenlerde daha sık görülür. Hiçbir şey onları kolay mutlu edemez, bulundukları ortamın her türlü sorumluluğunu almak için çaba sarf ederler. Mükafatları yorgunluk ve ağrıdır. Anlaşılmadıklarından yakınırlar ve en sık “senin ağrıların psikolojik” suçlamasına maruz kalırlar. Aile öyküsü- anne babada varsa çocuklarda görülme oranı fazladır. 

KASLARI TUTAN AĞRI  

Neyin fibromiyaljiye neden olduğu bilinmemektedir. Yaygın kas ağrıları yakınmalarına neden olan nöropatik bir ağrı çeşididir. Son çalışmalarda otonom sinir sistemi bozukluğu ve hormonal dengesizlik gibi tüm bedeni etkileyen durumlar  ve santral hipereksitabilite suçlanmaktadır. Kas-İskelet sistemini tutan kronik bir ağrıdır. Yani en az 3 ay bu ağrıların devam etmesi beraberinde uyku bozuklukları ve sürekli sabah yorgunluklar, kendini hiç dinlenememiş hissetme gibi sıkıntıların birlikte görüldüğü rahatsızlıktır.  Ağrıların 3 ay dan uzun sürmesi. Ağrı kesici ve kas gevşeticilere cevap vermemesi. Amerikan Romatoloji Akademisi tarafından belirlenen 18 noktanın en az 9 tanesinde basmakla aşırı ağrı hissedilmesi (hassas noktalar), adale içinde ağrılı düğümlerin bulunması. Beraberinde uyku bozukluklarının olması. Sabahları dinlenememiş olma hali tanı koymada önemli rol oynar.

KURTULMAK KOLAY 

Bilinmesi gereken durum fibromyalji ağrılarının zaman zaman artması, kendiliğinden azalması yada gittikçe artması şeklindedir. Bilinen kesin bir tedavisi yoktur. Fibromyalji tedavisinde amaç ağrının azaltılması yaşam kalitesinin iyileştirilmesine yönelik olmalıdır. 

EL VE AYAKLARDA UYUŞMA OLUR

Ağrısız bir uyaran  örneğin soğuk bu hastalarda ağrı olarak algılanır veya mevcut ağrıları artırabilir. Diğer taraftan üzüntü ve stres ağrı olarak kendini belli eder.  Ağrılı uyarana karşı da aşırı reaksiyon gösterirler. Herhangi bir yerlerine gelen darbe bu hastalarda aşırı ve uzun süre geçmeyen ağrı hisettme durumlarına neden olabilir. Fibromiyalji hastalarında sıkıntı, depresyon, unutkanlık, konsantrasyon bozuklukları, çabuk yorulma, kabızlık, sık idrara çıkma, el ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma hisleri, kas tutuklukları (sabahları fazladır), bazı adalelerde şişmeler görülebilir. 

İLAÇ KULLANILMAMALI

- Sık olarak D vitamini eksikliğinin bu hastalarda görülmesi nedeniyle reçetesine vitamin ilave edilir. Bizim önerimiz bu hastaları sürekli ilaç kullanır durumdan kurtarmaktır.  

- Germe egzersizleri: Hastaların moral motivasyonunu artırıcı, sık sık bulunduğu ortamlardan uzaklaşmaları, seyahat etmeleri farklı yerler ve farklı insanlarla temasları, aile içi anlayışın geliştirilmesi tedaviye ciddi katkılar sağlamaktadır. Tüm doğal tedavilerin birlikte uygulanmasında hiçbir sakınca bulunmamaktadır.  

- Ozon Tedavisi: Ozon aktif oksijendir. Oksijen hücrelerimizin yakıtıdır. Hastaların bağışıklık sistemini güçlendirir, enfeksiyonlara karşı koyar, hücrelerin oksijenlenmesini artırır, yaşlanma sürecini geciktirir, uyku düzenini sağlar. Ozonun haftada 2 kez 12 seans kandan alınması, imkan varsa ozon sauna kullanılması da önerilir. Ozon tedavisi diğer nöropatik ağrı çeşitlerinde de başarı ile kullanılmaktadır.  

- Ozonlanmış PRP: PRP yi artık herkes bilmektedir. Trombositten zengin kendi kanınız olup bu kanın içinde özel büyüme faktörleri yoğun halde bulunmaktadır. Yoğun ağrılı kas düğümlerinin içine PRP enjeksiyonunun yapılması ciddi faydalar sağlamaktadır.

Prof. Dr. Nurettin Lüleci Diğer Yazıları

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX