İngilizler çaya tuz ekliyor! İşte sebebi
İngilizlerin çaya süt eklediğini biliyoruz. Fakat İngilizlerde çay tarifi kiminle konuştuğunuza göre de değişiyor. Sosyal medyada tartışılan konuya açıklık getirdik. İngilizlerin çaya tuz atmasının sebebi haberimizde…
Haberin Eklenme Tarihi: 5.09.2024 12:42:00 - Güncelleme Tarihi: 5.09.2024 12:42:00İngilizlerin çayı tuzla ya da sütle içmesi merak edilen konulardan biri. Peki, İngilizler çaya neden tuz atıyor?
BBC'de yer alan habere göre ABD'likimya profesörü Michelle Francl'in yazdığı kitapta, biraz tuz eklemenin çayı daha iyi hale getirebileceği yönündeki önerisi internet aleminin tartışma konularından biri olmuştu.
Hatta İngiltere'deki ABD Büyükelçiliği, sosyal medya hesabından bir açıklama bile yayımladı.
Açıklamada, "İngiltere'nin güzel halkının yüreği ferah olsun; çaya tuz atmak gibi akla hayale sığmayacak bir düşünce resmi ABD politikası değildir. Hiçbir zaman da olmayacaktır" ifadelerine yer verildi. Peki, nereden çıktı tuzlu çay meselesi?
TUZ EKLEMEK ÇAYIN ACISINI ALIYORMUŞ
Bu tartışmayla ilgili birçok esprili haber yayımlandı.
Serious Eats yazarları ve editörleri tat testi bile yaptı ve en nihayetinde de "Steeped: The Chemistry of Tea" kitabının yazarı kimyager Francl'ın haklı olduğu sonucuna vardılar.
Onlara göre de demliğe az miktarda tuz eklemek gerçekten de çayın acılığının bir kısmını gideriyordu.
Peki çay ve onu doğru şekilde demlemek İngiltere'de neden bu kadar çok insan için önemli?
Çayın İngiltere'deki tarihi incelendiğinde, çay yapma yöntemlerinin pek de tekdüze olmadığını görmek mümkün.
İNGİLİZLERDE ÇAYIN TARİHİ
Çay 17. yüzyılda İngiltere'ye ilk getirildiğinde sütsüz içiliyordu; örneğin İngiliz yazar Samuel Pepys Eylül 1660'ta bir Salı günü ilk kez içtiği çayı sütsüz betimliyor.
Şekerse daha yaygın bir şekilde çaya katılıyordu.
İngiliz çay kültüründe alışkanlık haline gelen süt ilavesi çok daha sonra geldi.
"Britanya'da Yemek ve Sınıfın Tarihi" isimli kitabın yazarı tarihçi Pen Vogler, hükümet politikalarının da çayın birçok İngiliz için günlük bir ihtiyaç olarak yerleşmesine yardımcı olduğunu söylüyor.
18. yüzyılda çayın vergilendirilme biçiminde önemli değişikliklere gidildi ve çay bir lüks olmaktan çıkıp herkesin alabileceği bir şey haline geldi.