Meteor yağmuru için geri sayım! Perseid meteor yağmuru saat kaçta, nereden görülecek? Türkiye'den izlenebilecek mi?

Gökyüzü tutkunlarının heyecanla beklediği Perseid Meteor Yağmuru zirveye ulaşacak ve saatte 100 kadar kayan yıldız görülebilecek. Kuzey yarımküredeki en yoğun ve etkileyici meteor yağmurlarından biri olan Perseid, halk arasında "yıldız kayması" olarak da biliniyor. Türkiye'de, Konya'nın Meke Krater Gölü, bu etkileyici doğa olayını izlemek isteyenlerin ilgi odağı oldu. İşte detaylar...

Haberin Eklenme Tarihi: 11.08.2024 19:02:00 - Güncelleme Tarihi: 11.08.2024 19:02:00
ABONE OL

Gökyüzü gözlemcileri için müjde! Perseid Meteor Yağmuru bu akşam zirveye ulaşacak ve gökyüzünde saatte 100 kadar kayan yıldız görmek mümkün olacak. Halk arasında 'yıldız kayması' olarak bilinen gök taşı veya meteor yağmurları ağustos ayında gerçekleşiyor.

100 GÖKTAŞI GÖRÜLMESİ BEKLENİYOR

En etkileyici astronomik olaylarından biri olan meteor yağmurlarının en dikkat çekicisi 11 Ağustos'u 12 Ağustos'a bağlayan gece en yoğun döneme ulaşacak. Bilim insanlarınca saatte 100 kadar gök taşı görülmesi beklenen gecede, meteorların dünyaya giriş hızlarının saniyede 66 kilometreye ulaşacağı tahmin ediliyor.

İLGİ ODAĞI OLDU

Perseid Meteor Yağmuru, 12-13 Ağustos gecesi saat gece yarısından itibaren, hava koşulları uygunsa, Birleşik Krallık'tan gözlemlenebilecek. Türkiye'de ise Konya'nın Meke Krater Gölü, bu etkileyici doğa olayını izlemek isteyenlerin ilgi odağı oldu.

METEOR YAĞMURU KONYA'DAN GÖRÜNECEK

Konya'nın Karapınar ilçesinde ağustos ayının ilk haftalarında başlayan Perseid meteor yağmurları, ilçenin ünlü Meke Krater Gölü'nde gözlemlenmeye devam ediyor.

Özellikle 10 Ağustos'u 11 Ağustos'a bağlayan gece, halk arasında "yıldız kayması" olarak bilinen meteor yağmurunun belirgin ve yoğun olacağının belirtilmesi üzerine, Meke Krater Gölü'ne gelen yüzlerce ziyaretçi ve fotoğrafçı, bu doğa olayını büyük bir ilgiyle takip etti.

EŞSİZ MANZARA

Ailesiyle görsel şöleni izlemeye gelenlerden İbrahim Verim, "Gerçekten hava çok güzel, ateşimizi yaktık, organik bahçe ürünlerimiz ve ateşte patates ile hem sohbet ediyoruz hem de eşsiz manzaranın tadını çıkarıyoruz." dedi.

HERKES DAVETLİ!

Karapınar Belediye Başkanı İbrahim Önal da özel geceye katılanlar arasındaydı. Başkan Önal, "Bu muhteşem doğa olayını Meke Krater Gölü'nde izlemek, Karapınar halkı ve misafirlerimiz için büyük bir mutluluk. Herkesi bu eşsiz manzaraya tanıklık etmeye davet ediyorum." diye konuştu.

PERSEİD METEOR YAĞMURLARI NEDİR?

Perseids ya da Perseid gök taşı yağmuru, en bilinen gök taşı yağmurlarından biridir. Perseid meteor yağmurları, 1992 yılında Dünya'nın yakınlarından geçen Swift-Tuttle kuyruklu yıldızından arda kalan kalıntılardan oluşur. Bu meteor yağmurları, Güneş'in etrafında dönüşü sırasında Dünya'nın bu kozmik toz bulutuna rastlaması sonucu gerçekleştiğinden her yıl aynı dönemde gözlemlenir. Her yıl Temmuz sonu - Ağustos başı civarında gözlemlenebilen olay en yoğun 12 Ağustos'u 13 Ağustos'a bağlayan gece gözlemlenir. Perseus Takımyıldızı bölgesinde gözlemlendiğinden Perseid gök taşı yağmuru adı verilmiştir.

Antik Roma'da ilginç meslekler

MasterChef'te Ayşe-Deniz kavgası! Herkesin siniri bozuldu

iPhone 16 bekleyenlere müjde!