Yarasalarda virüs alarmı! İnsanlara bulaşabilir

Japonya'nın Yamaguchi bölgesinde bir grup araştırmacı, yarasaların vücudunda çok çeşitli DNA ve RNA virüsleri tespit etti. İncelemeler sonucunda yarasaların yüzde 60'ından fazlasının, hayvandan insana bulaşabilen virüsler de dahil olmak üzere en az bir virüsle enfekte olduğu belirlendi. Bu durum, yarasaların zoonotik salgınlara yol açma potansiyelini artırdığını ortaya çıkardı.

Haberin Eklenme Tarihi: 29.09.2024 09:56:00 - Güncelleme Tarihi: 29.09.2024 09:56:00
ABONE OL

Koronavirüsün ardından yeni bir pandemiyi engellemek adına hayvanlardan bulaşan virüsleri tespit etmek üzerine yapılan çalışmalara hız verildi. Bu kapsamda Japonya'nın Yamaguchi bölgesinde bir grup araştırmacı, yarasaların vücudunda çok çeşitli DNA ve RNA virüsleri tespit etti.

130'dan fazla yarasa üzerinde yapılan incelemeler sonucunda yarasaların yüzde 60'ından fazlasının, zoonotik (hayvandan insana bulaşabilen) virüsler de dahil olmak üzere en az bir virüsle enfekte olduğu belirlendi. Çalışmada özellikle adenovirüs ve astrovirüs gibi bazı virüslerin genetik olarak hızla evrildiği gözlemlendi.

Çalışmada yarasaların yüzde 36'sının birden fazla virüsle enfekte olduğu tespit edildi. Bu durum, Japon yarasalarının zoonotik salgınlara yol açma potansiyelini artırıyor.