Atıl araziler dönüştürülmüştü... Kazandırılmış badem bahçelerinde hasat heyecanı başladı

Elazığ'da Keban Barajı çevresinde tarım yapılamayan yaklaşık 1600 dönüm alana 80 bin fidan dikilerek badem bahçesine dönüştürüldü.

Haberin Eklenme Tarihi: 24.09.2024 10:18:00 - Güncelleme Tarihi: 24.09.2024 10:18:00
ABONE OL

Atıl arazilerin tarıma kazandırılması meyvelerini veriyor. Elazığ'da Keban Baraj Gölü kıyısındaki atıl arazileri badem bahçelerine dönüştüren üreticilerin hasat heyecanı başladı.

Rakımı, iklimi ve toprak yapısıyla tarımsal üretime elverişle baraj gölü çevresinde sebze, tahıl ve üzümün yanı sıra badem yetiştiriciliği de son yıllarda yaygınlaştı.

Yörede yaşayan üreticiler baraj gölü çevresinde atıl durumda olan kendilerine ait arazileri ve Hazine'ye ait kullanılmayan kiraladıkları arazileri diktikleri fidanlarla badem bahçesine dönüştürdü.

REKOLTE 400 TON

Üreticilerin bu yıl bademde beklediği rekolte yaklaşık 400 ton.

Ağaçlardan silkeleme yöntemiyle dökülen bademler, daha sonra dal, yaprak ve yeşil kabuklarından ayıklanması için patoza atılıyor. Ardından güneşe karşı serilen bademler, Elazığ'ın yanı sıra çevre il ve ilçelerde satışa sunuluyor.

Üreticilerden Mehmet Yalav, 2017'de Keban Barajı Gölü kıyısındaki arazisinde ve kiraladığı alanda badem yetiştiriciliğine başladığını söyledi. Yalav, "310 dönüm arazide 12 bin fidanımız var.

Arazimizin çoğunluğu tapulu. Bazı atıl durumda olan arazileri de Hazine'den kiralayarak badem bahçesi yaptık" diye konuştu.