Bakan Şimşek açıkladı: İstihdamdan taviz verilmedi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Ekonomide yavaşlama oranı iddia edildiği kadar büyük değil. İstihdamdan taviz verilmedi. Gerekirse istihdama yönelik ilave tedbir alırız" açıklamasını yaptı.

Haberin Eklenme Tarihi: 15.10.2024 12:40:00 - Güncelleme Tarihi: 15.10.2024 12:40:00
ABONE OL

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, NTV'de gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bakan Şimşek'in açıklamalarından öne çıkanlar...

Körfez bizim için fırsatlar barındırıyor, özellikle turizmde çok önemli fırsatlar barındırıyor.

ABD'de dünyanın önde gelen bütün yatırım bankalarının etkinliklerine, yatırımcı toplantılarına katılacağız. Son 1 yılda da gerçekten çok güçlü destek gördük, çok ciddi bir fon akışı var ve bu fonlar, piyasaya göre hem daha ucuz kaynak hem de daha uzun vadeli.

Cari açık Türkiye'nin yumuşak karnı. Cari açık geçen sene mayısta çok yüksekti. Cari açık neredeyse yüzde 1'in altına indi. Bölgesel çatışmalar olmasa cari açık dengede olurdu. Bizim esas cari açıkla ilgili projeksiyonlarımız yapısal dönüşümden geçiyor. Çok önemli adımlar attık.

284 ürün belirledik. Bu ürünlere krediyle dünyadan ve Türkiye'den yatırımları çekmek istiyoruz. 8 ana başlık altında 30 ürün 2030'a kadar 30 milyar dolarlık destek verilecek.

Enflasyon mayısta zirveye çıktı zirveden bu yana 26 puan enflasyonda düşüş var enflasyon düşmeye devam edecek. Hizmetler enflasyonu zamanla gelirler politikasına daha güçlü tepki verecek.

SAVUNMA PROJELERİNE KAYNAK GEREKİYOR

Kira artışındaki yüzde 25'lik üst limiti kaldırınca yenilenen kira sözleşmeleri yüzde 120'ye yakın artış oldu. Hizmetler enflasyonu zamanla gelirler politikasına güçlü tepki verecek. Enflasyon düşmeye başladıkça önümüzdeki dönem katılığı kıracağız. Enflasyonda düşüş fiyat artışının yavaşlaması demek.

Zor bir coğrafyadayız, caydırıcılık gücünü artırmalıyız. Savunma projelerine kaynak gerekiyor. Savunma Sanayi fonunda ciddi şekilde para veriyoruz. Bu sene 165 milyara çıkarttık. Bu paket tamamen savunmaya kaynak için hazırlandı. Bu paket tamamen Savunma Sanayi Fonu'na gidecek. Bütçe açıklığını azaltmak için yapılmış bir paket değil. Paketin bir kuruşu bile bütçeye girmeyecek. Eleştirilere kulaklarımızı tıkayamayız. Gelen değerlendirmeleri Meclis dikkate alır.

Ekonomide yavaşlama oranı iddia edildiği kadar büyük değil. İstihdamdan taviz verilmedi. Gerekirse istihdama yönelik ilave tedbir alırız.