Erişim engeli getirilen Instagram 'vergisiz ticaret'i savunuyor
Bakanlık tarafından erişim engeli getirilen Instagram'ın 'vergisiz ticaret'i savunduğu ortaya çıktı. "Engel nedeniyle işletmeler müşterisine ulaşamıyor." açıklaması yapan Meta'ya Maliye'den cevap gecikmedi. Bakan Bolat, "O satışlar kayıt dışı." diyerek bir gerçeği ortaya çıkarmış oldu.
Haberin Eklenme Tarihi: 6.08.2024 07:37:00 - Güncelleme Tarihi: 6.08.2024 07:37:00Instagram'a getirilen erişim engeline ilişkin dün yeniden şirketle görüşme yapılırken, yasağın e-ticaret satışlarına darbe vurduğu yönündeki söylemlerin ucu vergi kaçağına çıktı. Önce Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ekmekçi, sosyal medyada fenomenlerinin trafiği de dahil olmak üzere günlük 1.9 milyar TL değerinde e-ticaret hacminin bu erişim yasağından etkilenebileceğini söyledi. Dün de Instagram'ın çatı kuruluşu Meta'dan yapılan açıklamada, "Türkiye'de Instagram'a erişimin engellenmesinden dolayı milyonlarca kişi aileleriyle ve arkadaşlarıyla gündelik iletişim kurdukları bir yöntemden mahrum kalırken, işletmeler de aynı şekilde müşterilerine ulaşamıyor. Hizmetlerimizi yeniden kullanıma sunmak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz" denildi.
VERGİ KAÇAĞI VAR
Instagram yetkililerinin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu ile masaya oturduğu saatlerde gelen açıklama, Maliye'yi de harekete geçirecek bir gerçeği ortaya çıkardı. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Instagram ve benzeri sosyal medya platformlarından yapılan alım satım işlemlerinin vergi kaybına neden olduğunu söyledi. Bolat, Instagram üzerinden satışın telefon numarasından veya WhatsApp uygulamasından iletişime geçilerek gerçekleştirildiğine dikkati çekerek, "Bu nedenle Instagram ve benzeri sosyal medya platformlarından yapılan tanıtımlar üzerine, doğrudan iletişim araçlarıyla gerçekleştirilen satışlar, elektronik ticaret olarak nitelendirilmiyor ve ilgili kanun kapsamında yer almıyor" dedi.
SATIŞ KAYIT DIŞI
Instagram üzerinden yapılan ve genellikle kayıt dışı gerçekleştirilen satışların, vergi gelirlerinin azalmasına sebep olduğunu vurgulayan Bolat, "Bu satıcılar, yasal yükümlülüklerini yerine getiren işletmeler karşısında haksız rekabet oluşturarak avantaj sağlıyor. Bu satıcılara ulaşılması mümkün olmadığından, satış sırasında veya sonrasında ortaya çıkan problemlerde tüketici mağduriyetleri yaşanabiliyor" diye konuştu.