Gözler FED kararında! FED'den 4 yıl sonra faiz indirimi bekleniyor

ABD Merkez Bankası'nın bu akşam açıklayacağı faiz kararı küresel piyasaları etkileyecek. Fed'in faiz indirimine başlaması bekleniyor.

Haberin Eklenme Tarihi: 18.09.2024 12:30:00 - Güncelleme Tarihi: 18.09.2024 12:30:00
ABONE OL

ABD Merkez Bankası'nın (FED) yarınki toplantısında 4 yıl aradan sonra faiz indirimine gitmesine kesin gözüyle bakılıyor. En son Covid-19'da faiz indirimine giden banka, faiz indirim döngüsüne tekrar başlamak için bu 4 yılın içinde birçok süreçten geçti.

ABD'de enflasyonun istenilen seviyeye ineceğine yönelik güven açıklanan son verilerden alınan sinyallerle güçlendi. İş gücü piyasasının beklenilenden hızlı soğuduğuna yönelik endişelerle artan resesyon endişeleriyle beraber para piyasalarındaki fiyatlamalarda 50 baz puanlık bir faiz indirimi beklentisi güç kazanmaya devam etti.

Analistler, ABD'de enflasyon oranında beklentiler dahilinde bir yavaşlamanın olduğunu ve çekirdek enflasyon tarafında sınırlı da olsa direncin sürmesiyle ABD ekonomisinin "yumuşak iniş" yapabileceğine yönelik beklentilerin ve 25 baz puanlık faiz indiriminin masada olduğunu kaydetti.

Buna karşın ekonomik aktiviteye ilişkin endişelerin devam etmesiyle son günlerde 50 baz puanlık faiz indiriminin para piyasalarındaki fiyatlamalarda daha ağır bastığını dile getiren analistler, bankanın yarın yüzde 67 ihtimalle 50 baz puanlık faiz indirimine gideceğinin öngörüldüğünü bildirdi.

50 BAZ PUAN İNDİRİM BEKLENİYOR

Para politikası kararlarının yanı sıra, politika metni ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın konuşmasından alınacak sinyallerin de takip edileceğini kaydeden analistler, söz konusu değerlendirmelerin ülkedeki ekonomik gidişat ve gelecek dönemde atılacak adımlara yönelik bilgi vermesinin beklendiğini söyledi.

Özellikle Eski FED Üyesi William Dudley'nin Fed'in bu hafta gerçekleştireceği toplantıda 50 baz puanlık bir faiz indirimi için alan gördüğünü söylemesi sonrasında da 50 baz puanlık faiz indirimine yönelik beklentilerin güçlenmesi dikkati çekti.