Kayıt dışı ekonomiyle mücadele devam ediyor! Bakan Şimşek'ten nakit ödeme uyarısı

Kayıt dışı ekonomiyle mücadele sürüyor. Bakan Şimşek, tüm esnaf ve işletmelerin yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanması, banka ve kredi kartı ile ödeme kabul etmesi gerektiğini açıkladı.

Haberin Eklenme Tarihi: 29.09.2024 14:47:00 - Güncelleme Tarihi: 29.09.2024 14:47:00
ABONE OL

Esnaf ve işletmelere yeni nesil ödeme cihaz zorunluluğu getirildi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tüm esnaf ve işletmelerin yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanması ve banka kartı ile kredi kartı ile ödeme kabul etmesi gerektiğini açıkladı.

Kayıt dışı ekonomiyle mücadele devam ediyor. Maliye işletmeleri yakın takibe aldı. yüksek ücret talepleri denetlenecek. Yeni nesil ödeme cihazları zorunlu olacak.

Kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında birçok uygulama hayata geçirildi. Bu çerçevede, perakende esnafı için pos cihazlarıyla fiş düzenleyen ödeme kaydedici cihazlar birleştirildi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bazı işletmelerin bankaların yüksek komisyon oranlarını gerekçe göstererek nakit ödemede daha yüksek tutar talep ettiğini belirtti. Mükelleflerin, bu gerekçeyle vatandaşlardan komisyon farkı talep etmemesi gerektiğini vurguladı.

Bu kapsamda esnaf ve işletmelere yeni nesil ödeme cihazı zorunluluğu getirildi

1 Temmuz 2024'e kadar bu cihazların alınması ve kredi kartı ile ödeme kabul edilmesi zorunlu hale geldi

Yüksek ücret talepleri de denetlenecek. Gelir İdaresi Başkanlığı, kredi kartı veya banka kartı ile ödeme imkanı sunmayan işletmeleri daha sık denetleyecek. Yüksek tutar talep eden işletmelere özel usulsüzlük cezaları uygulanacak. Vatandaşlar, bu tür işletmeleri dijital vergi dairesi, gibi mobil uygulaması, BİP veya WhatsApp gibi kanallarla ihbar edebilecek.

Yeni düzenlemelere uymayan bankalar ve ödeme kuruluşlarına da ceza kesilecek. Ceza tutarları 200 bin liraya yükseltildi ve her yıl yeniden değerleme oranıyla artırılacak. Bakan Şimşek "Kayıt dışı ekonomiyle mücadele konusundaki çalışmalarımıza kararlılıkla devam ediyoruz." ifadesini kullandı.