Merak ediliyordu, belli oldu! Emekliye 2025 Ocak maaşlı zam tablosu

Sene sonunun yaklaşmasıyla birlikte, emekliye 2025 Ocak maaşlı zam tablosu birçok vatandaş tarafından merak edildi. 2024 yıl sonu tahmini enflasyonunun yüzde 41,5 olarak açıklanmasından sonra zam oranları gündemden düşmüyor. Ayrıca yapılacak zam hesaplamaları ile birlikte en düşük emekli maaş zammı da gözden geçiriliyor. Peki, emekliye 2025 Ocak maaşlı zam tablosu belli oldu mu? Detaylar haberimizde…

Haberin Eklenme Tarihi: 22.10.2024 13:17:00 - Güncelleme Tarihi: 22.10.2024 13:17:00
ABONE OL

Eylül ayında yüzde 8,92 olarak duyurulan 3 aylık enflasyon oranı, sene sonu maaş artışlarının hesaplanmasında temel göstergelerden biri olarak gündeme geliyor. Memur ve emeklilerin maaş zamları ise, bu oranlara göre tekrardan belirlenecek.

Vatandaşların sıklıkla araştırdığı sorulardan biri ise, ''Emekliye 2025 Ocak maaşlı zam tablosu belli oldu mu?'' sorusu.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri için yüzde 13,44, memurlar için de yüzde 9,31 oranında zam yapılması bekleniyor. Bunun yanı sıra refah payı uygulaması ile emekli maaşlarında yüzde 20'ye varan artış yapılması gündeminde.

Peki, Emekliye 2025 Ocak maaşlı zam tablosu belli oldu mu? Bu noktada henüz kesinlik yok. Bunun yanı sıra Ocak 2024 emekli maaş zammı tahminleri bulunuyor.

EMEKLİYE 2025 OCAK MAAŞLI ZAM TABLOSU NASIL OLUR?

Emekliye 2025 Ocak maaşlı zam tablosunun hazırlanmasında kritik rol oynayacak bazı noktalar bulunuyor. Bu durumda, yılın ilk 3 aylık dönemine ek olarak Ekim, Kasım ve Aralık aylarındaki enflasyon verileri de göz önünde tutulacak.

Tahmin edilen yüzde 41,5 oranı gerçekleşirse, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için 6 aylık yüzde 13,44 oranında bir artış yapılması bekleniyor. Bunun yanı sıra memurların enflasyon farkı eklenmeden yüzde 9,31 oranında zam alabilecekleri tahmin ediliyor.

REFAH PAYI GÜNDEMDE

Son zam dönemlerinde uygulanmaya başlanan refah payı uygulaması, beklentilerin merkezinde bulunuyor. Aralık ayında duyurulacak refah payı kararı ile beraber, emekli maaşlarına yüzde 20'nin üzerinde bir artış yapılması ihtimali bulunuyor. Ayrıca bu düzenleme; memurları, SSK ve Bağ-Kur emeklilerini kapsayabilir.

Enflasyon oranlarına dayalı zam artışı ile beraber, en düşük emekli maaşı tekrardan gündeme geldi. Temmuz ayında 12 bin 500 TL'ye yükseltilen en düşük emekli maaşı, Ocak ayında yapılacak yeni düzenlemeler sonucunda 14 bin TL'nin üzerine çıkabilir.

Bununla birlikte kök maaşı düşük olan emekliler için seyyanen ödeme uygulaması da sürdürülecek.

ZAM ORANLARI İLE TABAN MAAŞLAR YÜKSELİYOR

SSK ve Bağ-Kur emeklileri için yüzde 13,44 oranında zam öngörülürken, en düşük emekli maaşının 14 bin TL ile 15 bin TL bandına yükselme ihtimali bulunuyor.

Kök maaşı düşük olan emekliler için aradaki farkın Hazine tarafından seyyanen ödenmesi ile desteklenecek. Böylece emeklilerin enflasyon karşısında mağdur olmalarının engellenmesi hedefleniyor.

SEYYANEN ÖDEMELER SÜRECEK Mİ?

Ocak ayında yapılacak yeni düzenlemelerle birlikte, seyyanen ödemelerin devam etmesi bekleniyor. Kök maaşları düşük olan emekliler için uygulanan bu destek ile en düşük emekli maaşlarının belirli bir seviyenin altına düşmemesi amaçlanıyor.

Bu ödemeler, e-Devlet üzerinden emeklilerin hesaplarına yatırılacak.