Böcek yemiş olabilirsiniz! Karmin böceği ile ilgili tüm bilgiler
Karmin böceği yeme fikrini mideniz kaldırıyorsa kötü haber muhtemelen farkına bile varmadan defalarca böcek yemiş olabilirsiniz. Giyim, kozmetik, goda gibi her alanda kullanılan Karmin böcekleri aslında yaşamımızın her anında. Hatta bu böcekleri yiyoruz. Karmin böceği ile ilgili sorular haberimizde
Haberin Eklenme Tarihi: 12.10.2024 11:29:00 - Güncelleme Tarihi: 12.10.2024 11:29:00Karmin böceği özellikle kırmızı renginden dolayı besinlerin kımızı olanlarında karmin böceği olma olasılığı yüksektir. Duyması bile tüylerinizi ürpertiyor. Yediklerinizden, kullandığınız kozmetik ürünlerine hatta giydiklerinize kadar çevreniz böcekle kaplı. Karmin Böceği alınan bazı kırmızı renkli gıda ürünlerinde içindekiler bölümünde 'Karmin' ifadesiyle, bazen de Avrupa Birliği'ndeki kodu olan E120 ile yer alıyor.
KARMİN BÖCEĞİ NEDİR?
Karmin böceği (Coccus cacti), gıda endüstrisinde doğal bir renklendirici kaynağı olarak kullanılan bir böcek türüdür. Bu böcek, özellikle canlı kırmızı ve pembe renklerin elde edilmesinde tercih edilir. Karmin böceği, Latin Amerika'da bulunan nopal kaktüslerinin yaprakları üzerinde yaşar ve bu böceklerin dişileri, kaktüslerin özsuyunu emerek beslenirler.KARMİN MADDESİ NEDİR?
Carmine, ayrıca kırmız (çıkarıldığı böcek için), kırmız özü, kıpkırmızı göl veya karmin gölü, doğal kırmızı 4, CI 75470 veya E120 , karminik asit'ten türetilen alüminyumdan kompleks elde edilen parlak-kırmızı renkte bir pigment'tir. Aynı zamanda özellikle koyu kırmızı renk için genel bir terimdir.
KARMİN BÖCEĞİ HANGİ GIDALARDA VAR?
Doğal meyve şuruplarında, şekerlerde, pastalarda, dondurmalarda, salam, sucuk ve sosislerde, şaraplarda ve kırmızı likörlerde kullanılmaktadır. Kozmetikte göz farlarının yapımında Food and Drug Administration (FDA) tarafından izin verilen tek doğal kırmızı boyadır.
KARMİN NEREDE BULUNUR?
Karmin böceği, Latin Amerika'da bulunan nopal kaktüslerinin yaprakları üzerinde yaşar ve bu böceklerin dişileri, kaktüslerin özsuyunu emerek beslenirler. Karmin böceğinin çeşitli türleri vardır ve bu türlerin dişileri, vücutlarında karmin pigmenti adı verilen doğal bir kırmızı renk pigmenti üretirler.
GIDADA E120 NE DEMEK?
Koşineal, karminik asit, karminin gıdaların içindekiler kısmında yer alan ibareye göre karmin veya Avrupa Birliği EC kod sistemine göre E120 şeklinde ifade edilmektedir (TGK, 2002). Tekstil boya maddesi olarak kullanılmasının yanı sıra koşineal, gıdalarda da yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Aldığınız kırmızı renkli gıda ürünlerinde içindekiler bölümünü iyice okuyun. 'Karmin' ifadesini görebilirsiniz. Karmin böceği, içindekiler bölümünde bazen de Avrupa Birliği'ndeki kodu olan E120 ile yer alıyor.
HANGİ GIDALARIN İÇİNDE BÖCEK VAR?
"Dünyanın herhangi bir yerinde işlenmiş besin maddesi tüketenler zaten böcek yemiş oluyorlar. Bunun miktarı yılda yaklaşık 500 gram. Domates sosu, fıstık ezmesi ya da ekmek gibi işlenmiş tüm gıdalarda böcek var
MEYVELERDE BÖCEK VAR MI?
Herhangi bir meyvenin tamamen böceklerden arınmış olacağını garanti etmek zordur, ancak muz, ananas ve avokado gibi kalın ve sert kabuklu meyvelerin içinde böcek olma olasılığı daha düşüktür. Çilek, üzüm ve kiraz gibi ince ve hassas kabuklu meyveler böcek istilasına daha yatkındır.
KARMİN HELAL Mİ HARAM MI?
Karmin tüketmek caiz olsa da, etik ve sağlık açısından tavsiye edilmemektedir. alüminyum tuzlarıyla birlikte karmin asiti işleniyor ve kırmızı renkte olan boya ortaya çıkıyor. Bu boya hayvanların kanı değil, elde edilen karmin asiti olduğunu belirtmek gerekir.